Genel

Kayıp kaçak bedellerinin iadesine karşı yeni tedbir geliyor!

Hazırlanan ‘bumerang’ yasası ile yine tüketicinin cebinden çıkacak. Tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerce elektrik faturalarında tüketicilerden tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin tüketicilere iadesine karşı yeni tedbir geliyor


Abonelere iade edilen kayıp kaçak bedelleri, hazırlanan ‘bumerang’ yasası ile yine tüketicinin cebinden çıkacak. Tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerce elektrik faturalarında tüketicilerden tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin tüketicilere iadesine karşı yeni tedbir geliyor. Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı önceki akşam TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen hedef kayıp-kaçak oranlarını geçmemek kaydıyla teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce elektrik dağıtım şirketleri hakkında açılmış bulunan her türlü ilamsız icra takibi, dava ve başvurular hakkında da bu yasa hükümleri uygulanacak. Daha önce mahkemeler tarafından iadesine karar verilen kayıp kaçak bedelleri ile mahkeme giderleri de dağıtım şirketlerince tüketicilerin faturalarına yansıtılacak.



TEDBİR ALINMAZSA ŞİRKETLER İFLAS EDER

Tasarının gerekçesinde, 2006- 2014 yılları arasında kayıp-kaçak bedeli olarak tüketicilerden yaklaşık 33 milyar lira tahsil edildiği, faiz ve vekalet ücretleri de eklendiğinde bu meblağın birkaç katına çıkmasının kaçınılmaz olduğu dile getirildi. Dağıtım, iletim, perakende satış ve sayaç okuma bedelleri de eklendiğinde toplam meblağın iadesinin fiili olarak mümkün olmadığı belirtildi. 2013 yılında 21 dağıtım şirketinin hedef kayıp-kaçak oranları baz alınarak hesaplanan kayıpkaçağın 5.85 milyar lira; bu şirketlerin gelir tavanı toplamınınn 3.5 milyar lira olduğu kaydedildi. Bu tutardan işletme giderlerinin karşılanması ve ayrıca sistem için gerekli onaylı yatırımların yapılmasının zorunlu bulunduğu kaydedilen gerekçede, kayıp-kaçağın maliyetinin dağıtım şirketlerine yüklenmesinin pek çoğunun iflasına yol açacağı belirtildi. Elektrik dağıtım şirketlerinin ne kadar yatırım yapacağı EPDK’ca onaylanıyor. Bu yatırımlar tüketicilerin faturalarına yansıtılıyor. 2006-2010 arasında yükümlülüğünün üzerinde yatırım yapanlar bunu 2016’da faturalara yansıtabilecek.


ASKERİ BÖLGELERE ENERJİ YATIRIMI SERBEST

Tasarıya göre, askeri bölgelerde rafineri ve petrokimya tesisi kurulurken veya boru hattı döşenirken Kıyı Kanunu’ndaki kısıtlayıcı hükümlerden muafiyet sağlanacak. TANAP için ikili anlaşma ile sağlanan vergi muafiyeti de hayata geçirilecek. 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, transit boru hattı projeleri KDV’den muaf tutulacak.



HaberTürk