Kayseri Kocasinan'da kanal, su, imar planı gibi ihtiyaçlar tamamlanıyor!
TSKB Gayrimenkul Değerleme Anonim Şirketi, Ankara Şubesi Kontrolör Miran Mustafa, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesini www.emlakulisi.com için analiz etti!
Kayseri ilinin hem nüfus hem yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Kocasinan ilçesidir. İlçe 07.12.1988 tarihinde 3508 Sayılı Kanun ile il merkezinden ayrılıp, ilçe olarak teşekkül etmiştir.
Kocasinan ilçesinin müstakil bir tarihi yapılaşması yoktur. Çünkü Kayseri şehrinin bünyesinden doğduğu için Kayseri ilinin tarihi yapısı içindedir. Bu sebeple ilçenin tarihi yapısı şehir merkezi tarihi yapısı içinde ele alınmalıdır.
Kayseri şehri klasik çağlarda Kapadokya adı verilen bölgede olup, (M.Ö. 2000-1750) tarihlerinde Hitit Şehir Beylikleri’nin hakimiyeti görülür. Daha sonraları (M.Ö. 1200-700) Genç Hitit Devri gelir. (Demir Devri) M.Ö. 600-500 yıllarında Med ve Pers hakimiyetine rastlıyoruz. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Selçuklular tarafından fethedilen şehir, 1127 yılında Danişmentliler’den Emir (Melik) Gazi’nin eline geçmiştir. Anadolu Selçukluları’ndan 2. Kılıçarslan 1176 yılında Danişmentliler’den şehri geri almış, büyük sultan Alaattin Keykubat zamanında önem kazanmış, Konya’dan sonra Selçuklular’ın ikinci başkenti olmuştur. 1244 yılında İlhanlı hücumlarına maruz kalan şehir Moğol-İlhanlı valilerince idare edilmiş, bunlardan Emir Eratna’nın Kayseri’de büyük bir beylik kurması üzerine 1343 yılında beyliğin merkezi olmuştur. 1381 yılında Kadı Burhanettin Beyliği’ni görüyoruz. 1398 yılında Kadı Burhanettin’in ölümü ile beylik önemini kaybetmiş, Osmanlılar’dan Yıldırım Beyazıt şehri anlaşma yolu ile hakimiyetine almıştır. 2. Mahmut döneminde Karaman’ın livası olan Kayseri, 1846 yılında Yozgat’a, 1867 yılında Ankara’ya bağlı idi. Kayseri 2. Meşrutiyet’in ilanından sonra bağımsız bir sancak olmuştur.
Kayseri Anadolu Selçukluları döneminde bilim ve külliye şehridir. Tıp okulları ile insanlara şifa dağıtıp, han ve kervansarayları ile ülke tacirine hizmet etmiştir.
Kocasinan ilçesi Kayseri’nin bu zengin tarihi yapısı içinde 1989 yılında fiilen Kayseri şehrinin bölümlenmesinden oluşmuştur. Sivas tarafından gelen Devlet yolunun şehir içinde Sivas Caddesi’ni takiben Düvenönü ve Osman Kavuncu Caddesi’ni takip ederek Ankara Çevre Yolu ile Boğazköprü’ye kadar kısmın kuzeyinde kalan kısmı Kocasinan ilçesinin kabaca sınırlarını belirlemektedir.
2011 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre toplam ilçe nüfusu 369.272'dir. Bu nüfusa Büyükşehir ilçe, ilk kademe ve kasaba belediyeleri ile köyler dahildir.
Kocasinan ilçesi, İç Anadolu Bölgesi’nin orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alır. 33 derece 30 dakika boylamı ve 38 derece 45 dakika kuzey enleminde yer almaktadır. Belediye sınırları alanı 9.025 ha.’dır. Kocasinan hudutları içerisinde bulunan dağların yüksekliğinde bir çok düzlükler bulunmaktadır. İlçe merkezi, 1.055 rakımlı bir ova üzerinde kurulmuştur.
Ülkemiz ekonomisine paralel olarak, Kocasinan ilçesi ekonomisi de her geçen gün biraz daha gelişmektedir. Sanayileşmede önemli bir mesafe kaydeden ilçenin gelirleri daha ziyade komşu illere verilen mal ve hizmetlerle, son zamanlarda ihracattan elde edilen gelirlerden oluşmaktadır. İlçe geliri genel olarak Kayseri Merkez ilçe geliri ile düşünülmesi gerekmektedir. İlçenin gelir kaynaklarını oluşturan önemli iktisadi konular şunlardır;
1. Ticaret faaliyetlerinden elde edilen gelirler.
2. Muhtelif hizmetlerin üretiminden elde edilen gelirler.
3. Özellikle tekstil, dayanıklı tüketim malları, gıda maddeleri üreten sanayi işletmelerinden elde edilen gelirlerdir.
Kocasinan ilçesinde yer alan Argıncık Bölgesi’nde, Zümrüt ve Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi üzerinden Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’na aktaracak yeni bir yol yapımı için 10 milyon lira bütçe ayrılmıştır. Söz konusu yol ulaşımı kolaylaştıracak, insanlara rahatlık sağlayacak, zaman kazandıracak ve yaşanabilir mekanlar oluşturacak nitelikte sokak, cadde ve bulvarlar oluşturacaktır.
İlçede mahalle olarak katılan bölgelerin hizmet açısından Kayseri’yle uyumlu hale getirilmesi için gerekli çalışmalar devam etmektedir. Kanal, su, imar planı gibi alt yapıdaki temel ihtiyaçları tamamlanma aşamasına gelmiştir. Kocasinan Belediyesi sınırları içinde 1600 yataklı Türkiye’nin en nitelikli bölge hastanesinin inşaat çalışmaları başlamıştır. Eski Dikimevi arazisine yapılan Yeni Adalet Sarayı inşaatının çalışmaları hızlı biçimde devam etmektedir. Adalet Sarayı inşaatı son aşamasına geldiği için çalışmaların tamamlanmasından sonra çevre mahallelerde yeni düzenlemelerin yapılması için çalışmalar için hazırlıklara başlanmıştır. Aynı şekilde Kayseri’ye İstinaf Mahkemesi kurulması kararı alan Adalet Bakanlığı proje çalışmalarına başladı. Yeni Adalet Sarayı’nın karşındaki Eski Veteriner Fakültesi yerine kurulacak İstinaf Mahkemesi için imar hazırlıkları tamamlanmıştır.
Kocasinan Belediyesi’nden alınan bilgiye göre Kayseri’nin sahile kavuşacağı ve bununla ilgili olarak başlatılan çalışmalara aralıksız devam edilmektedir. Yamula Baraj Gölü çevresine 32 km.’lik sahil yolu yapılarak şehrin sosyal hayatına önemli katkı sağlanması hedeflenmektedir. Sahil yoluyla ilgili proje çalışmalarının ilk bölümünü tamamlanmıştır. Kuşçu Mahallesi’ne Yamula Baraj Gölü’ne; dinlenmek, eğlenmek ve gezmek amacıyla gelen misafirlerin her türlü ihtiyacını karşılayacak bir sosyal tesis yapılmıştır. Bu tesis, ihtiyaçların karşılanması konusunda çok önemli bir konuma geldi. Kayseri’de deniz kenarında yürümek, sahil keyfi yaşamak isteyenlere en iyi şekilde hizmet verecek şekilde sosyal tesislerin ön bölümüne yapılacak kumsalla ilgili hazırlıklar devam ediyor. İlgili Bakanlık, Yamula Baraj Gölü üzerinde faaliyet gösteren teknelere ruhsat verme yetkisini Kocasinan Belediyesi’ne vermiştir. Teknelerin bekleyeceği bir marina yapımıyla ilgili projeye de hız verilmiştir. Proje ortağı Kocasinan Belediyesi olan ve Avrupa Birliği’nden 8,6 milyon EURO’dan fazla hibe kredisi alan Mobilya Kent olarak adlandırılan proje ve mobilya esnafına teknik ve tasarım desteği sağlayacak Mobitek için TOKİ ile protokol imzalanmıştır. Mobilya Kent’in imalat ve yan sanayi bölümü, alış-veriş merkezi ve Mobitek’in inşaat ihalesi TOKİ tarafından bitirilip inşaatı başlatılacaktır. Proje 2 yıl sonra tamamlanmış olacak. Mobilya esnafının üretim kalitesi artacak, çalışma şartlarını iyileştirecek ve ürettiğini sergileyip, pazarlayacağı mekanları olacaktır. Ihlamur Yolu’nda trafiğe açılmayan son bölümün çalışmaları devam edilmektedir. Kadir Has Kongre Merkezi-Mustafa Kemal Paşa Bulvarı arasındaki bölüm Argıncık merkezli ulaşımı çok önemli oranda kolaylaştırılmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında TOKİ ile çeşitli görüşmelerin devam etmekte olduğu öğrenilmiştir.
*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.