Kent Haberleri

Kayseri'deki 800 yıllık Kapalı Çarşı Kayseri ticaretindeki önemini koruyor!

Kayseri Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Tepe: "Eskilerin tabiriyle bizim müşterimiz pazara gitmez. Pazarın müşterileri bize gelmez. İlimize birçok büyük alışveriş merkezi kuruldu, ama onların da bizi etkileyeceğini zannetmiyorum" dedi


Tarihi Kayseri Kapalı Çarşısı, her geçen gün sayısı artan büyük alışveriş merkezlerine rağmen 800 yıldır kent ticaretindeki önemini koruyor. 


12. yüzyıldan itibaren bölüm bölüm kurulmaya başlanan Kayseri Kapalı Çarşısı, kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan yüncülere,  manifaturacılara kadar farklı işyerlerini bünyesinde barındırıyor.


800 yıldır faal olan tarihi çarşı, geçen zamana rağmen Kayseri ticaretindeki öneminden bir şey kaybetmedi. 


Kayseri Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Mehmet Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır esnaf olduğu çarşının 12. yüzyılda tamamen ticari amaçla kurulduğunu söyledi.


Çarşıda 800 yıldır ticaret yapıldığını anlatan Tepe, "Burasının kemikleşmiş bir müşteri yapısı var. Eskilerin tabiri ile bizim müşterimiz pazara gitmez. Pazarın müşterileri bize gelmez. İlimize birçok büyük alışveriş merkezi kuruldu, ama onların da bizi etkileyeceğini zannetmiyorum. Bizim müşterilerimiz zaten sabittir. Pek etkileyecek durumu yok" dedi.


Tepe, çarşının her kesime ve hitap ettiğini belirterek, "Vatandaş ucuz diyerek burayı tercih ediyor. Halkımız sıcakkanlı esnaf istiyor. Birebir alışveriş yapmak istiyor. Pazarlık yapmak istiyor. Alışveriş yaparken, 'çay içelim' diyor. Kapalı Çarşı'da bu var, zaten müşterilerimiz bunu düşünerek bizi tercih ediyor" diye konuştu.


- Pazarlık yapmadan alışveriş olmaz


Yaz aylarında İç Anadolu Bölgesi'ndeki gurbetçi yoğunluğunun Çarşı'ya da hareket getirdiğini ifade eden Tepe, şöyle devam etti


"Avrupa'dan ve diğer yerlerden gelen gurbetçi vatandaşlarımıza neden Kapalı Çarşı'yı tercih ettiklerini sorduğumuzda 'Avrupa'da daha büyük mağazalar var ama biz babalarımızdan gördüğümüz gibi sıcak ortamda alışveriş yapmak için burayı tercih ediyoruz' diyorlar. 'Oturup çayımızı içerek, alışveriş yapmak için burayı tercih ediyoruz' diyorlar. Gerçekten öyle. Çarşı esnafımız gerçekten öyle. Sıcakkanlı esnafımız olduğu sürece diğer alışveriş merkezlerinin bizi etkileyeceğini düşünmüyorum."


Kapalı Çarşı'da 72 yıldır esnaf olan Hikmet Benli ise "Buranın bir geleneği bir var. Burası önemli bir merkez. Vatandaşlar 'ucuz alalım' diye buraya gelirler. Bir de burada pazarlık yapabiliyorlar. Kayserililer pazarlıksız alışveriş yapmaz" dedi.


- Kapalı Çarşı’nın tarihi


13. yüzyılda inşa edilen Kayseri Kapalı Çarşı zaman içinde eklenen yeni yapılarla büyüdü. Çarşı genelde kuzey-güney ve doğu-batı yönünde ve aynı zamanda birbirine dik olarak düzenlenen sokaklardan oluşuyor. Tarihinde birkaç defa yangınlar nedeniyle büyük zarar gördü. 1987-1991 yıllarında bütünüyle ele alınarak, restore edildi. Hemen herşeyi bulmanın mümkün olduğu çarşı yaklaşık 600 dükkan ile Kayseri ticaretindeki önemini koruyor.



AA