Ekonomi

Kayı İnşaat işçilerinin alacak isyanı! Eylem kararı aldılar

Kayı İnşaat şirketinde çalışan işçiler bir süredir alamadıkları alacakları için eylem kararı aldı. İşçiler, yarın İstanbul'da eylem yapacak.  İşçiler eyleme gerekçe olarak Koray İnşaat sahibi Orhun Kartal'ın, haczi kaldırmamasından ötürü Gaziantep Şehir Hastanesi'nin satışına ilişkin sürecin tıkanmasını gösterdi

Kayı İnşaat işçileri, alacaklarının verilmemesi ndeniyle eylem kararı aldı. 

İşçiler eyleme gerekçe olarak Koray İnşaat sahibi Orhun Kartal'ın, haczi kaldırmamasından ötürü Gaziantep Şehir Hastanesi'nin satışına ilişkin sürecin tıkanmasını gösterdi.

Kayı İnşaat'tan maaşını alamayan Atasoy Bilgin, "Bankaları durdurduk, Kayı İnşaat'tan alacaklarımızı teminat altına aldık. 'Önce işçilerin alacağı' diye bir pankartla yola çıkmıştık. Şimdi de, 'Orhun Kartal geri çekil, işçiler alacaklarını alsın" diye eylemimize devam edeceğiz" dedi. 

Kayı İnşaat'ın Cezayir'de çalışan işçileri, üç yıldır alacaklarını şirketen alamıyor.

EYLEM SAAT 14:00'DA 

İşçiler, Kayı İnşaat'ın Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerinin Rönesans Holding'e satışı sonucu alacaklarını alacaktı. Hisseleri alacak olan Rönesans Holding, hisselerdeki haczin kaldırılmasını istedi. Ancak, Kayı İnşaat'ın eski ortağı ve Koray Holding'in sahibi Orhun Kartal, hisseler üzerindeki haczi kaldırmadı. İnşaat-Sen ile Orhun Kartal arasında süren görüşmelerde, Kartal haczi kaldırmayacağını bildirdi. 

Kayı İnşaat işçileri, satışın ardından üç hafta gibi bir süre sonra alacaklarını almayı bekliyordu. Sürecin tıkanması nedeniyle işçiler, yarın 14:00'de Levent Yapı Kredi Plaza önünde eylem yapacak.

 

ORHUN KARTAL ÖNCEDEN BİLİYOR MUYDU?

Kayı inşaattan alacaklarını almak için beklerken Orhun Kalratl'ın haczi kaldırmaması nedeniyle yine mağdur olan işçiler ilginç iddialarda bulundu. Kayı İnşaat'ta çalışan mühendis Bilgin, konuyla ilgili şu iddiaları gündeme getirdi:

Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerinin üzerindeki alacaklıların hacizlerini kaldırılması gerekiyordu. Bütün herkes kaldırdı, Kayı İnşaat'ın eski ortağı, Marmarapark AVM'de 2012'de 11 işçinin yaşanarak öldüğü iş kazasından ceza alan Orhun Kartal yine işçilerin karşısına çıktı. Hisse satıldıktan sonra ilk önce işçilerin parasını ödenecekti kalan para da alacaklılara bölüştürülecekti. Kayı İnşaat'ın patronunun eski ortağı bu konuda geri adım atmıyor. Orhun Kartal, haciz işlemini konkordato ilan edilmeden 3 gün önce koymuş. Yani, 3 gün sonra koysaydı haciz işlemi geçersiz olacaktı. Sonuçta bunu biliyormuş, öğrenmiş ya da Kayı İnşaat ile düşünmüşler gibi sorular akla geliyor.

KAYI İNŞAAT İŞÇİLERİNİN BAŞINA NE GELDİ?

Kayı İnşaat şirketinin Cezayir ve Litvanya şantiyelerinde çalışan inşaat işçileri, Kayı İnşaat’ın konkordato sürecine girmesi sebebiyle alacaklarını 3 yıldır alamamıştı. İnşaat-Sen öncülüğünde, aylardır alacakları için mücadele eden işçiler, şirketin konkordato davasının yakından takip etti. En son 26 Mayıs’ta yine aynı adliyede görülen davada şirketin geçici konkordato süresi uzatıldı. Konkordato başından beri şirketin Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki hisselerinin satışını bekleyen İnşaat-Sen, davanın her aşamasında şirketin konkordato kararının kesinliğe kavuşmasını talep ediyordu.