Kent Haberleri

Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi kazıları sürüyor!

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yürütülen "Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi" önemli keşiflerle gündeme gelmeye devam ediyor...

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Anadolu'daki en eski ticaret yollarının araştırıldığı çalışmalar çerçevesinde, eski adıyla Kaniş olan Kültepe'ye giden yollar üzerinde yer alan Erciyes Dağı etrafındaki eski merkezler incelendi.  


İncelenen alanda Eski Çağ Anadolu maden ticaretinin esas unsurlarından birisi olan "kalay" hakkında yeni ve önemli bilgilere de ulaşıldı. Hisarcık'ta Senir Sırtı mevkisinde 6 yeni maden galerisi daha tespit edildi. Ayrıca, eski Hisarcık'ın kanalizasyon sisteminin bağlandığı ve şimdi kapatılmış asıl galerinin de varlığı ortaya çıkartıldı. 


Bu bölgede kalay madenine ilk olarak 2000'li yılların başında ulaşılmıştı. Anadolu'da çok ender bulunan kalay madenine, şimdiye kadar yapılan çalışmalarda sadece "Kestel-Göltepe, Bursa Soğukpınar ve Kayseri Hisarcık Senir Sırtı"nda rastlandı. 


Böylece hem Anadolu hem de insanlığın ortak tarihi için çok önemli bir veri tespit edilmiş oldu.


Çalışmalar kapsamında ekipler kalay yataklarında, "arsenik ve demir ile ilişkili kalay içeren" yeni bir mineral de keşfetmiş ve bu minerale 2005 yılında "Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi" heyet üyesi Dr. Evren Yazgan'ın adına ithafen "Yazganit" adı verilerek tescillenmişti.


-Madenciler köyü gün yüzüne çıkıyor


Araştırmalarda ayrıca, kalay madeni galerilerinin üstündeki düzlükte, Senir Sırtı mevkisinde kalay çıkaran ve bunları işleyen madencilerin oturdukları bir yerleşim alanı da keşfedildi.


Bilim insanlarına göre, 2013 yılı çalışmalarında, Senir Sırtı mevkisinden başka, aynı bölgedeki Zincidere ve Erciyes-Hacılar sapağında da görülen yataklar, Erciyes Dağı formasyonunun kalay açısından ne kadar zengin olduğunu gösteriyor.


Bu bölgeden çıkarılan kalayın, özellikle talebin ve tüketimin arttığı M.Ö. 2000 yılında da kullanılıp kullanılmadığı şimdilik bilinmiyor ancak Erciyes Dağı eteklerinde keşfedilen bu kalay yataklarının eski Anadolu'nun en önemli ticaret ve kültür kenti olan Kültepe-Kaniş ile olan bağlarının anlaşılması, Anadolu'nun kalay ticareti içindeki yerini ve önemini ortaya koyacağı öngörülüyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile sürdürülen ve Kültepe-Kaniş kazıları bünyesinde 2008 yılında başlayan araştırma çalışmaları Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında gerçekleştiriliyor.


AA