Emlak Terimleri

Kat mülkiyetinde iskan raporu!

Kat mülkiyetinde iskan raporu nasıl alınır? İskan raporu nedir? İskan raporu neden önemlidir? İskan raporu olmadan bir yapı bitmiş sayılır mı? sorularının cevapları haberimizde yer alıyor...

Kat mülkiyetinde iskan raporu önemli bir yer ediniyor. Bir yapının bitmesiyle birlikte iskan raporunun alınması gerekiyor. İskan raporu alınmayan yapı bitirilmiş sayılmaz. Peki iskan raporu ne nedir?Ruhsatlı binalar için, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgedir.



Yapı tamamen bitirilse bile iskan raporu alınmadığı için yüzde 95 bitmiş sayılıyor. Bu durumda Yapı denetimin ilgili belediyeye; yüzde 95 hakediş yapmasına müteakip; Belediye’nin verdiği iskan tamamlama evraklarıyla, Maliye’ye müracaat ediliyor. Maliye, kat maliklerinin vergi borcu yoksa;  İlgili  belediye’ye yazı yazarak “iskan alabilir” anlamında borcu yok yazısı yolluyor ve ancak bundan sonra yapı denetim belediyeye son yüzde 5 hakedişini tamamlıyor ve böylece  iskan alınarak bina bitmiş oluyor.  



Bina fiili olarak bitmiş ama iskan alınmamışsa da “Yapı ruhsatı alındıktan sonra iki yıl içinde inşaata başlanmazsa yada yapı ruhsatı tarihinden 5 yıl içinde yapı bitirilemezse yapı ruhsatı iptal olur. “ Gereği, Bina bitmiş bile olsa; kat mülkiyeti için gerekli olan yapı ruhsatı iptal ediliyor.



İskan alınmadığı takdirde kat mülkiyetine geçemiyor, abonelikleri yaptıramıyorsunuz ve yapı ruhsatı; ruhsat tarihinden 5 yıl sonra da  iptal edildiği için tekrar başa dönüyorsunuz.

Bunun için  takip edilmesi gereken prosedürlerin yasa ve yönergelere uygun olarak gerçekleşerek yapının ilerlemesi gerekiyor. Yapının iskanı alındıktan sonra kat mülkiyetine iskan raporu ile birlikte geçiş yapılıyor ve taşınmaz tapu üzerinde resmi olarak yer alıyor.


Kat mülkiyeti nasıl kuruluyor?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu esasları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com