Turizm

Kayseri Türkiye'nin yeni turizm merkezi olacak!

Kayseri, köklü tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Asurlular, Hititler, Romalılar ve Selçuklular ile Osmanlıların hüküm sürdüğü şehirde bugün de çok sayıda tarihi eser varlığını koruyor...



Kayseri, köklü tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Asurlular, Hititler, Romalılar ve Selçuklular ile Osmanlıların hüküm sürdüğü şehirde bugün de çok sayıda tarihi eser varlığını koruyor. Öte yandan Kapadokya, Kayseri il sınırlarında olmasa da Kayseri, Kapadokya turizminden önemli fayda sağlıyor. Ancak Kayseri'yi turizm şehri sınıfına sokacak büyük proje ise Erciyes Kış Turizm Merkezi Projesi. Bu projeyle şu anda Kayseri'de 5 bin civarında olan yatak kapasitesi 11 bine çıkacak. Beş bin kişiye yeni istihdam sağlanacak. İlin turizm gelirleri ise 100 milyon TL'den milyar TL'ye doğru yol alacak. 



Kayseri, 6 bin yıllık köklü tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yüzden kentte çok sayıda eski eser bulunuyor. Sadece Kayseri Cumhuriyet Meydanında 20'ye yakın tarihi eser var. Bunun yanı sıra il, Soğanlıdaki Ören Yerinden Yeşilhisar'da bulunan Sultansazlığı'na, Kapuzbaşı Şelaleleri'nden Talas'ta bulunan yeraltı şehirlerine varıncaya kadar pek çok doğal güzelliğe de sahip. Kayseri'de bulunan dünyada ticaretin ilk izlerine rastlanılan, ticari tabletlerin, sözleşmelerin 6-KAYSERİ TEMMUZ 20U çıkarıldığı Kiiltepe ve pek çok Selçuklu eseri geçtiğimiz aylarda UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesi'ne alındı. Erciyes Kayak Merkezinin ise hem kış turizmi hem diğer turizm sezonlarının değerlendirilmesi bakımından yakın bir gelecekte Türkiye'nin en cazip turizm merkezlerinden birisi olması planlanıyor. Erciyes Kayak Merkezi ulaşımı ve konaklama imkanları ile cazip ve şu anda yaklaşık 100 kilometrelik pist uzunluğuna sahip. Erciyes Master Planı çerçevesinde yeni yatırımların da tamamlanması ile birlikte bu pistin uzunluğu yaklaşık 200 kilometreye çıkacak. Kapadokya'da bulunan doğa harikası peribacaları türü yapılar Kayseri sınırlarından Soğanlı'dan başlayarak Nevşehir. Aksaray'a doğru uzanıyor. Buna ilişkin olarak İstanbul'dan günde 10-15 kez düzenlenen uçak seferleri ile Kapadokya'ya gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu Kayseri havalimanını kullanıyor. İşte tüm bu faktörler Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi olan Kayseri'yi çok yakında turizm merkezi haline getirecek. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı, Kayseri Valisi ve ilin önde gelen tüm iş insanları Kayseri'nin turizm kenti olma projesini destekliyor. 


ERCİYES'E DEV PROJE 


İç Anadolu'nun en büyük dağı olan Erciyes, hem yaz hem kış turizmi için yeni gelişmelere ve yeni oluşumlara liderlik ediyor. Erciyes. Türkiye'deki en uzun kayak pistleri, en yeni mekanik tesisleri ve Türkiye'deki tek dağ yönetimi ile Kayseri'deki en önemli değerlerden biri. 2005 yılında Belediyeler kanununun yürürlüğe girmesi ile Erciyes Dağı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil oldu. 


İşte her şey böyle başladı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkam Mehmet Özhaseki, "Erciyes Dağı, 2005'e kadar bizim hemen yanı başımızda olan bir küçük belde belediyesinin sınırlarındaydı. Bu nedenle bizim bu dağa bırakın yatırım yapmayı, otobüs seferi koymamız bile mümkün değildi" diyor. 


Özhaseki, 2009 yılında başlattıkları yapım çalışmaları sonucunda 105 km kayak pisti, 27 bin metre teleferik ve telesiyej hattı, 10 adet sosyal tesis. 100 bin metrekarelik alanı kapsayacak şekilde karlama ünitesini hizmete sunduklarını söylüyor. Özhaseki, şöyle devam ediyor: "Şu ana kadar kendi öz sermayemizden 400 milyon liralık yatırım yaptık. Proje, bir belediye tarafından gerçekleştirilen en büyük turizm projesi. Proje tamamlandığında kayak pisti uzunluğu 200 kilometreyi bulacak. Geçen yıl yaklaşık 1 milyonu aşkın kişi Erciyes'i ziyaret ederek bu hizmetlerin tamamından yararlandı. Hacılar Kapı'da oluşturduğumuz 2,5 km'lik gondol hattı hem kayak severlerden hem günübirlik piknikçilerden büyük ilgi gördü. 3 bin kişi/saat kapasiteli benzer bir gondol hattını da Tekir Kapı'da bu kış hizmete açtık. Erciyes giderek yurtiçinde ve yurtdışında bilinen ve tercih edilen bir kayak merkezi olma yolunda hızla ilerliyor." 


YATAK KAPASİTESİ 11 BİNE ÇIKACAK 



Kayseri'nin merkezdeki toplam yatak kapasitesi yaklaşık 5.000 civarında. Bu sayının yaklaşık 2.000'i son 2 yılda dahil oldu. Erciyes Kış Turizm Merkezi projesiyle Erciyes Dağı nda oteller bölgesine kurulacak olan 4 adet yıldızlı ve 17 adet butik otel ile Erciyes dağında yatak kapasitesi 700'den 6.000'e çıkacak. Burada yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı yaratılacağını söyleyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Sezonda saatte 35 bin kişinin yararlanacağı 300 milyon Euro'luk bu dev proje ile Kayseri, hem ülkemizin hem dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinden birisi haline geliyor. Önümüzdeki birkaç vıl içinde 11 bin civarında bir yatak kapasitesine ulaşacağımızı iimit ediyorum" diye konuşuyor. Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Çıngı. Erciyes Kış Turizm Merkezi projesiyle amaçlarının Kavseri'de Avrupa standartlarında bir kayak merkezi oluştıımıak olduğunu söylüyor. 


Çıngı, fizibilite çalışmalarının Avusturyalı ATC adlı şirkete yaptırıldığını ve Erciyes'te global çapta bir kayak merkezi olabileceğinin danışman şirket tarafından tescil edildiğini belirtiyor. Çıngı, süreci şöyle özetliyor: "Bunun üzerine Büyükşehir Belediyemiz kayak merkezini içine alacak 26 milyon metrekare alanın tapusunu aldı. Akabinde Alpler'de birçok proje yapmış Kleııkhart Consultant&Co adlı şirket yaklaşık 2 yıllık bir çalışmayla uygulama projeleri ortaya çıkardı. Bunun üzerine bu projeleri yönetmek ve işletmek adına 2011 yılında Ercives A.Ş. kuruldu. Sezonda 150 kişiye yaklaşan personeli ile dünyada ilk ve tek dağ yönetimi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."



GELİRLER ARTACAK 


Kayseri, 2013 yılında 276.345 yerli ve 70.154 yabancı turist olmak üzere toplam 346.500 turist tarafından ziyaret edildi. İlin toplam turizm geliri 100 milyon TL oldu. Yeni gerçekleşecek turizm projeleri ve yeni yatırımlar ile bu rakamların epey artacağı öngörülüyor. 


Erciyes Dağı otelleri kış sezonunda tam kapasite olarak yaz sezonunda ise yüzde 40 oranında dolulukla hizmet veriyor. Kayseri merkez otelleri ise yüzde 75 doluluk oranı ile çalışıyor. Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr.Murat Cahid Çıngı, "Hedeflerimiz daha fazla turizm yatırımı ve daha fazla ziyaretçi sayısı ile Kayseri merkez otellerinin ve Erciyes kayak merkezi otellerinin sadece kış aylarında değil de yılın 4 mevsiminde de tam kapasite ile hizmet vermesini sağlamak" diye konuşuyor. Çıngı şöyle devam ediyor: "Erciyes Master planı 275 milyon Euro'luk harcama bütçesi ile yüzyılın projesi. 


Erciyes Kayak Merkezi için Master Plan dahilinde 2005 yılından bu zamana kadar yaklaşık 150 milyon Euro harcandı. Bu harcama bünyesinde 18 mekanik tesis kuruldu. 25.573 metre uzunluğunda teleferik hattı, 1.700.000 metrekare alana suni kar üretebilecek 144 adet yapay kar makinesi ve yapay gölet kuruldu. Dağın 3 giriş kapısına da sosyal tesis ve otoparklar yapıldı. Sezonda kayak yapılabilecek 34 adet pist oluşturuldu ve pist uzunluğu 103 km olarak hazırlandı. İnşaatlar tamamlandıktan sonra toplam 20 adet mekanik tesis, 200 km kayak pisti, 8 adet sosyal tesis, 9 adet futbol sahası, Devlet konukevi, 3.000 kişilik kongre merkezi, 17 adet butik otel ve 4 adet yıldızlı otel ile toplam 6.000 kişi kapasiteli oteller bölgesi yapılacak. Toplamda 5.000 kişiye istihdam yaratılması planlanıyor." 


YILLARIN İHMALİNE SON VERECEĞİZ 


Kayseri, başta Erciyes, Sultan Sazlığı, Kapuzbaşı Şelaleleri gibi doğal güzellikleri olan ayrıca çok çeşitli medeniyetlere ait yüzlerce tarihi eseri bünyesinde barındıran bir şehir. Kayseri'nin turizm sektöründen yeterince yararlanamadığı bilinen bir gerçek. Bu konuda yılların ihmali var. Artık buna bir son vermek istiyoruz. Belediye olarak şehrimizin bu alandaki geri kalmışlığını ortadan kaldırmak ve turizmden hak ettiği payı almasını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. 


ERCİYES'LE KIŞ TURİZMİ 


Bu amaçla bir Turizm Master Planı hazırlattık. Bu planın da en önemli ayağı Erciyes Kış Turizm Merkezi projesi. Erciyes Projesi, üçlü sacayağının bir parçası. Diğer iki ayağını ise Kapadokya Bölgesi ile Kayseri'deki tarihi ve doğal güzellikler oluşturuyor. 


KAPADOKYA VE TARİHİ ESERLER 



Kapadokya bölgesi Kayseri'nin hemen 60-70 kilometre uzağında bulunuyor. Aynı coğrafyanın parçasıyız ve Kayseri'ye sadece yarım saatlik mesafede. Tüm dünyanın gözdesi ve çok sayıda turisti kendisine çekiyor. 

Zaten birçok yabancı turist, uçakla Kayseri'ye iniyor ve buradan otobüslerle Kapadokya'ya geçiyor. Bu nedenle Kapadokya bizim turizm hinterlandımızda önemli bir yer tutuyor. Turizm Master Planı'nın bir diğer parçasını ise şehrimizdeki tarihi eserler oluşturuyor. Bu üç ayağı bir araya getirerek Kayseri'nin turizmden çok nasiplenmesini hedefliyoruz. 



"KAYSERİ'NİN TANITIMINI DESTEKLİYORUZ" 


ERCİYES ÇOK ÖNEMLİ Erciyes Kayak Merkezinin hem kış turizmi hem diğer turizm sezonlarının değerlendirilmesi bakımından yakın bir gelecekte Türkiye'nin en cazip yerlerinden birisi olacağını düşünüyoruz. Çünkü ulaşımı ve konaklama imkanları ile şanslı olan bölge şu anda yaklaşık 100 kilometrelik pist uzunluğuyla da dikkat çekiyor. Erciyes'te pist uzunluğu ilerleyen yıllarda 200 kilometreye kadar çıkacak. 


KAYSERİ'NİN AVANTAJLARI 

Kapadokya'da bulunan doğa harikası peribacaları türü yapılar Kayseri sınırlarından Soğanlı'dan başlayarak Nevşehir, Aksaray'a doğru uzanıyor. İstanbul'dan günde 10-15 kez düzenlenen uçak seferleri ile birlikte Kapadokya'ya gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu Kayseri havalimanını kullanıyor. 


TANITIM YAPIYORUZ 


İlimizin kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtımını ön planda tutuyoruz. Geçen ay Almanya'da faaliyet gösteren 15 büyük tur operatörü temsilcisini ilimize davet ettik. 6 gün boyunca ilimizde bulunan kültürel ve tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve turistik mekanları gezdirdik, tanıtımını yaptık. Bu tanıtımdan sonra tur operatörlerinin ilimizde bulunan turizm mekanlarına büyük ilgisi olduğunu gözlemledik. İlerleyen zamanlarda bu tanıtımın ilimiz ve bölgemiz turizmi adına çok güzel katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. 


İKİ ÖNEMLİ PROJE 


Doğa Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi adı altında bir kitap hazırladık. Büyükşehir Belediyemiz tarafından çok yakın bir zamanda şehir merkezinde başlatılan tarihi ve kültürel mekanların tanıtılmasında Kültür Yolu Projesi de şehir merkezindeki tanıtım eksikliğini giderecek. 




CAPİTAL KAYSERİ