Kent Haberleri

Kayseri'de Gıyaseddin Keyhüsrev'in yaptırdığı tarihi köşke restorasyon!

Kayseri'de, Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen Hızır İlyas Köşkü'nde restorasyon çalışması başlatıldı. Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, tarihi yapılara sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktaracaklarını söyledi.

Kayseri’de "Benzersiz Şehirler Projesi" kapsamında kapsamında Erkilet Mahallesi'ndeki Hızır İlyas Köşkü'nde restorasyon çalışmalarına başlandı. Belediye Başkanı Çolakbayrakdar, “Yapımı 1241-1242 yıllarına ait tarihi mekânı restore ederek günümüze kazandıracağız” dedi.

 

Kocasinan Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar'ın "Benzersiz Şehirler Projesi" kapsamında daha önce açıkladığı "Hıdrellez Gök Gözlem Evi Projesi"nin yapımına başlanıyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, proje kapsamında Erkilet Mahallesi'ndeki Hızır İlyas Köşkü'nde restorasyon çalışmalarına başlandı. Gök gözlem evine dönüştürülecek olan Köşk, sahip olduğu şehir manzarasıyla da dikkat çekiyor. Kayseri Belediye Başkanı Çolakbayrakdar, tarihi ve kültürel eserlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması için her türlü gayreti gösterdiklerini belirtti. Yenilikçi belediye anlayışıyla kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Çolakbayrakdar, tarihi yapılara da sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktaracaklarını söyledi.

"Tarihi mekânı restore ederek günümüze kazandıracağız"

Hızır İlyas Köşkü'ndeki restorasyon çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Çolakbayrakdar; "Yapımı 1241-1242 yıllarına ait tarihi mekânı restore ederek günümüze kazandıracağız ve bizden sonraki kuşaklara da kültür mirası olarak bırakmış olacağız. Gök gözlem evi haline dönüştürülecek tarihi yapıda geleceğin teknoloji yıldızlarının yetiştirilmesine katkı sağlayacağız. Aynı zamanda astronomi ve uzay bilimi alanında bilgi donanımı olarak dünyayla rekabet edebilecek düzeyde gençler yetiştireceğiz."dedi.

Hızır İlyas Köşkü

Hızır İlyas Köşkü, Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından Hıdırellez Tepesi'ne büyük bir tümülüsün üstüne yaptırıldı. Av köşkü olarak planlanan yapı, bazı kaynaklara göre şifahane olarak kullanıldı. Şehre hâkim konumda bulunan, kesme taş duvar örgüsüyle inşa edilen ve yığma tekniği de kullanılan yapıda, hol, mescit, eyvan ve bir mutfak yer alıyor.