Turizm

Kayseri'de turizme yönelik yatırımlar arttı!

Kalkınmanın son yıllarda hizmetler ve turizm sektörlerine yönelik olarak yatırımın arttığı Kayseri'de sanayi yatırımlan kalkınmanın lokomotifi olmaya devam ediyor. Kayseri 'de geçen yıl 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi


Sanayideki yatırımlar kalkınmanın son yıllarda hizmetler ve turizm sektörlerine yönelik olarak yatırımın arttığı Kayseri'de sanayi yatırımlan kalkınmanın lokomotifi olmaya devam ediyor. Söz konusu yatırımlar kentte yeni OSB'lerin kurulmasını sağladığı gibi ihracata da olumlu katkıda bulunuyor. Kayseri 'de geçen yıl 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu yıl ise 2 milyar dolar hedefleniyor. 


2018 yılına kadar ise yûda 5 milyar dolarlık ihracat yapmak istiyor. Kayseri, ihracattaki hedefini insan kaynağına yaptığı yatırımlarla da desteklemeye odaklanmış durumda. Sadece Mimarsinan OSB'deki firmalar 2 bini aşkın kişiyi istihdam ediyor. 


Kayseri, kayda değer devlet teşviklerinden faydalanmadan, hiçbir doğal kaynağa sırtını dayamadan, sadece girişimci ruhu sayesinde bugün ülkenin en önemli endüstri merkezlerinden biri haline geldi. Kayseri'nin başarısında, girişimci gücün kararlılığı kadar, sınai gelişmede etkin ve belirleyici faktör olarak ağırlığını hissettiren yöneticilerin de büyük payı var. Kent, her geçen gün biraz daha gelişip, büyüyor. "Övünmek gibi olmasın ama Kayseriliyiz" özgüveni üe 'kendi kendine kalkınma' modelinin inceliklerini keşfederek yapıyor bu işi. 


2 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor 1 milyon 300 bine yakın nüfusuyla çevre iller açısından da önemli bir çekim merkezi olan Kayseri, özellikle ticaret ve sanayi alanındaki çekim gücünü son sollarda üniversiteleri ve hizmet sektöründe yapılan yatırımları sayesinde daha da güçlendirmeye çalışıyor. Kentte turizm sektöründen alman payı artırmak adına artık son aşamaya gelinen Erciyes Dağı'na yönelik ciddi bir proje yürütüyor. Bölgedeki sosyal hayatı canlandıracak bir diğer önemli yatırımında Anadolu Harikalar Diyarı olduğu söylenebilir. İlin gelişmesiyle beraber alışveriş merkezi yatırımları, çok yıldızlı otel yatırımları ve hizmet sektörüne yönelik önemli gelişmeler yaşanıyor. Tabn ilin kalkınmasını halen sanayi alanındaki yatırımlar lokomotif olmaya devam ediyor. Söz konusu yatırımlar yeni Osb'lerin kurulmasını sağladığı gibi ilin ihracatına da olumlu katkıda bulunuyor. Kayseri 'de geçen yıl 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu yıl 2 milyar dolarlık ihracat hedefi olan Kayseri'de, 2018 yılma kadar 5 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. 


Bu hedefleri gerçekleştirecek başta l'inci OSB, Mimarsinan OSB, İncesu OSB, Serbest Bölge ve diğer sanayi sitelerinde ciddi çalışmalar yapıldığı gözleniyor. 


Pastırması, sucuğu, mantısı, mobilyası ile bilinen kent, rekabet gücünü artıracak katma değerli ürünlere yönelmeye çalışıyor. Önemli kümelenme örneğinin olduğu, yetişmiş insan gücüne sahip, ticaret ve sanayideki geçmişiyle Kayseri, yurt içi ve dışından yatırımcılarını bekliyor. Kayseri'de son dönemde önemli bir konuma gelen Mimarsinan OSB'de bu yatırımcıları bekleyen bölgelerin başında geliyor. 


OSB'nin istihdamı beş yıl içinde 10 bin kişiye çıkacak Kayseri l'inci OSB'den sonra sanayi yatırımlarının giderek yoğunlaştığı bir cazibe merkezi olma yolunda ilerleyen Mimarsinan OSB, 1998 yılında 450 hektar alan üzerinde ilin üçüncü OSB'si olarak kuruldu. 2006 yılında başlayan altyapı çalışmaları ile birlikte kısa sürede ilin gözde yatırım merkezi haline gelen Mimarsinan OSB, sürekli devam eden yatırım taleplerini karşılamak amacıyla 2008 yılında 150 hektarlık ek genişleme sahası aldı. Bölge, toplamda 600 hektarlık yatırımcüara hizmet veriyor. Kayseri Sanayi Odası iştiraki olan ve Orta Anadolu'nun gelecekte en önemli sanayi merkezlerinden biri olmayı hedefleyen OSB, firmalara çağdaş, yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunma amacında. Halen OS.'de 125 firma faaliyet gösteriyor. 92 firmanın inşaatı ise devam ediyor. En geç iki yıl içinde inşaatların tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanıyor. 77 adet firmanın da hafriyat aşaması tamamlanmış olup, inşaatlara başlanması için hummalı bir çalışma yapılıyor. Beş yıl içinde bölgede 384'e yakın firmanın faaliyet göstermesi planlanıyor. Ayrıca beş yıl sonra bölgede 10 bin kişilik istihdam hedefleniyor. 


Bugün itibarıyla bölgedeki firmalarda 2 bin kişinin üzerinde istihdam sağlanıyor. Bu yıl sonunda tamamlanacak 


Tesislerle 4 bin kişilik istihdam rakamını yakalama planı olan OSB'de beş yıl içinde 10 bin, 2023 yılına kadar ise 20 ila 25 bin dolayında bir hedef konuşulmuş. Bölgenin, bu hedefe ulaşmayı güçlendirecek yönde de önemli yatırımcıları var. Et ürünleri sektörünün bilinen markalarından Şahin Sucukları ve ofis mobilyaları sektöründe daha çok yurtdışında bilinen Ceha'nın inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde ilerliyor. Bölgeye ilk yatırım yapan büyük ölçekli firmalardan olan Boydak Holding firmalarından Erciyes Çelik Halat'ın da bölgeye yatırım yapacaklara önemli referans olarak görülüyor. 


40 adet boş parsel var Mimarsinan OSB, ü dışından ve yurt dışından da yeni yeni yatırımcılarını bekliyor. 384 adet sanayi parselinin sadece 40 adedi boş. Yöneticiler bölgenin avantajlarım anlatarak, yeni yatırımcı arayışı içinde. Bölgede ağırlıklı olarak gıda, metal ve mobilya sektörlerinde firmalar bulunurken plastik, inşaat malzemeleri alanında hatırı sayılır firmalar faaliyet gösteriyor. Sektörel dağılıma bakıldığında yüzde 29 üe 36 firma gıdada, yüzde 14.5 ile 18 firma metalde, yüzde 14 ile 17 firma mobüyada, yüzde 16 ile 16 firma inşaat malzemelerinde, yüzde 14 ile 14 firma plastikte, yüzde 4 ile beş firma mermerde, kalan 19 firma ise farklı farklı sektörlerde imalat yapıyor. Yine bölgede gıdacılar için özel bir alan ayrıldı. Bu alanda 24 gıda firmasıyer alıyor. Bölgenin genişleme alanında toplamda 10 adet sanayi parseli üzerinde kurulan sitenin 2007yılında tahsisi gerçekleştirildi. 123 bin 205 metrekare alana sahip gıda sektöründeki 24 firmanın inşaatı tamamlanarak, 2012 yılında faaliyete başlandı. Bu alana 'Gıdacüar Sitesi' deniliyor. Sitenin bölgede bulunması, gıda sektöründe Mimarsinan OSB'nin cazibesini artırıyor. 


Mimarsinan OSB'de üniversite-sanayi iş birliği noktasında da başarılı işlere imza atüıyor. Kayseri'de ikisi vakıf, ikisi devlet üniversitesi olmak üzere toplamda dört üniversite bulunuyor. Bu Kayseri için büyük avantaj. Bu avantaj ile sanayi kenti olan Kayseri'de dört olan üniversite sayısı ile üniversite-sanayi iş birliği sadece söylemde kalmayıp, uygulamaya geçilmesini de zorunlu kılıyor. Vakıf üniversitesi Melikşah ve devlet üniversitesi Abdullah Gül Üniversitesi, Mimarsinan OSB'ye çok yalan. Özellikle de Abdullah Gül Üniversitesi, bölgenin karşı komşusu. Teknik ağırlıklı ve ingüizce eğitimin verildiği Abdullah Gül Üniversitesi geçen yıl eğitim ve öğretim dönemine başlayıp, ilk öğrencilerini aldı. Ayrıca üniversitede Ar-Ge ve Yenilikçilik Ofisi'nin açılması için çalışmalara başlandı. Bu ofis Kayseri'deki firmalara özellikle de Mimarsinan OSB'deki firmalara ciddi destekler sunmayı vaat ediyor. 


Mimarsinan, şehir merkezine yakınlığıyla da dikkat çekiyor Tarihi İpek Yolu üzerinde, Orta Anadolu'yu doğuya bağlayan KayseriMalatya karayolu kenarında bulunan Mimarsinan OSB, önemli bir güzergah üzerinde olmasının yanında şehir merkezine yakınlığı ile de yatırımcılar için önemli olanaklar sunuyor. Bölgede elektrik, su, yağmursuyu, kanalizasyon, doğalgaz ve haberleşme altyapı çalışmaları büyük oranda bitirilmiş durumda. Mimarsinan OSB'de geçen yıl, 24 milyon 86 bin 440 kWh'lık elektrik tüketimi yapıldı. 


Bu yılın ilk dört ayında ise 9 milyon 343 bin 820 kWh'lik tüketim gerçekleştirildi. Söz konusu rakam geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Bölge yöneticileri bunu yatırım talebinin artmasına bağlayıp,bundan sonraki süreçte elektrik tüketiminin sürekli aratacağına dikkat çekiyor. 


Öte yandan bölgede arıtma projesi de yapüıyor. Gerekli prosedürlerin tamamlanması ile 2 bin metreküp/gün olan ilk etap arıtma tesisinin ihalesine çıkılmış olup, tesis bu yıl içinde devreye alınacak. 


Tesisin tüm etapları bittiğinde ise kapasitesi 6 bin metreküp/gün olacak. Yine üstyapı ve OSB'nin güzelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Bölgede bulunan sanayicilerin ihtiyacı olan teknik hizmet ve ticaret merkezi inşaatlarında ise ciddi bir ilerleme kaydedildi. 40 adet küçük iş yeri projesinin birinci etapta sekiz adedi tamamlanmış durumda. 


Bölgenin girişinde olacak polis merkezinin proje çalışmaları tamamlandı. Bu merkezin inşaatı yakın zamanda başlayacak. Ayrıca 2016 yılma kadar OSB'nin kendine ait toplantı ve kongre merkezi yapılması hedefleniyor. Yine bölgede 3 bin 500 kişi kapasiteli cami inşaatı da halen devam ediyor. Son olarak yeşil alan çalışmalarına önem veren bölgede 56 bin 700 ağaç bulunuyor. Bölge yönetimi bu rakamı 100 bine çıkarmayı hedefliyor. 


Dünya Bölge