Ulaşım

Kayseri tramvay 4.ve 5. etap uygulaması 2016'da başlayacak!

Kayseri tramvay hattında araç sayısı yıl sonundan itibaren 30 yeni aracın gelmesiyle 68’e çıkacak. Böylece yolcu taşıma kapasitesi de 90 bin kişiden 180 bin kişiye yükselecek.

Kayseri raylı sisteminde (tramvay) 4. ve 5. etap proje uygulamasına 2016 yılında başlanacak. İki yeni hattın daha devreye girmesiyle, kentte günlük taşıma kapasitesi ikiye katlanarak 180 bine çıkacak. Verilen bilgiye göre, projede 2. etapta yer alan İldem ve 3. etabı kapsayan Talas hatlarının geçen yıl ulaşıma açılamasıyla günlük taşıma kapasitesi 70 binden 90 bine çıktı. Talebin artması ise projede 4. ve 5. etapları oluşturan Talas -Anayurt ile Belsin - Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesi hatlarını zorunlu olarak uygulama aşamasına getirdi. 


Verilen bilgiye göre, 5 yıl önce işletmeye açılan raylı sistemde günlük yolcu taşıma kapasitesi 100 bine yaklaştı. Eklenecek yeni hatlarla hem yolcu sayısı artacak, hem de güzergah uzayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, birkaç yıla kadar taşıma kapasitesinin 200 bine çıkmasının beklendiğini belirterek, “İlk etabı Kayseri OSB ile şehrin doğusundaki Mimarsinan Kavşağı arasında uzanan 17.5 kılometrelik raylı sistem ihtiyaca cevap vermekten uzak kalıyor, 2. ve 3. etabı kapsayan projelerin de hayata geçirilmesi gerekiyordu. Nitekim 2011 yılı sonunda temeli atılan ve Mimarsinan Kavşağı’ndan başlayarak Beyazşehir üzerinden İldem’e kadar uzanan 9.5 kilometrelik yeni hattın; ardından da Sivas Caddesi’nden başlayarak Erciyes Üniversitesi üzerinden Talas İlçesine kadar uzanan 7 kilometrelik bir diğer hattın devreye girmesi sağlandı. Böylece, hem kentin trafik düzeni, hem de kent içi toplu taşıma hizmetleri önemli ölçüde rahatlamış oldu. Projede planlama yapılırken günlük taşıma kapasitesi ortalama 70 bin kişi olarak öngörülüyordu. Oysa, mevcut hatlarda taşıma kapasitesi iki yılda 90 binin üzerine çıktı. Tabii, ihtiyaç artınca sefere konulan araç sayısı da artarak 22’den 38’e yükseldi.” diye konuştu 


OSB, Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesi’ne bağlanacak 


Mustafa Çelik, şehiriçi toplu ulaşımda önceliklerinin raylı sistem olduğunu vurgulayarak, “Kayseri Ulaşım AŞ (KAYSERAY) işletmemiz bugün 55 istasyonlu, toplam uzunluğu 33.9 kilometreye varan değişik güzergahlarda seferler düzenleyerek taşımacılık hizmeti veriyor. Belediye olarak şimdi de 4. etabı oluşturan Erciyes Üniversitesi -Talas Anayurt hattı ile OSB’yi şehirlerarası otobüs terminali ve Kayseri Şehir Hastanesi üzerinden Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesi'ne bağlayacak 5. etap projelere odaklandık. Uygulama aşamasındaki her iki hatta fizibilite çalışmaları yapılarak güzergahların belirlenmesine çalışılıyor. Uygun görüldüğü takdirde, Anayurt hattı Erciyes Üniversitesi kampus alanından itibaren döşenmeye başlayacak. Olmadığı takdirde alternatif güzergah olarak Talas’taki son durak devreye girecek” açıklamasını yaptı. 


Sefer sıklığı 3 dakikaya inecek 


Kayseri OSB - Nuh Naci Yazgan hattının ise Belsin üzerinden şehirlerarası otobüs terminaline, oradan da bölgesel kapsamlı hizmet vermeye hazırlanan Kayseri Şehir Hastanesi ile adıgeçen üniversitenin kampüsüne kadar uzanacağını aktaran Çelik, “Söz konusu bu projelerin hayata geçmesiyle günlük taşıma kapasitesi ikiye katlayarak 180 bine çıkacak. 30 yeni araç daha alındı. Yıl sonundan itibaren bu araçlar gelmeye başlayacak. Dolayısıyla sefer sıklığı 3 dakikaya kadar inmiş olacak” dedi.


900'e yakın dolmuş seferden kaldırıldı


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, raylı sistemin kent içi toplu taşımada önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, “Kayseri’ de taşıma hizmetleri birkaç yıl öncesine kadar belediye otobüsleri ve sayıları 900’e varan dolmuşlarla yerine getiriliyordu. Dolmuşlar seferden kaldırıldı yerini halk otobüsleri aldı. Kentte toplu taşıma hizmetleri artık raylı sistem, çevreye duyarlı yakıt kullanan halk otobüsleri ve belediye otobüs işletmesi tarafından ortaklaşa yerine getiriliyor” şeklinde konuştu.


Dünya