23 / 11 / 2024
fuzul

Kayseri Kalesi kültür merkezine dönüştürülecek!

Kayseri Kalesi kültür merkezine dönüştürülecek!

Tarihi Kayseri Kalesi'nin yapılacak yeni düzenleme ile kültür merkezine dönüştürüleceği bildirildi




Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada, Kayseri'nin model bir şehir olduğunu, rutin belediye hizmetleri dışında kentin sosyal yaşamını canlandırmak için de çalışma yaptıklarını belirtti.

Özhaseki, kent merkezini süsleyen tarihi Kayseri Kalesi'nin kültür merkezi ve müzeye dönüştürülmesi için çalışmaların devam ettiğini, hazırlanan projenin hayata geçirilmesi için esnafa yeni işyeri yaptıracaklarını belirtti. Özhaseki, şunları söyledi: "Kale içerisindeki esnafımızı mağdur etmemek için çok katlı otoparkın yapımına başladık. Otoparkın zemin ve bodrum katını, kalenin içerisinde halen çalışmakta olan 353 esnafa tahsis edeceğiz. Kale esnafı buradan çıkınca içerdeki taş binaları ve barakaları yıkıp çalışmalara başlayacağız."

ÖNCE RESTORASYON YAPILACAK
Özhaseki, kültür merkezine dönüştürecekleri Kayseri Kalesi'nin önce restore edileceğini, daha sonra da proje doğrultusunda içerisinin yeniden düzenleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kayseri Kalesi en son 22 yıl önce restore edildi. Kale burçlarının iç ve dış bölümlerinde bazı taşlar çürümüş. Burçların bir bölümü yağmur ve kardan olumsuz etkileniyor. Önce kaleyi aslına uygun olarak restore edeceğiz, sonra kültür merkezi için yeni çalışma yapılacak. Arkeoloji Müzesi de buraya taşınacak. Kale içerisinde, el sanatları ürünleri, ünlü Kayseri halıları ve kilimleri satılacak. İnsanlar burada dinlenip, müzik dinleyebilecek, çaylarını kahvelerini içebilecek. Sanatçılarımız sergi salonlarında eserlerini sergileyebilecek. Kayseri'nin binlerce yıllık tarihi burada olacak." Özhaseki, kale içerisindeki tarihi Fatih Sultan Mehmet Camii'nin de aslına uygun olarak restore edileceğini, tarihi burçlardan Erciyes Dağı'nın manzarasının ve gün batımını izlemenin keyfinin yaşanabileceğini kaydetti. Tarihi Kayseri Kalesi içerisinde halen barakalarda ve taş binalarda, elbise, ayakkabı, oyuncak, züccaciye, hırdavat, baharat ve elektrikli ev aleti satışı yapılıyor.
AA


Geri Dön