Kent Haberleri

Kayseri'de geri dönüşüm fabrikası satılıp cami yapılacak!

Kayseri Matbaacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Nergizgil: Kayserili matbaacılar, iş yerlerinden çıkan atık kağıtları toplayıp geri dönüşüm fabrikasına satarak elde edilen gelirle cami yaptırıyor

Kayseri Matbaacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Nergizgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ziya Gökalp Mahallesi'nde 100'e yakın esnafı bulunduğu Matbaacılar Sitesi'ne cami yaptırabilmek için 3 yıldır atık kağıt toplayıp sattıklarını söyledi.


Caminin temelinin 3 yıl önce Kocasinan Belediyesi tarafından atıldığını, inşaatın devamını getirebilmek için kaynak bulamadıklarını belirten Nergizgil, hayırseverlerden yardım toplamaya çalıştıklarını ancak ilk etapta hiç kimsenin cami yapımı için destek vermediğini söyledi.


Para bulup camiyi tamamlayabilmek için site esnafıyla toplantı yaptıklarını ve iş yerlerinden çıkan, çöpe giden kağıtları toplayarak satma kararı aldıklarını belirten Nergizgil, "Her ay 100'e yakın matbaadan yaklaşık 16 ton atık kağıt topluyoruz. 3 yıl boyunca 600 ton atık kağıt topladık. Bu kağıtları Organize Sanayi Bölgesi'ndeki geri dönüşüm fabrikalarına satıyoruz. Camii inşaatı ilerlemeye başlayınca bazı hayırseverler kum, demir, çimento yardımında bulunarak işçilerin parasını ödedi. Bu zamana kadar camiye 800 bin lira harcama yaptık ve cami inşaatı yüzde 80 oranında tamamlandı. Bir an önce bitirip ibadete açmak istiyoruz" şeklinde konuştu.


Nergizgil, 600 metrekarelik alana inşaa edilen ve yaklaşık 2 bin kişi kapasiteli olacak caminin içi ve dışının taş kaplama yapıldığını söyledi. İki minareli olacak caminin minaresinin birisinin bittiğini, diğerinin de yarım kaldığını belirten Nergizgil, yarım kalan minarenin tamamlanması ve şadırvan yapımı için de hayırseverlerden destek beklediklerini dile getirdi.


Atık kağıt toplama işinin cami tamamlandıktan sonra da devam edeceğini ifade eden Nergizgil, elde edilen gelirle elektrik, su, doğalgaz gibi ihtiyaçlarının giderileceğini söyledi.


Nergizgil, sitenin yakınlarına yeni konutlar yapıldığını ve caminin bu anlamda önemli bir ihtiyacı gidermiş olacağını vurguladı.


Kardeşler Ofset Sahibi Yusuf İçer de atık kağıtların cami yapımında değerlendirilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.


Sitede yıllardır tonlarca kağıdın çöpe atıldığını belirten İçer, "Çöpe giden kağıtların ne kadar değerli olduğunu 3 yıl önce öğrendik. Satılan kağıtlar cami derneği için önemli bir gelir kapısı oldu. Özellikle cuma namazında yakın camilerde yer bulabilmek için işyerlerimizden ya çok erken çıkmak zorunda kalıyorduk ya da namaz kılabilmek için daha uzaktaki camilere gitmek zorunda kalıyorduk. Bu durumda iş performansımızı olumsuz etkiliyordu" diye konuştu.

AA