Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur?
Kat mülkiyeti tapusuna sahip olabilmek için ilk olarak iskan belgesine sahip olunması gerekiyor. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılıyor. Peki, Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur? İşte tüm detaylar...
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir yapıdaki ayrı bağımsız bölümleri ifade ediyor. Örneğin bir apartmandaki ayrı ayrı her bir daire üzerindeki mülkiyete deniyor. Başka bir ifadeyle herkesin bina üzerindeki arsa payı hala mevcut olarak kalıyor. Ancak bu arsa payından doğan hak Kat Mülkiyeti Kanunu gereği ilgili bağımsız bölümün (apartmandaki bir dairenin) mülkiyetine dönüşmüş oluyor.
Yani bir şekilde yapı yıkılsa bütün mal sahiplerinin mülkiyet hakkı arsa payları üzerinden devam ediyor. Ancak yapı mevcut olduğu sürece bütün mal sahiplerinin mülkiyet hakkı kat mülkiyeti olarak devam ediyor.
Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için ilk olarak iskân belgesinin alınmış olunması gerekiyor. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da isimlendiriliyor. Daire, depo, mağaza ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olması şartını gerekli kılınıyor.
İnşaatı tamamlanmış ve iskanı alınmış bir binadan konut satın alacaksanız kat mülkiyeti tapusu almanız gerekiyor. Bu tapu, aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteriyor. Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyetine geçmeniz gerekli oluyor. Eğer geçmezseniz cezai duruma düşüyorsunuz.