Emlak Terimleri

Kat mülkiyeti tapusu ne zaman alınır?

Kat mülkiyeti tapusu ne zaman alınır? Kat mülkiyeti tapusu ne zaman sona erer? İşte Kat mülkiyeti kanunu kapsamında tanımlanan ve sona erme hususları belirtilen kat mülkiyeti tapusu...

Kat mülkiyeti tapusu ne zaman alınır?

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış ve oturma izni alınmış yapılarda kurulabiliyor. Yani kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için yapının inşaat çalışmalarının bitmesinin beklenmesi gerekiyor.


Kat mülkiyeti, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor. Peki söz konusu hak hangi durumlarda sona eriyor?


Kat mülkiyeti tapusu ne zaman sona erer?

Kat mülkiyeti kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, kat mülkiyeti aşağıda yer alan hususların söz konusu olduğu zaman sona eriyor:


- Anagayrimenkulün arsasıyla birlikte yok olması veya kamulaştırılması ile

- Anayapının harap olması ile


Kat mülkiyeti, kat mülkiyeti kütüğündeki sicil kaydının silinmesiyle sona erer. Anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin bir tek kişinin mülkiyetinde toplanmasiyle kat mülkiyeti kendiliğinden sona ermez. 

 

Sicil kaydı, bütün kat maliklerinin veya bütün bağımsız bölümleri kendi mülkiyetinde toplamış bulunan malikin, anagayrimankuldeki kat mülkiyetinin adi mülkiyete çevrilmesine ait yazılı istemi üzerine silinir ve o gayrimenkul, müstakil bölümlere bağlı arsa paylarına göre, genel kütükte yeni bir sayfaya gaçirilerek ve eski kayıtlariyle bağlantı sağlanmak suretiyle tescil olunuyor. 


Anagayrimenkulün niteliğinde kat mülkiyetinin kurulmasından sonra değişiklikler olmuşsa, yeni sicil kaydına bunlar da yazılıyor. 



Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre anayapının tümü harap olmuşsa, anagayrimenkul üzerindeki kat mülkiyeti kendiliğinden sona eriyor. 

 

Anayapının bağımsız bölümlerinden biri tamamen harap olur ve o bölümün maliki iki yıl içinde bölümünü yeniden yaptırmazsa, diğer kat malikleri veya bunlardan bir kısmı,bu sürenin tamamlanmasından başlıyarak bir yıl içinde o bölüme ait arsa payının, değeri karşılığında ve arsa payları oranında kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler. 


Bu halde devrolunan arsa payları kat mülkiyeti kütüğünün ilgili sayfalarının (Beyanlar) hanesine işaret olunur; arsa payını devralanlar,devraldıkları tarihten başlıyarak iki yıl içinde, harap olan bağımsız bölümü yeniden yaptırmaya veya aynı süre içerisinde bütün kat malikleri bağımsız bölümlere bağlı arsa paylarını bu kanunun 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasındaki esaslara göre yeniden hasaplıyarak kat mülkiyeti kütüğüne geçirtmeye mecburdurlar. 



Kat mülkiyeti tapu senedi nedir?