İmar

Kayaköy, kültür turizmi ile kazandırılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, geçmişi MÖ 3000 'li yıllara uzanan ve antik dönemlerde "Karmylassos' olarak bilinen Kayaköy Ören yerinin kültürr turizmine kazandırması için çalışma yürütülüyor.

Rumların 1922 deki mübadelede Yunanistan'a gönderilmesinden sonra boşalan Kayaköy'dekı taş evlerin, proje kapsamında restore edilip kültür turizmine hizmet etmesi planlanıyor. Kayakoy'u ziyaret eden Muğla Valisi Amir Çiçek, ören yerinin tarihi ve mimari yapısı hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

Çiçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamuoyunda Kayaköy e oteller yapılarak mimarı özelliğinin bozulacağı yönünde yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Kayaköy'un küitür turizmine kazandırılmasıyla ilgili bakanlık düzeyinde çalışmalar yürutüidugunu bildiren Çiçek, projenin bölgeyi turizme açarken mimari yapısını koruyacak şekilde planlandığını ifade etti. Çiçek. 

ören yerindeki bina. kilise ve diğer yapıların bugüne kadar korunduğunu ve tescil altına alındığını vurguladı. Kayakoy'ün tunzme kazandırılmasıyla ilgili birkaç yıldır düşünülen bir plan olduğunu kaydeden Çiçek. 

"Kayaköy. Türkiye'nin önemli bir tarihi mekanı. Bu nedenle bünyesinde barındırdığı yapılara bakanlığımız tarafından koruma amaçlı nazım imar planı yapılmış. 

Koruma kurulları tarafından da karar alınmış. Bakanlığımız, ören yerinin mimarı özelliğim koruyacak şekilde küitür turizmine açılması için çalışmalara başladı" dodi. Vali Çiçek. Kayakoy'ün. 

Fethiye'nin kadar ülkenin de önemli bir değeri olduğunu, bu yönde yürütülen işlerinde kendisini sevindirdiğini dile getirdi. 

Proje tamamlandığında bölgeye daha fazla turist geleceğine inandığına işaret eden Çiçek, burada medeniyetlerin tanhi ve kültürel izlerinin de görülebileceğine dikkati çoktı. Çiçek, ören yerindeki kiliselerin, evlerin ve okullann saygı gösterilip korunarak bugüne kadar getirildiğini vurgulayarak. "Önemli bir tarihi geçmişe sahip bölgenin turizme kazandırılması, ülkemiz için de çok önemli. Çalışmalar ı!e tarih turizmi canlandırılacak ve herkes burayı görmek isteyecek. 

Yabancı ülkelerdeki insanlarda buranın tarihini tanımak İÇ:n bölgeye gelecek."


Yedigün Gazetesi