Genel

Katar'a 7,3 milyon dolarlık yatırım yapılacak!

Türk müteahhitlik firmalarının Katar"da 7,3 milyar dolarlık, Kuveyt"te ise 700 milyon dolara yakın taahhüt gerçekleştirdiğini, önümüzdeki yıllarda her iki ülkede 300 milyar dolara yakın inşaat yatırımının yapılacağı belirtildi

 Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Türkiye"nin, başta komşu ve çevre ülkelerle olmak üzere dünyanın tüm ülkeleriyle 'sıfır sorun limitsiz ticaret' yapma kararlılığı içinde olduğunu söyledi.
               
Devlet Bakanı çağlayan ile Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, Güriş"in Rakka çimento Fabrikası temel atma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
               
çağlayan, bir gazetecinin, ikili görüşmelerin içeriğini sorması üzerine, toplantının Ankara"da 6-7 Ocak"ta yapılan toplantının devamı niteliğinde olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli geliştiğine dikkati çeken çağlayan, iki ülke başbakanlarının kendilerine ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi verdiğini ifade etti. 2010 yılında Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolara ulaştığını kaydeden çağlayan, 'İş   yoğun olursa o kadar çok da sorun olur. Ben asıl, sorun olmazsa korkarım. Bu sorunlar konuşuldu. Ticaret hacmimizi nasıl artırırızı, yeni hedefleri, yeni imkanları görüşüyoruz. Referans fiyat konusunda mutabakat sağladık, karşılıklı ürün tavizleri konusunda mutabakat sağladık. Bazı Türk ürünlerinin taklit edilmesinin önlenmesi konusunda yoğun gayret göstereceklerini belirttiler. Suriyeli ayakkabı üreticilerinin Türkiye"ye yaptıkları ihracatta karşılaştıkları sorunlar noktasında takvim verdik. Bizi mutlu edecek şey ticaretimizin dengeli gelişmesidir. Her görüşmemizde daha fazla mesafe kat ediyoruz' diye konuştu.
               
-CNETAC TOPLANTISI 20 şžUBAT"TA şžAM"DA-
               
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında serbest ticaret alanı oluşturulması kararıyla ilgili bir soruya çağlayan, bu 4 ülkenin kendi arasında Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi"ni (CNETAC) oluşturduklarını ifade etti. Bu ülkelerin ticaret, enerji, turizm ve dışişleri bakanlarının ayrı ayrı kendi aralarında toplantılar yaparak, ortak bir serbest ticaret alanı oluşturulmasının, komşu ülkelerle ticaretin geliştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Bakan çağlayan, bu 4 ülkenin karşılıklı vizeleri kaldırdığını hatırlattı. çağlayan, CNETAC ticaret bakanları toplantısının ikincisinin 20 şžubat"ta şžam"da gerçekleştirileceğini bildirdi.
               
Lübnan"da yeni gelişmelerin yaşandığını hatırlatan çağlayan, yeni hükümetin bir an önce kurulmasını ve işbirliği çalışmalarının devam etmesini istediklerini dile getirdi. Bu işbirliği konseyinin hep böyle 4"lü kalmayacağını da ifade eden çağlayan, genişleyerek devam edeceğini söyledi.
               
çağlayan, geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 500"e yakın iş adamıyla birlikte yaptıkları Kuveyt ve Katar ziyaretlerinden ne gibi sonuçlar alındığı sorusuna da şu yanıtı verdi:
               
'Her iki ülkede toplam 246 masada ikili işbirliği görüşmeleri oldu. 247 milyon dolar bağlantı yapıldığını tespit ettik. Bunun dışında verilen bayilikler var. Kuveyt"in Türk iş adamlarına yapmış olduğu vize uygulamasını ciddi bir şekilde yumuşatarak, sınırda vize verecek olması önemli sonuçlardan biri. Katar"da da en önemli sonuçlardan biri, Türk iş adamları Katar"da iş yeri kuracakları zaman Katarlı bir kefil almak zorundaydılar. Sayın Başbakanımızın Katar başbakanıyla beraber bu konudaki çalışmalarından dolayı Katar artık Türk firmalarından kefil istenmeyeceğini, aynen bir Katar firması gibi Türk firmalarının Katar"da işletme açabileceğini söyledi. En kestirme, en kısa sonuçları bize söylüyorlar. Kuveyt"te, Katar"da çok önemli inşaat yatırımları var önümüzdeki yıllarda. 2022 bildiğiniz gibi Katar olimpiyatlarının yapılacağı, bununla ilgili alt yapıların yapılacağı önemli bir yıl olacak. 950 stadyum, Doha Limanı yapılacak, hacim 7 milyar dolar civarında.'
               
-KUVEYT VE KATAR"DA 300 MİLYAR DOLARLIK İşž HACMİ-
               
Türk müteahhitlik firmalarının Katar"da 7,3 milyar dolarlık, Kuveyt"te ise 700 milyon dolara yakın taahhüt gerçekleştirdiğini, önümüzdeki yıllarda her iki ülkede 300 milyar dolara yakın inşaat yatırımının yapılacağını, ayrıca Türk müşavirlik ve mühendislik firmalarının da söz konusu pazarlara girmesi için girişimlerinin olacağını anlatan Devlet Bakanı çağlayan, 'Katar"la önümüzdeki günlerde somut bir anlaşma yapacağız. Bu konuda sayın ticaret bakanı ile mutabakat sağladık. Dış Ticaret Müsteşarlığının koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk Müşavirler ve Mühendisler Birliği"nden bir komite oluşturuyoruz. Bu komite Katarlı muhataplarıyla ortak hareket edecek ve Katar"da yapılacak işlerde firmalarımızın en fazla iş alabilme imkanlarını sağlayacak. Bu çerçevede inşaat malzemesi ihracatımız da ciddi boyutta artacak' diye konuştu.
               
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasındaki işbirliğinin AB"nin bir alternatifi olup olmadığının sorulması üzerine çağlayan, bu işbirliğinin AB"nin bir alternatifi olmadığını söyledi. Türkiye"nin, komşu ülkelerle ticaret konusunda önemli adımlar attığını belirten çağlayan, başta komşu ve çevre ülkelerle olmak üzere dünyanın tüm ülkeleriyle 'sıfır sorun limitsiz ticaret' yapma kararlılığı içinde oldukları ifade etti.
             
 -TÜRK FİRMALARA SAĞLANACAK AVANTAJLAR-
               
Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi de, basın toplantısında, Suriye"ye yatırım yapacak Türk firmalarına ne gibi avantajlar sağlanacağı sorusuna yanıt verirken, ülkesinde yatırım teşvikleriyle ilgili yasanın 2007"de yürürlüğe girdiğini ve yabancı yatırımlara birçok kolaylık getirdiğini söyledi. Bunların en önemlisinin Suriye"nin doğusuna yapılan yatırımların her türlü vergi ve harçtan muaf tutulması olduğunu belirten Asi, diğer bölgelere yapılan yatırımlarda ise firmaların, her türlü ithalatında vergi ve harçlardan muaf tutulduğunu ifade etti. Firmaların Suriye"ye kolaylıkla para transferi yapabileceği gibi karlarını da Suriye"den çıkarmalarının kolay olduğunu anlatan Asi, bunun yanı sıra firma sahiplerine, ikamet konusunda, enerji temini konusunda birçok kolaylığın sağlandığını belirtti. Asi, Suriyeli firmalara hangi imkanlar tanınıyorsa yabancı yatırımcıların da aynı imkanlarla iş yapabildiğini bildirdi. Bu firmaların ürettiği ürünleri Suriye dışına çıkarmalarına yönelik teşviklerin de bulunduğunu ifade eden Asi, 'Suriye"de üretilen, Suriye menşeli her mal, sıfır gümrükle bütün Arap ülkelerine girebilir' dedi. Asi, Türk firmalarını Suriye"ye yatırım yapmaya çağırdı.
AA