Sektörel

Kat mülkiyetini doğru anlamak!

Kat irtifakı kurulmuş anagayrimenkulde yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmiştir

Önceki yazımda kat mülkiyeti kanununu istismar eden uyanık müteahhitlerin yanlışlanna deağinmiştim.

Hatırlarsanız, bu müteahhitlerin, binalan eskiyen yapı sahiplerine giderek kat karşılığı teklifinde bulunduklarını, yıkım için kat sakinlerinin daha doğrusu maliklerinin tümünün rızasının şart olmadığını, oy çokluğunun kafi geldiğini ileri sürerek anlaşma yoluna gittiklerini yazmıştım.

Anlaşılan bu yola başvuranlar az değil. Gelen maillerden bu kolayca anlaşılıyor. Tekrar ifade edelim. Bir bina ile ilgili yıkım kararı alınması için tüm maliklerin, sahiplerin rızası aranır. Kapınıza gelen müteahhidin dolduruşuna gelmeyin. Uyarmak bizim görevimiz. Yorum yapmadan bilinmesi gereken en önemli değişiklikleri özetleyerek size aktanyorum. Daha fazlası için bana mail yoluyla da ulaşabilirsiniz. Şimdi 2008 yılı içinde değişen kat mülkiyeti kanunun getirdiği önemli bazı hususları yazalım.

Kat mülkiyetine geçiş durumu:

Kat irtifakı kurulmuş anagayrimenkulde yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmiş ve bu hususta üzerine düşen gerekleri yerine getirmekten kaçman kat irtifakı sahiplerine idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

Borç ödememe durumu:

Kat maliklerinden biri borçlarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeyerek diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlâl ederse, onlar mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hâkimden isteyebilirler.

Çekilmezlik durumu:

a)Ortak giderlerden kendine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dâva takibi yapılmasına sebep olunması;

b)Anagayrimenkulün, hâkim tarafından verilen emre rağmen, öteki kat maliklerinin haklarını ihlâl etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar edilmesi;

c)Kendi bağımsız bölümünü randevuevi veya kumarhane veya benzeri yer olarak kullanmak suretiyle ahlâk ve âdaba aykırı harekette bulunması.

Tamirat durumu:

Ana yapının bağımsız bölümlerinden biri tamamen harap olur ve maliki iki yıl içinde bölümünü yeniden yaptırmazsa, diğer kat malikleri veya bunlardan bir kısmı, bir yıl içinde o bölüme ait arsa payının, değeri karşılığında ve arsa paylan oranında kendilerine devredilmesini hâkimden isteyebilirler

Güçlendirme durumu:

Ana yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, yapılması için kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağimsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onanm, tesis ve değişiklik yapamaz.
Ekrem Okutan/Star