02 / 05 / 2024

Katar Emiri'nin kızı, Abud Efendi Yalısı'na talip oldu

Katar Emiri'nin kızı, Abud Efendi Yalısı'na talip oldu

Arap ülkelerinde çok beğenilen Gümüş dizisinin çekildiği ve Arap turistler için adeta bir çekim merkezi haline gelen Abud Efendi Yalısı'na Katar Emiri'nin kızı talip oldu



Emir'in kızının geçen ay pazarlık için geldiği, 30 milyon dolara kadar çıktığı konuşuluyor. Yalının varislerinin istediği rakam ise 43 milyon $.

'Gümüş' dizisine mekan olan ve dizinin Arap ülkelerinde tanınmasından sonra haftada bir Arap turistlerin ziyaret ettiği Kandilli'deki Abud Efendi Yalısı'nı geçen ay da Katar Emiri'nin kızı ziyaret etti ve çok beğendi. Birinci dereceden tarihi eser niteliği taşıyan yalıyı satın almayı amaçladığı belirtilen Katar Emiri'nin kızının aracılar vasıtasıyla halen pazarlıkları sürdürdüğü, son olarak 30 milyon dolara kadar çıktığı belirtiliyor. Yaklaşık 3 yıldır satışta olan yalı için varislerin talep ettiği fiyatın ise 50 milyon dolar olduğu ancak varislerin 43 milyon dolara kadar düştüğü ifade ediliyor. Şayet aradaki 13 milyon dolarlık fark kapanırsa yalının yeni sahibi Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani'nin kızı olacak.

Turistik mekan oldu

Abud Efendi Yalısı, turizm firmaları tarafından haftada bir Arap turistlerin getirildiği bir yer haline dönüştü. Geçen yıl bir turizm firması yalıyı 3 aylığına kiralamış ve 3 ay boyunca yaklaşık 15 bin Arap turistin yalıyı gezmesini sağlamıştı.

Yalı, birinci dereceden tarihi eser niteliği taşıyor. Pek çok özelliği dizi sayesinde ekrana gelen yalıdaki eşyalar bile 100 yıl önceki yerlerini koruyor. Boğaz'ın Anadolu yakasındaki Kandilli'de bulunan yalı, Dolmabahçe Sarayı'ndan esinlenerek yapılmıştı.

Ekonomik kriz döneminde yalılara yerli alıcı ilgisinin azaldığı belirtiliyor. Yabancı potansiyel alıcıların sayısında ise çok belirgin bir artış olmamakla birlikte Araplar'ın yanı sıra son zamanlarda Azeriler'in de Boğaz'daki yalılarla ilgilendiği kaydediliyor. Alınan bilgilere göre, Kandilli, Beylerbeyi, Anadolu Hisarı ve Bebek gibi bölgelerde yaklaşık 50'ye yakın gayrimenkul satılık etiketi taşıyor. Bunların içinde yol yalılarının ağırlıkta olduğu belirtiliyor. Boğaz'daki alım satımlarla ilgilenen bir emlakçı "Satışlarda çok büyük bir hareket yok. En son TMSF'nin satışları büyük sükse yaptı. Sonra satışlar durdu" dedi.

18 odası, TÜRK HAMAMI, SAUNASI VE KAYIKHANESİ var

Taban oturumu 300 metrekare olan iki katlı yalının 1500 metrekarelik de bahçesi bulunuyor. 220 metrekarelik müştemilatı da olan yalıda 18 oda, havuz, sauna, geleneksel Türk hamamı ve 10 araçlık otoparkı mevcut. Ana giriş kapısının karşısındaki çift taraflı merdiven, yalının en etkili bölümü olarak gösteriliyor. Kagir olan alt katta iki kayıkhane de var.

Yalı sahibi Özdoyuran Ailesi Fenerbahçe Kulübü'nün Yüksek Divan Kurulu'ndaydı

1855 yıllarında banker Necib Bey tarafından Garabed Amira Balyan'a yaptırılan Abud Efendi yalısı, 1858 yılında Fransız Baron Vandeuvre'ye satıldı.

Baron Vandeuvre, genç yaşta kızını kaybedince yalının uğursuz olduğuna karar verdi ve yalının üzerini baştan aşağı siyah tüllerle kaplattı. Baron Vandeuvre, 1900 yılında Fransa'ya geri dönmeden önce yalıyı deri ve ipek tüccarı Mehmed Abud Efendi'ye sattı. Mahmud Abud Efendi'nin ölümüyle yalı, kızı Belkıs Hanım'a, onun da 17 Ocak 1979'da vefatıyla Belkıs Hanım'ın oğlu Mehmet Abud'a geçti.

Mehmet Abud, 1981 yılında yalıyı Salat Yağları'nın sahibi İsmail Özdoyuran'a 20 milyon liraya sattı. Yalının son sahibi olan ve 2007 yılında vefat eden İsmail Özdoyuran, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü'nde de Yüksek Divan Kurulu Üyesi'ydi. Yalı 2007 yılından beri satılmayı bekliyordu.
Vatan


Geri Dön