Genel

Kayseri yatak sektöründe üretim ve ihracatı ile öne çıktı!

Kayseri, 4 milyonluk satış rakamına ulaşan yatak sektöründe üretim ve ihracatı ile öne çıktı. Türkiye’de günlük üretilen 20 bin yatağın 10 binini üreten kent, 60 milyon dolarlık toplam ihracatın da yarısı tek başına gerçekleştiriyor


Yatak sektörü hızlı büyüyor. Sektör 2013 yılında iç pazarda 4 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Pazarın yüzde 95’ini yaylı, yüzde 5’ ini sünger yataklar oluşturdu. Yıllık büyüme oranı yüzde 7 olarak gerçekleşen sektörde, pazar büyüklüğü 1 milyar TL’ye yaklaştı. Türkiye’de günlük üretilen 20 bin yatağın 10 bini Kayseri’de üretiliyor. Kayseri’yi İstanbul ve İzmir izliyor. 


Kayseri’de 400’ü aşkın üretici firma var. Bu firmaların üretim kapasitesi 2.7 milyona yaklaşıyor. Kayseri 2.5 milyon yatakla, toplam üretimin yarısını elinde bulunduruyor. Sektörün, dış pazardaki payı ise yaklaşık 60 milyon dolar. Toplam ihracatın da yarıdan fazlasını Kayseri gerçekleştiriyor. Kayseri çıkışlı yataklar başta Fransa, Almanya ve Hollanda olmak üzere öteki bazı Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu’nun değişik ülkelerine ihraç ediliyor. Kayseri, Türkiye genelinde üretilen 20 bin ‘çekyat’ın da 12 binini tek başına üretiyor. 


Sektör temsilcileri, daha sağlıklı, daha rahat uyku ortamı arayışındaki trendlerin büyümede etkin rol oynadığını ifade etti. Sektör temsilcilerine göre satılan 4 milyon yatağın 3 milyonu bireysel tüketicilere, 1 milyonu ise otel, yurt ve hastane gibi kuruluşlara satıldı. Yurt genelinde 800 bin yatak kapasiteli bin dolayında otelin inşaat halinde olması ve özel sektör hastane yatırımları sektördeki büyümenin sürekli olacağının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. 


Toplam ihracatın yarısı BRN’den


Kayseri’nin ihracatında, serbest bölgede üretim yapan BRN Yatak önemli bir paya sahip. Firma, Türkiye’den yapılan toplam ihracatın nerede ise yarısını tek başına gerçekleştiriyor. BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, 55 ülkeye 24 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, “2020 yılına kadar ülke sayısını ikiye, ihracat rakamını ise üçe katlamayı hedefl iyoruz. İhracatta edindiğimiz deneyimi, iç pazarda referans olarak kullanıyoruz. Kayseri’nin yanı sıra, İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te mağazalar açtık" dedi.


Hastane yoğun bakım yatakları da Kayseri’den


Kayseri Serbest Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerinde hasta yatağı ve karyolaları ile hastanelerin yoğun bakım üniteleri için yataklar üreten Muka Metal’in Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Kantarcı, ihracat ağırlıklı üretim yaptıklarını belirterek, “Hasta yatakları ile karyolalarımızı 52 ülkeye ihraç diyoruz. Yoğun bakım yatakları, sedye ve benzeri yan ürün üretiminde ilk 10’dayız. Hedefimiz ilk 5’e girmek” dedi. 


Kayseri Serbest Bölgesi’nde ürettiği yatakları ihraç eden bir başka firma olan Ersan’ın Genel Müdürü Aynur Erman da teknolojiye yatırım yaparak büyümek istediklerini vurgulayarak, “Mobilya sektörüyle orantılı büyüme hedefl iyoruz. Teknoloji donanımlı bir yatak hattı kuruyoruz. Bu proje sayesinde çok fonksiyonlu ve özelliği olan yatak üretiminin önü açılmış olacak. Daha kaliteli daha ortopedik farklı ve estetik ürünler çıkararak ihracat kapasitemizi artıracağız. Bunun yanı sıra maliyeti aşağı çekerek, katma değeri yüksek ürünlerle, navlun maliyetlerini en aza indirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.



Dünya