02 / 05 / 2024

Kayseri Şeker Fabrikası kapanacak mı?

Kayseri Şeker Fabrikası kapanacak mı?

250 bin metrekarelik arsa sorunu bilmece haline gelen Kayseri'nin en büyük, Türkiye'nin ise ilk 100 firması arasında bulunan Kayseri Şeker Fabrikası'nın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu iddia edildi.



Kooperatif Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker fabrikasının kapatılması gibi bir durumla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bunun da kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor"dedi. 


KAPANMA TEHLİKESİ VAR YAKLAŞIK 


80 bin ortağı bulunan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay daha önce Kayseri Şeker Fabrikası'na ait olan 250 bin metrekarelik arsanın durumunun netleşmemesi nedeniyle fabrikanın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ileri siirdü. 


BİZ ALDIK SANIYORDUK 


2006 yılında yapılan imar çalışması nedeniyle yaklaşık 250 bin metrekare arsanın Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini, Büyükşehir Belediyesi'nin de arsayı Milli Emlak'a devrettiğini hatırlatan Akay, "İhaleye çıkan araziyi Ocak ayında 50 milyon bedelle(aldığımızı sandık ama alamamışız"dedi.



80 bin ortağı bulunan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, daha önce Kayseri Şeker Fabrikası'na ait olan 250 bin metrekarelik arsanın durumunun netleşmemesi nedeniyle fabrikanın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. 


Şeker -İş Sendikası yöneticileri ile birlikte fabrika çalışanlarını bilgilendiren Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Kayseri şeker arazisi ile ilgili 2006 yılında başlayan süreç görüyoruz ki hala devam ediyor. Bu arazi tabii ki Kayseri Şekeri ilgilendirecek Bu arazide binlerce çalışanın çoluğunun çocuğunun ve on binlerce çiftçisinin geleceği bulunmaktadır. Şimdi bu gün güncel olması nedeniyle sürekli bu konu gündemde olması nedeniyle basında da bir takım haberler çıkması nedeniyle biz öncelikle personelimize bu arazi ile ilgili bir bilgi paylaşımı kamu ile bir bilgi paylaşımı yapma ihtiyacı duyduk, "dedi. 

2006 yılında yapılan imar çalışması nedeniyle yaklaşık 250 bin metrekare arsanın Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini, Büyükşehir Belediyesi'nin de arsayı Milli Emlak'a devrettiğini hatırlatan Akay, şu bilgileri verdi: "2007 yılından itibaren bu arazi Milli Emlak'm arazisi haline gelmiş. Biz de bu arazide halen tarım yapıyoruz. 

2014 yılına gelindiğinde Milli Emlak burayı TOKI' ye devretmiş. 2015 Ocak ayma gelindiğinde biz arazinin  TOKİ  tarafından satışı ile ilgili ilanla karşılaştık. Bunun üzerinden 22 Ocak tarihinde yapılan ihaleye yönetim kurulumuzdan arkadaşlarımız girdiler 50 milyon bedeli vardı biz verdik bu bedeli ve aldık. Aldığımızı sandık ama alamamışız, peşinatını yatırdık bütün ihale şartlarını yerine getirdik ancak 45 gün sonra TOKİ den bir yazı geldi. 

10 günlük sürede sonuçlanması gereken ihale 45 gün sonra sonuçlanmış ve ihale iptal edildiği bize bildirildi. 


10 günde sonuçlanması gereken bir ihale 45 güne uzatıldıysa bunun değerlendirilmesini kamu oyunun yapması lazım." Akay, arazinin TOKİ tarafından yeniden satışa çıkarılacağına dair haberler çıktığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: " Şimdi gelinen nokta itibari ile bu arazinin bizim açımızdan öneminin hem çalışanlarımız için hem çiftçilerimiz hem de kamu oyu tarafından bilinmesine ihtiyaç var. Bu arazi üzerinde Kayseri Şeker'in Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarına çıkan nizamiyesi bulunmaktadır. Kayseri Şeker Fabrikasını 3 tane nizamiyesi var birisi pancar giriş, birisi personel giriş nizamiyesi ve biriside şeker çıkış nizamiyesi. Bu şeker çıkış nizamiyesi eğer ortadan kalkacak olursa ki bu 250 dönümlük arazinin içerisinde; eğer burayı başkaları alırda buraya site yapacak olurlarsa bu nizamiye otomatikman kapanır. Aynı alanda bizim şeker ambarlarımız var, buranın da yarısını yıkmak gerekiyor bu arsanın içerisinde kalıyor şeker ambarı. 250 dönümlük arazi arkaya doğru uzayıp gidiyor. 


Şimdi bunu başkaları aldığı takdirde Kayseri Şeker Fabrikasının Şeker ambarları ve şeker çıkışı tarafındaki faaliyeti tamamen duracak demektir. Buda Kayseri Şeker Fabrikasının kapanması demektir. Şimdi Kayseri Şeker fabrikasını kapatılması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bunun da kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor, burası ile ilgili hesap yapanların da anlaması ve bilmesi gerekiyor. 

İnşallah aklıselim galip gelir."


Kayseri Anadolu Haber


Geri Dön