Sektörel

Kavan Yapı Bostancı'da 400 konut ve AVM inşa edecek!

1978 yılında Kocaeli’ye yerleşerek Kavanlar İnşaat’ı kuran Kavan ailesi kentsel dönüşüm işine de girdi. Kavan Yapı, Bağdat Caddesi, Suadiye Caddebostan ve Şaşkınbakkal bölgelerde peş peşe eski binaları yeniliyor.

1978 yılında Kocaeli’ye yerleşerek Kavanlar İnşaat’ı kuran Kavan ailesi kentsel dönüşüm işine de girdi. Ailenin fertlerinden Şemsettin ve Faruk Kavan’ın kurduğu Kavan Yapı, Bağdat Caddesi, Suadiye Caddebostan ve Şaşkınbakkal bölgelerde peş peşe eski binaları yeniliyor. Kavan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Kavan ile hem Symbol Kocaeli, Armadakent gibi projelere imza atarak Kocaeli’nin en büyük müteahhitlik şirketi unvanını elde eden Kavanlar Şirketler Grubu’nu, hem de yeni projelerini konuştuk.


- İnşaat sektörüne ne zaman ve nasıl girdiniz?


Aslen Kars’lıyız. Biri kız, 8 kardeşiz. 1963’lerde inşat işine girdik. Kocaeli’ye yerleştikten sonra 1978 yılında aile şirketi Kavanlar İnşaat’ı kurduk. Abimi bir trafik kazasında kaybedince diğer abim Fahri Kavan devraldı işleri. Bu şekilde 1999’a kadar devam ettik. Depremle birlikte inşaat sektörü bittiği için hazır beton işine girdik. Daha sonra Kavanlar İnşaat olarak 1.500 konutluk 400 milyon dolar değerinde Armadakent projesini başlattık. Kocaeli’nde 2003 yılında site kültürünü ilk getiren biziz. Sonrasında ise 2.400 konut ve AVM’yi kapsayan Kavanium projesini geliştirdik. 700 milyon dolar değerindeki bu proje de 2008’de başladı 2010’da bitti. Bu arada da Körfez’de de 600 konut yaptık. Bu konutlar bitince 90 dönümlük bir arazi aldık. Ne yapabiliriz diye düşünürken Baumax 25 bin metrekare kapalı alan ve 7 bin metrekare otopark istedi. Onu yaptık. Sonra bu şirket dünyada iflas edince Türkiye’den çekildi. Biz de oranın yüzde 65’ini Koçtaş’a verdik, kalanı için de bir iletişim firmasıyla pazarlık halindeyiz. Bu araziye daha sonra 49 bin metrekare Medikalpark ve 206 yataklı Hilton yaptık. Proje içinde 7 bin kişilik kongre merkezi de var. Aynı araziye 198 dükkandan oluşan 157 bin metrekarelik AVM de yaptık. Böylece Symbol Kocaeli doğdu. Bu projenin değeri 300 milyon dolar. 15 Nisan’da açılışı yapılacak. Marmara bölgesinin en büyük karma projesi. Hepsi kiracı olacak.


- İstanbul’a gelişiniz nasıl oldu?


2006’da mevcut inşaat şirketimizle bağ-bahçe, konak ve villa inşaatı için Kavacık’a geldik. Sonra 2013 yılında Faruk Kavan ile birlikte yüzde 50’şer ortaklıkla Kavan Yapı’yı kurduk.


- Peki Kavan Şirketler Grubu’nda ne kadar hisseniz var?


Faruk Kavan’la birlikte yüzde 40 hissemiz var.


- Kentsel dönüşüme nasıl başladınız?


2013 yılında Kavan Yapı’yı kurunca fizibilite çalışması yapıp kentsel dönüşüme başladık. Şu anda bu alanda 100 milyon dolar yatırımımız söz konusu. Tamamen Bağdat Caddesi, Suadiye Caddebostan, Şaşkınbakkal ve Erenköy gibi lokasyonlarda çalışıyoruz. Şu anda 3-4 inşaatımız devam ediyor. 15 ayrı anlaşma da yapmak üzereyiz. 50 milyon dolar tutarında toplam 200 dairenin anlaşmasını yaptık. Geri kalan 14 anlaşma da dahil toplam 150 milyon dolarlık bir proje olacak.


- Beton işi devam ediyor mu?


Evet aile şirketimiz olarak 4 ayrı beton tesisimiz var. Kocaeli Yarımca’da devam ediyor. Ayrıca şu anda ailede herkes müteahhitlik yapıyor. 2. kuşaktan da müteahhit olanlar var.


- Konut satışları nasıl gidiyor?


Şu anda inşaatta talep durdu. Satış sıkıntısı devam ediyor. Geçen sene çok iyiydi. Bu sene daha sıkıntılı. Maliyetler arttı. Ayrıca kentsel dönüşüme verilen oran çok az, bu yüzden maliyetlere yansıyor. Kar oranı düşüyor. Geçen sene Kocaeli’nde Kavan Yapı olarak 150, burada da 100 konut sattık. Ciddi talep sorunu var. Ancak faizler düşerse vatandaş kredi kullanacağı için talep de canlanır. Gerçi bizim özkaynağımız olduğu için sıkıntımız yok. Biz bu yıl yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Ama sektörde bu yıl çürük elmalar elenecek.


- Yeni kuşak da işin içinde mi?


Benim kızım siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler okuyor. Ardından İngiltere’de mimarlık okumayı düşünüyor. Fahri Bey’in ise dört çocuğu var. Biri doktor, diğeri hukukçu. Diğer ikisinden biri iç mimar diğeri de inşaat mühendisi.


- Desenize 2. kuşaktan 3 tanesi işin içine geliyor...


Evet yoldalar...


KKTC’de 2.500 konut yaptı


 - Biraz da Kıbrıs’tan bahsedelim


2003 yılında Kıbrıs’a gittiğimizde yabancıların ciddi mal aldığını gördük. Bir inşat şirketi kurduk. İlk etapta 100 tane villa yapıp sattık. Sonra 200 konutluk site işine girdik. Beton santrali kurduk ama 2010’da kapattık. Avrupa’da kriz çıkınca yabancılar gelmedi, bu yüzden hafif yavaşladık. 2013 itibariyle yine alım gelmeye başlayınca bizde 250 konut daha yaptık. Yüzde 90’ını sattık. Şimdi 250 konutluk bir proje daha var önümüzde. Bu da 300 milyon dolarlık proje olacak. İkinci çeyrekte bu projeye de başlamayı düşünüyoruz. KKTC’de Kavan Yapı olarak devam ediyoruz.


- Kıbrıs’ta kaç konut yaptınız?


Bugüne kadar Kıbrıs’ta 200 milyon dolar yatırımımız söz konusu. 2.500 konut yaptık. Ama şu an orda tamamen rezidansa döndük. KKTC’nin en büyük Türkiye kökenli firmasıyız.


- Başka projeler var mı?


Kocaeli’nde rezidans projemiz var. Yuvacık’ta ise tamamen başta Araplar olmak üzere yabancılara dönük 150 konut projemiz var. 50 milyon dolar tutarında. Aynı bölgede yine villa yapacağız. Fizibilitesi sürüyor. 150 milyon dolarlık bir proje olacak. Ayrıca Bostancı’da 400 konut ve 10 bin metrekarelik bir AVM için görüşmelerimiz devam ediyor.


Yaşar Kızılbağ-Star