Kentsel Dönüşüm

Kayseri Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi başladı!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilen Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi, geleceğe damga vurmayı amaçlıyor. Belediye Başkanı Çelik, 147 yıllık belediye tarihinin en önemli projesinin start aldığını açıkladı.

Kayseri-Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi bir zamanlar Kayseri’nin en değerli alanı olan Sahabiye ve Fatih mahallelerinin zamanla metruk binalarla dolması ve her türlü olumsuzluğa açık hale gelmesiyle ele alındı. Kayseri’nin adeta merkezi olan bu alanda alınan kentsel dönüşüm kararı 16 Ocak 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Büyükşehir Belediyesi ilgili kurumlarla yazışmalara başladı. Yazışmalar sürerken 10 ayrı tasarım ofisiyle proje çalışmaları başlatıldı. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurularak saha çalışmalarına geçildi.


Çalışmalar tek tek yapıldı

Çalışmalar, tek tek, ev ev, dükkan dükkan yapıldı. Bu çalışmalar sonucu her taşınmazın özellikleri dikkate alınarak bir puan verildi. Kayserililer, şehrin geleceğine damga vuracak projeyi kendi oylarıyla belirledi.  


TARİHİNİN EN ÖNEMLİ PROJESİ 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sahabiye'nin şehre katacağı yeni çehreyle Kayseri'nin gelecek yüzyılına damga vuracak bir proje olduğunu söyledi. 147 yıllık belediye tarihinin en önemli projesine start verdiklerini vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, projenin toplam bedelinin 4 milyar TL'yi bulacağını belirterek, "Master planını hazırladık. Şehrin gelecek yüzyılını etkileyecek bir proje yapıyorsanız planlı yapmak durumundasınız. Sahabiye projesinin estetik olmasına özen gösterdik. Bir taraftan batı normlarına uygun bir taraftan da kendi kimliğimizi yansıtan bir proje hazırladık. İnsanca yaşanacak mekanlar ürettik" diye konuştu.


Sahabiye ve Fatih'de 624 binada, 3 bin 800 konut yenilenecek!

Sahabiye'nin mevcut durumu ve dönüşüm sonrasındaki alacağı çehre hakkında da bilgi veren Başkan Çelik, "Tamamı 510 bin metrekarelik bir dönüşüm alanı. Burada 624 adet binada, 3 bin 800 adet konut, 1620 adet işyeri, 400 adet diğer nitelikteki (depo, dernek, vs.) bağımsız bölüm olmak üzere, toplam 5 bin 820 adet bağımsız bölüm bulunuyor. Tüm bu yapıların yaklaşık inşaat alanı 680 bin metrekareyi buluyor. Projemiz tamamlandığında burasının 350 bin metrekaresi yeşil alan olacak. Projenin birinci uygulama etabı Ahmet Paşa Caddesi, Boylar Sokak ile Açık Sokak arasında kalan alan olacak" dedi.


"Önceliğimiz halkın rızası"

Uzlaşma etabındaki önceliklerinin bölge halkının rızası olduğunu belirtildi. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi açılışla birlikte Sahabiye'deki hak sahiplerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Uzlaşma ofisindeki görüşmeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik de yakından takip ediyor. Sık sık uzlaşma ofisini ziyaret eden ve hak sahipleriyle yapılan görüşmeleri izleyen Başkan Çelik, zaman zaman da görüşmelere bizzat katılıyor.


Akşam