27 / 12 / 2024

Kayseri Gevher Nesibe Hatun Hamamı restoran olacak!

Kayseri Gevher Nesibe Hatun Hamamı restoran olacak!

Kayseri Gevher Nesibe Hatun Hamamı restoran olacak. Selçuklu Sultanı Gevher Nesibe Hatun tarafından 1205 yılında Kayseri'de yaptırılan tarihi hamam, restore edilerek yöresel lezzetlerin yenilebileceği restoran olarak hizmet verecek.



Kayseri'de Selçuklu Hükümdarı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe Hatun tarafından 1205 yılında yaptırılan Sultan Hamamı, aslına uygun restore edilerek yemek sektörüne hizmet verecek.


Restorasyonu gerçekleştiren Murat Demircioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 Mayıs Caddesi Seyid Burhaneddin Bulvarı'ndaki dış kale surlarının iç kısmında yer alan ve çarşının çöplüğü haline gelen, atıklar arasında kaybolan, sadece kubbesinin başları görülebilen tarihi dokunun bu halde kalmasına vicdanen razı kalamadıklarını ifade etti.


Mülkiyeti bir kişide bulunan 8 asırlık hamamı 2009 yılında satın aldıklarını ve ilk olarak tarihi yapının bundan sonraki kullanımına yönelik hazırlattıkları projeyi anıtlar kuruluna onaylattıklarını dile getiren Demircioğlu, daha sonra temizlik çalışmalarına başladıklarını söyledi.


Hamamın tamamen çöp ve atıklarla kaplı olduğu için ana duvarlarına ulaşabilmek için yerden iki metre aşağıya inmek zorunda kaldıklarını belirten Demircioğlu, tarihi dokuya zarar vermemek için çok hassas çalıştıklarını bundan dolayı da restorasyon çalışmalarının uzadığını vurguladı.


En küçük duvar kalıntılarından yola çıkarak hamamı gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Demircioğlu, "Yer ısıtmalarını dahi aynı orijinallikte restore ettik. Bugün hamam olarak işletmek istesek 800 yıl önceki gibi sıcak su kanallarını kullanabiliriz" diye konuştu.


- 480 kamyon çöp çıktı


Bir yıl boyunca hamamı çöplerden kurtarabilmek için uğraştıklarını dile getiren Demircioğlu, şunları kaydetti:


"Yaklaşık 5 yıldır çalışma yapıyoruz. Bu zamana kadar 480 kamyon çöp çıkardık. Restorasyon için 1 milyon lira bütçe ayırmıştık 550 bin lirasını harcadık. Restorasyonu da yüzde 70 oranında tamamladık. Hamam toplamda 9 kubbe ve 5 odadan oluşuyor. 8 kubbenin bakım ve onarımını tamamladık. Bir kubbe ve birkaç odanın restorasyonu kaldı. İnşallah onları da yılbaşına kadar tamamlayarak 800 yıllık hamamı restoran ve kafe olarak hizmete açacağız. Burası asırlar boyunca hamam olarak kullanılmış ama günümüzde bu vasfını yitirdiği için şehrin merkezinde atıl kalmış. Biz bu tarihi yeniden canlandırmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz."


Çalışma bittikten sonra tarihi binanın Kayseri'nin yöresel yemeklerinin yenilebileceği otantik bir mekan haline geleceğini ifade eden Demircioğlu, hamamın Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu kültür yolu güzergahında olması nedeniyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti misafir edebileceklerini söyledi.


Demircioğlu, hamamın etrafında hediyelik eşyaların satılabileceği küçük bir alan da oluşturacaklarını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön