Turizm

Kayseri Sultansazlığı Milli Parkı turizm merkezi olmaya aday!

Vali Orhan Düzgün, Sultansazlığı Milli Parkı’na ilişkin, “Barındırdığı 301 kuş türü ve 38’i endemik 430 bitki türü ile turistlerin en önemli uğrak yerlerinden biri olmaya aday” dedi....


Vali Düzgün, Sultansazlığı Milli Parkı Çevre Belediyeler Birliği tarafından Sultansazlığı’nın tanıtımına katkı sağlayanlara plaket verilmesi amacıyla düzenlenen törene katıldı.


Sultansazlığı Milli Parkı alanına gelişinde, saz keserek geçiminin sağlayan yöre halkının çocuklarından Ayşe Curlu ve Derya Yalınkaya’nın hazırladığı “Saz Buketi” ile karşılanan Vali Düzgün, beraberindeki kaymakamlar ve belediye başkanları ile birlikte sazlık işleme tesislerinin bulunduğu alanı gezerek yetkililerden bilgi aldı.


Sultansazlığı’nın önemli simgeleri arasında yer alan kamışlardan yapılan ve görselliği ile de ilgi uyandıran kuş yuvası, hazır şemsiye, çatı ve köpek kulübesi gibi yapıları inceleyen Vali Düzgün, yurtdışına ihraç edilen kamışlardan yapılan eserlerin yer aldığı fotoğraf sergisini de beğeniyle izledi.


İncelemelerinin ardından düzenlenen törene katılan Vali Düzgün, burada yaptığı konuşmada, Sultansazlığı Milli Parkı’nın Kayseri’nin çok önemli turizm değerleri arasında yer aldığını belirterek, “Barındırdığı 301 kuş türü ve 38’i endemik 430 bitki türü ile turistlerin en önemli uğrak yerlerinden biri olmaya aday” dedi.


Kapadokya ile Erciyes arasındaki coğrafyada bulunan Sultansazlığı’nın flamingodan dik kuyruk ördeklere varıncaya kadar kuş türlerinin Avrupa ile Afrika arasındaki göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle özel bir önemi bulunduğunu ifade eden Vali Düzgün, ulusal ve uluslararası tanıtımlarla çok daha tanınabilir hale getirilmesi sonucu bölgenin bir cazibe merkezi haline gelebileceğini dile getirdi.


Bugüne kadar Milli Parklar, İl Özel İdaresi ve Sultansızlığı Çevre Belediyeler Birliği başta olmak üzere ilgili kurumların Sultansazlığı’nda yaptığı çalışmaların takdire değer olduğunu kaydeden Vali Düzgün, şöyle devam etti:


“Doğa ve kültür turizmi açısından gerçekten çok güzel şeyler vaat eden bölgemizde Sultansazlığı’nın da tanıtılarak buranın yerli ve yabancı ziyaretçilere ve meraklılarına açılması konusunda bugüne kadar bazı çalışmalar yapılmış. Özellikle altyapı çalışmaları bakımından, katı atıkların temizlenmesi, atık su arıtma tesislerinin kurulması gibi önemli çalışmalar yürütülmüş. Yaklaşık 3 ay kadar önce Ovaçiftlik tarafından yapılan yürüyüş parkuru ile Sultansazlığı Kuş Cenneti’nin gölüne girmiş ve yerinde gözlemleme yapmıştık. Kuş türlerinin izlenebileceği kuş gözlemevlerinin yapılması, 1600 metrelik yürüyüş parkurunun oluşturulması önemli çalışmalar. Yerli ve yabancı ziyaretçiler ile bilim adamları için gerekli alt yapıların oluşturulması gerekiyor. Ovaçiftlik bölgesinde oluşturulan tanıtma merkezimiz, Sindelhöyük kasabasında oluşturulan karşılama ve tanıtma merkezimiz bu konuda önemli bir eksikliği gideriyor. Soysallı bölgemizde yapılacak olan günübirlik alan ve sosyal tesislerle buraya gelecek misafirler için bir kır lokantası ve onun yanında çocuk bahçesinden yürüyüş patikalarına varıncaya kadar pek çok düzenleme yapılacak. Bunun ihalesi ay sonunda gerçekleştiriliyor. Ayrıca buradaki kuş türlerinden bazılarının sergileneceği ‘Kuş Müzesi’ de inşallah bahar aylarında açılacak.”


Vali Düzgün, Osmanlı Sultanlarının uzun sefere çıktıklarında uğrak yeri olarak kullandıkları Sultansazlığı’ndaki kamışların ekonomiye kazandırılmasını da önemsediğini vurgulayarak bu sayede yöre insanının önemli bir gelir kapısına kavuştuğu gibi ülkenin ihracat yoluyla döviz kazanmasının önemine işaret etti.


Develi Kaymakamı Enver Ünlü de, 2006 yılında Milli Park statüsüne kavuşan Sultansazlığı’nın 14 bin 500’ü tampon bölge olmak üzere 39 bin hektarlık bir alana sahip olduğunu, step ekoloji sistemi içerisinde hem tatlı hem de tuzlu ekosisteme sahip olması nedeniyle benzerlerinden farkı bulunduğunu anlattı.


Kaymakam Ünlü, önemli doğa turizmi değerlerimizden Sultansazlığı içerisindeki sazlıkların değerlendirilmesi sonucu yöre halkının yıllık 1 milyon TL gelir sağladığını bildirdi.


Develi Belediye Başkanı ve Sultansazlığı Milli Parkı Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Recep Özkan İse, Sultansazlığı Milli Parkı’nı çevreleyen 9 ilçe ve belde belediye başkanı ile birlikte 2006 yılından beri birlik çatısı altında hizmet verdiklerini, elbirliği ile Sultansazlığı’nın korumak ve yaşatmak için mücadele ettiklerini ifade etti.


Konuşmaların ardından Başkan Recep Özkan tarafından Sultansazlığı’nın korunması, tanıtılması ve altyapı çalışmalarına verdiği destekten dolayı katkılarından dolayı Vali Orhan Düzgün’e plaket takdim edildi.


Daha sonra Vali Düzgün tarafından 30 Mart seçimlerinden sonra kapanacak olan “Sultansazlığı Çevre Belediyeler Birliği” üyesi olan Develi, Yeşilhisar, Yahyalı, Tomarza ilçe belediyeleri ile Sindelhöyük, Zile, Gazi, Şıhlı ve Derebağ belde belediye başkanlarına gölün korunmasına katkılarından dolayı plaket verildi.


Programda, ilçe kaymakamları ve bazı kamu kurumlarının temsilcileri ile Sultansazlığı’nın tanıtımına katkılarından dolayı haber ajansları ile televizyon ve gazetelerin temsilcilerine de teşekkür plaketi verildi.


Vali Düzgün, törenin ardından Sultansazlığı için önem taşıyan ve içinde kır lokantası, WC, çocuk oyun alanı, yürüyüş patikaları v.b tesislerin yapılacağı Soysallı mevkiinde incelemelerde bulundu. Soysallı günübirlik tesislerinin ihalesi 30.12.2013 tarihinde İl Özel İdaresi’nde yapılacak.


Yurt Gündemi