Kayseri OSB yönetimi bölgeye 1.5 milyon metrekare genişleme alanı eklemek için genel kurula gidiyor!
Kayseri OSB yönetimi, yüzde 100 doluluğa ulaşan bölgeye 1.5 milyon metrekare genişleme alanı eklemek için genel kurula gitmeye hazırlanıyor. Genişleme alanında sağlık sektörü yatırımlarına kolaylık sağlanacak.
Kayseri OSB'de yoğun yatırım taleplerine 24 milyon metrekare alan yetmedi . Son yıllardaki yatırımlarla yüzde 100 doluluk oranına ulaşan bölgede girişimcilere tahsis edilecek parsel kalmadığı için talepleri geri çevirmek zorunda kalan bölge yönetimi, büyüme kararı aldı. OSB Müdürü Orhan Akşit, "Talep çok, arsa yok. Yönetim kurulumuz sorunu gidermek için büyüme kararı aldı"dedi.
Kayseri OSB'nin enerji, ulaşım, lojistik, atık su arıtma gibi tüm temel hizmet sorunlardan arındırılmış bir endüstri alanı olduğunu belirten Akşit, "Kayseri OSB Türkiye'nin altyapı sorunu bulunmayan ender OSB'lerinden. Yatırımcıların ilgi odağı haline gelen bölgemizde eldeki son parsellerin de satılmasıyla yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. Artan talepleri gerekçe göstererek, durumu Bakanlığa ilettik. Mevcut konum alanına 1.5 milyon metrekarelik yeni genişleme alanı eklemek istediğimizi bildirdik. İsteğimiz olumlu karşılandı. Bölgenin güney sınırında yüzde 30'u özel şahıslara, kalanı hazineye ait 1.5 milyon metrekarelik boş alan var. Bu alan için hem Hazine, hem de arsa sahipleriyle görüşmeler yapılıyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak olağanüstü genel kurulda, söz konusu alanın bölgeye transferi görüşülerek karara bağlanacak"diye konuştu.
Akşit, 24 milyon metrekarelik alana yayılan OSB'de işletme sayısının 950'ye, çalışan sayısının ise 60 bine yaklaştığını kaydederek, "Hiçbir altyapı sorunumuz kalmadı. Artık çevre bilincini özümsemiş projeler ön plana çıkacak. Bölgemiz demiryoluna 5, şehirlerarası karayoluna 4, havaalanına 10 km mesafede. Serbest bölge ile sınır komşusuyuz. Bölgemizde doğalgazın yanı sıra yılda yaklaşık 1 milyon kwh elektrik enerjisi tüketiliyor. Enerjide güçlü bir altyapıya sahibiz. Mevcut enerji kaynaklarına ek olarak şimdi de 16 megawat gücünde güneş enerjisi santrali kuruyoruz. Her yıl bütçemizin yüzde 30'unu enerjiye ayırıyoruz. Havai hatlı elektrik şebekesini yeraltına aldık. Uzaktan sayaç okuma sistemi getirdik. Bu sayede elektrik tüketiminin yüzde 95'i uzaktan takip ediliyor. Yine bu sistem sayesinde firmalar bir gün öncesinin sayaç endekslerini 15'er dakikalık üretim eğrilerini, son 12 aylık faturalamaya esas endeks bilgilerini ve güncel endüktif ve reaktif ceza oranlarını internet ortamında izleyebiliyorlar" açıklamasını yaptı.
Daha önceleri bölgede yüzde 3.07 olan kayıp kaçak oranının yapılan iyileştirme çalışmaları ile yüzde 0'2' ye gerilediğini ifade eden Akşit, "Bölgedeki doğalgaz abone sayısı 600'e ulaşmış durumda. 2012'de elektrik tüketimi yüzde 8, doğalgaz tüketimi ise yüzde 7 oranında arttı. 2013 'de aylık elektrik tüketimi 85 kwh'ya ulaştı. Artan talepleri karşılamak için yeni trafo merkezleri kuruyoruz" dedi.
Sağlık kuruluşlarının ürün ihtiyacını karşılayacak işletme sayısı çok az
Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü: Büyüme kararı için genel kuruldan onay almamız gerekiyor. Girişimci yatırım peşinde. Arsa arıyor. Biz yönetim olarak, altyapıyı güçlendirerek bölgeyi öncelikle sağlık, elektrik- elektronik ve otomotiv sektörlerinde yapılacak yatırımlar için cazip hale getirmeye çalışıyoruz. Kayseri, sağlık alanında bölge merkezi haline geldi. Kentte, yılda yaklaşık 8 milyon kişi sağlık hizmeti alıyor. OSB'de şehirdeki sağlık kuruluşları için araç-gereç, yatak ve mobilya üreten firmalar var. Ne var ki, medikal ve kimya sanayinde sağlık kuruluşlarının ürün ihtiyacını karşılayacak işletme sayısı çok az. Katma değeri yüksek ürünleri teşvik ediyoruz. Sağlık alanında yapılacak teknoloji ağırlıklı yatırımlarda arsa dahil girişimcilere her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Üniversitelerimizle, Erciyes Teknopark'la sürekli ilişki içindeyiz. Alışılagelenin dışında bir üretim anlayışı ile teknolojik yatırım yapacak girişimcilerin önlerini açmaya çalışıyoruz.
Bölgemize 8 ayrı dalda bağımsız araştırma laboratuarları kuruyoruz
Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun: Sağlık alanındaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu konuda sanayicilerle dayanışma içindeyiz. Geçen ay strateji belgemizi açıkladık. Erciyes Teknopark olarak sağlık ve yaşam bilimlerinde kapsamlı bir araştırma organizasyonu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu araştırma merkezimizde ortaya çıkan bilgi ve ürünlerin endüstriye dönüştürülerek, bölgede sağlık bilimleri ile ilgili ciddi bir bir endüstrinin oluşmasını öngörüyoruz. Bioteknoloji, tıbbi cihazlar, klinik mühendisliği, genetik çalışmalar gibi. Daha önceleri, akademisyenler buluşlarını kendileri gidip bir patente bağlarlar, sonra da kendi imkanlarıyla, satmaya çalışırlardı. Şimdi buluş sahibi de, buluşu almak isteyen sanayici işadamı da, bize gelecek, adresi biz olacağız. Artık sanayiciler OSB içersinde, Endüstriyel Tasarım Merkezi'nde bir kişiyle muhatap olacak. Dahası, akademisyene çabuk ulaşabilecek ya da bir telefonla ayağına biz gideceğiz. Mühendislik bilimleri ile ilgili 8 ayrı dalda bağımsız araştırma laboratuarları kuruyoruz.
Dünya