Kayseri Keykubadiye Sarayı'nın mimarisi ortaya çıkarılıyor!
Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad tarafından Kayseri'de inşa ettirilen Keykubadiye Sarayı'nın mimari yapısı gün yüzüne çıkarılacak. Çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad tarafından 1220'li yıllarda Kayseri'de yaptırılan Keykubadiye Sarayı Moğollar tarafından yıkılmıştı. Sarayın mimarisinin güz yüzüne çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 2014 yılından beri devam eden çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Kayseri Şeker Fabrikası arazisi içerisinde yer alan Keykubadiye Sarayı için 26 kişi çalışıyor.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş, "Bizden 2014 yılında, ayakta kalan 2 yapının restorasyonuna ve proje çalışmasına yönelik sondaj çalışması istendi. Sondaj çalışması sırasında ele geçen veriler çok güzeldi. Biz de onlardan yola çıkarak burada resmi bir kazı çalışması yürütmek istedik. Kayseri Şeker Fabrikasının verdiği muvafakatla Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ederek 2015 yılından itibaren kazı çalışmalarına başladık. Şimdi 4. sezondayız. Şu anda 4 kemerli yapı etrafında kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu sene tonozlu yapının etrafında da çalışmalar yapmayı düşünmekteyiz. Keykubadiye Sarayı'nın yapım tarihiyle ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte 1220'li yılların ortalarında inşa edildiğini tahmin ediyoruz. Bu bağlamda, Anadolu Selçuklu Dönemi'nin ilk önemli eseri olarak görülen bir saray" açıklamasında bulundu.