Katkılı konut hesabından kimler yararlanabilir?
Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devlet tarafından verilen katkılı konut hesabının başvuru şartlarını araştırmaya devam ediyor. Peki katkılı konut hesabı başvuru şartları neler? İşte detaylar...
Devlet katkısı alınabilecek konut hesapları için araştırmalar devam ediyor. Takvim'de yer alan habere göre; katkılı konut hesabı için bir takım şartlar talep ediyor. İşte katkılı konut kredisi için talep edilen şartlar...
Devlet katkısından hangi nitelikli konutlar yararlanabilir?
Kat mülkiyeti tapusuna sahip konutlar, kat irtifakı tapusuna sahip ve yapı kullanma izin belgesi olan konutlar, Konut nitelikli yapı kullanma izin belgesine sahip müstakil gayrimenkuller. Devremülkler için katkı ödenmesi yapanmıyor.
Hesaptan kimler yararlanabilir?
T.C vatandaşı olan veya 29.05.2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28'inci maddesi kapsamına dahil olan hariç olmak üzere Türk vatandaşı gerçek kişiler yararlanabilir.
Müşterinin devlet katkısı alabilmesi için Türk vatandaşı olması, 07.04.2015 tarihi itibariyle tümü kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya müstakil tapulu başka bir evi olmaması gerekmektedir.
Konut edinim tarihine kadar asgari 3 sene boyunca hesaba düzenli ödeme yapılması isteniyor. Konut hesabı 18 yaşından büyükler için açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler için veli veya vasisi tarafından açılabiliyor. Ev edinim tarihini takiben 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile bankalara gönderilmesi, Devlet destekli konut hesabına yapılan ödemeler 36 ay bittikten sonra evin teslim edilmesi, konut edinim tarihine kadar düzenli birikim yapılması isteniyor.
Hesaplama nasıl yapılır?
Konut hesabı devlet katkısı oranları şu şekilde:
Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay arasında olanlar için hesaptaki birikim tutarının yüzde 15'idir; fakat ödenecek tutar 26.995,96Türk Lirası'nıdan fazla olmaz. 48 ile 59 ay arasında olanlar için hesaptaki birikim tutarının yüzde 18'idir; fakat verilecektutar 29.072,57Türk Lirası'ndan fazla olmaz.
60 ay ve fazlası için hesaptaki birikim tutarının yüzde 20'sidir; fakat verilecek tutar 31.149,18Türk Lirası'ndan fazla olamaz.
Bu ödemeler her sene bir önceki yıla yönelik olarak 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında yeniden revize edilir.