03 / 05 / 2024

Kayıp kaçak bedeli 10 yıl süreyle geri alınacak!

Kayıp kaçak bedeli 10 yıl süreyle geri alınacak!

Yargıtay’ ın elektrik faturaları üzerinden kayıp ve kaçak tahsil edilemeyeceği kararı, abonelere geriye dönük 10 yıl boyunca bu adla ödediği parayı geri alma imkanı verdi...



Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun, abonelerden elektrik faturaları üzerinden kayıpkaçak adı altında bir bedel tahsil edilemeyeceği ve son 10 yılda tahsil edilen söz konusu bedelin iadesine ilişkin kararı sektörü hareketlendirdi. Aboneler, bazı illerde dağıtım şirketleri önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Vatandaşın son 10 yılda ne kadar kayıp ve kaçak bedeli ödediğine dair dağıtım şirketinden belge alması gerekiyor. Yani tüketicinin öncelikle bulunduğu ilin elektrik dağıtımını yapan şirketin kapısını çalması şart. Vatandaş 2 bin liranın altındaki tutarlar için hakem heyetine, üstündeki bedeller için ise tüketici mahkemesine başvuru yaparak hakkını arayabilecek.

 


DÜRÜST VATANDAŞTAN ALINAMAZ


Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 17 Aralık’ta bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukukî süreçte önemli bir karara imza atmıştı. Kurul, kayıp-kaçak bedelinin abonelerden alınamayacağına hükmetti. Bu karar tüm elektrik aboneleri için de emsal teşkil edecek. Kararın gerekçesinde “Elektriğin kaybı sırasında ve başka kişiler tarafından hırsızlanmak şartıyla kayıp-kaçak bedelinin abonelerden alınması, şeffaf hesap verilebilirlik, hukuk ve adalet devleti ile bağdaşmaz. Haksız şart teşkil eder. Hırsızlıkları önlemek, devletin en öncelikli görevidir. Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez” denildi.


MİLYONLARCA DAVA BEKLENİYOR


Kayıp ve kaçak bedelleriyle ilgili önümüzdeki günlerde milyonlarca dava açılacağı belirtiliyor. Bu davaların Yargıtay’ın emsal kararının net olması nedeniyle tüketiciler lehine sonuçlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. (Habertürk)


KANUNİ DÜZENLEME OCAK AYINDA YAPILACAK


Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Kayıp ve kaçakla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır. Düzenlemeyi de ocak ayının içerisinde yapacağımızı söylemem lazım” dedi.


3 BÖLGEDE ORAN YÜKSEK


Türkiye’de 21 dağıtım şirketi bölgesi olduğunu anımsatan Bakan Yıldız, “Türkiye’de kayıp ve kaçağın yarısı Diyarbakır, Van ve Şanlıurfa’da oluyor. Diğer yarısı ise diğer 18 bölgede” diye konuştu.


ABONE, NE YAPMALI?


Abonelerin, bu bedeli tahsil etmesi için şu adımları atması gerekiyor: -Öncelikle, bulunduğu ilin elektrik dağıtımını yapan şirketin kapısını çalacak.


-Kayıp-kaçak için faturasından 10 yıl boyunca tahsil edilen bedelin tespitini isteyecek.


-Abonenin, ikinci durağı hesaplanan bedeli almak için başvuracağı mahkeme ya da tüketici hakem heyetleri olacak.


-Kayıp-kaçak için ödediği bedel 2 bin TL’nin altında olan aboneler, tüketici hakem heyetine; 2 bin TL’nin üzerinde olanlar tüketici mahkemelerine dilekçe ile başvuracak.


DİLEKÇEDE BUNLARA DİKKAT EDİN


-Abone, dosyasını bizzat kendisi veya avukatı aracılığıyla hakem heyetine teslim etmeli.


-Dilekçede, sadece ev adresi yazılmalı.


-Dilekçede konu net ve sade ifadelerle yazılıp tüketici hakem heyetinden ne istendiği açıkça belirtilecek. (Örneğin para iadesini talep ediyorum ya da değişimini talep ediyorum gibi) -Kimlik fotokopisi eklenecek.


VATAN


Geri Dön