Genel

Kayyum atanan şirketlerin malları TMSF'ye!

FETÖ operasyonları kapsamında Kaynak Holding, Koza Grubu ve Boydak Holding gibi onlarca şirkete bundan sonraki süreçte kayyum atanmayacak. OHAL süresince kayyumların yetkileri mahkeme veya hâkim kararıyla TMSF’ye devredilecek.

FETÖ operasyonları kapsamında Kaynak Holding, Koza Grubu ve Boydak Holding gibi onlarca şirkete bundan sonraki süreçte kayyum atanmayacak. Resmi Gazete’de yayınlanan KHK’ya göre OHAL süresince kayyumların yetkileri mahkeme veya hâkim kararıyla TMSF’ye devredilecek. Kişilerin mal varlıklarının idaresinde de yetkili TMSF olacak.


RESMİ Gazete’de önceki gece yayımlanan kanun hükmündeki kararnamelerle (KHK), ekonomide birçok kişiyi yakından ilgilendiren önemli değişiklikler yapıldı. Düzenlemelerin başında, FETÖ operasyonlarıyla kayyum atanan şirketlerin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devri var. Buna göre bu şirketlerdeki kayyumların görevi sona erecek. Ayrıca bu şirketler dışında kişilerin mal varlığına el konulması kararı alınması durumunda, bu taşınmazların idaresi için de kayyum devreye girecek. Söz konusu kayyum da TMSF olacak. Yani kişilerin mal varlıkları da TMSF’ye devrolacak. Bugüne kadar kişilerin mal varlığı için kayyum düzenlemesi yoktu.


YETKİLER TMSF’YE

Kayyum düzenlemesinden etkileneceklerin başında terör örgütleriyle ilişkisi nedeniyle daha önceden kayyum kapsamına giren firmalar bulunuyor. Bugüne kadar Kaynak Holding, Koza Grubu ve Boydak Holding gibi onlarca şirkete FETÖ soruşturmasıyla birlikte kayyum atandı. Bundan sonraki süreçte ise, bu kayyumların yetkileri mahkeme veya hakim kararıyla TMSF’ye devredilecek. Şirketler üzerinde fon söz sahibi olacak. Bugünden itibaren olağanüstü hal (OHAL) devam ettiği sürece, terör örgütleriyle bağı nedeniyle şirketlere kayyum atanması kararı alındığında, bu şirketler TMSF kontrolüne geçmiş olacak. Kayyum atanması kararı ise, soruşturma veya kovuşturma kapsamında hakim veya mahkeme kararıyla olacak. Aynı şekilde OHAL süresince bundan sonra mahkemece alınan kararlarla, mal varlığına el konuların kişilerin varlıklarını yönetmesi için kayyum olarak TMSF yetkili olacak.  TMSF bu kapsamda devraldığı şirketlerin sürdürülebilir olmadığını görmesi durumunda, şirketin satılmasına veya tasfiyesine karar verebilecek. Aynı yetkiyi, kişilerin mal varlığı olarak devraldığı varlıklar için de kullanabilecek. 


TASFİYE KOMİSYONU

Şirketlerin tasfiye işlemlerini yürütmek üzere TMSF, bir tasfiye komisyonu kuracak. Satışlardan elde edilen gelir, yargılama sonuçlanana kadar bir hesapta nemalandırılacak. Şirketlerin satışına karar verilmesi durumunda, bu firmalardan alacaklı olanların borçları da koşullu olarak ödenecek. Alacaklı olanın FETÖ/PDY terör örgütüyle bağlantısı olmaması durumunda ve gerçek mal ve hizmet ilişkisine dayanması şartıyla ödeme yapılacak. Bu durumda borç ihale bedelinden ödenecek veya ihale alıcısına ödettirilecek. Kapatılan özel radyo-televizyonlar, gazeteler, dergiler, yayınevlerinin TMSF’ye devri durumunda da bu hüküm geçerli olacak. 


GERİYE DÖNÜK İFLASERTELEMEYE İNCELEME

 31 Temmuz’da çıkan KHK ile, OHAL süresince iflas erteleme ve bu kapsamda kayyum atanması ve borçlulara karşı şirketlerin iflas erteleme süresince korunması yasaklanmıştı. Yeni kararnamelerde ise bu kararın kapsamı genişletildi. Buna göre iflas erteleme yasağı, OHAL’in başladığı 21 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Olağanüstü hal sürecince hiçbir şekilde iflas ertelemeye karar verilemeyecek. Bu kapsamda bir tedbir kararı verilemeyecek, verildiyse de derhal kaldırılacak. Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde alınan tedbir kararları için de, bir inceleme yapılacak. Bu kapsamda terör örgütleriyle veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan yapılarla ilişkisi olduğu için kayyum atanan veya hakim ortaklarıyla yöneticileri hakkında soruşturma yürütülen şirketler ve kooperatifler lehine verildiği anlaşılan tedbir kararları derhal kaldırılacak. 


MAHKEME KARARLARI BEKLENECEK

FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanan Aker Tekstil, Naksan Holding, Koza İpek, Boydak Grubu,  Kaynak Holding’in tüm varlıkları mahkeme kararlarının ardından TMSF kontrolüne geçmiş olacak. Bundan sonraki kayyum atamalarında da direk TMSF görevlendirilecek. Kişilerin mal varlığına kayyum atanması ve kayyum olarak da TMSF’nin görevlendirilmesine ilişkin maddenin ise, geriye doğru işletilmesiyle ilgili bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle kişilerin mal varlığının TMSF’ye devriyle ilgili maddenin bundan sonraki el koymalarda uygulanması bekleniyor. 


MEMURA BİR AYDA EMEKLİLİK ASKIDA

Memurların emeklilik işleminin 1 ayda sonuçlandırılacağına ilişkin hüküm, olağanüstü hal süresince uygulanmayacak. Düzenlemenin yürürlük tarihi, 21 Temmuz 2016 olacak. Darbe teşebbüsü sonrasında görevden uzaklaştırılan ve yönetici personelin görevlerine iadesi söz konusuysa, aynı göreve atanmaları gerekmeyecek. Bulundukları yönetici görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara da atanabilecekler.


İŞ GÜVENLİĞİ YETKİSİ İPTAL

 İş sağlığı ve güvenliği alanında ölçüm, analiz gibi hizmetleri veren kişi ve şirketlerle; işyeri hekimliği, iş güvenliği uzmanlığı hizmeti veren kişi ve şirketlerin yetkileri, terör örgütleri ve milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan yapılarla ilişkileri olduğu belirlenirse iptal edilecek. Bunun için Çalışma Bakanı’nın oluşturacağı komisyon  teklif verecek. 


UYUŞTURUCU İKRAMİYESİ YOK

1 Mayıs 2014’ten önceki uyuşturucu operasyonları kapsamında ikramiye ödenmesi gereken kişilerin, terör örgütleri ile ilgisi varsa ödeme yapılmayacak.

Kamuda çalışırken, terör örgütleriyle ilişkisi nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen işçiler, bir daha kamuda istihdam edilemeyecek.


Hürriyet 


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


OHAL kapsamında hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile terör örgütleri FETÖ ve PKK'nın milli güvenliği tehdit eden, ülkeyi savaş alanına çevirmesine destek olan belediye ve özel sektördeki işbirlikçilerine de ağır darbe vurulacak. KHK'ya göre; 'terör örgütlerine' aidiyet veya irtibat nedeniyle şirketlere atanan kayyumların yetkileri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek. Halka açık şirketlerin kayyum atanmış FETÖ bağlantılı olanlarının başlıcaları arasında Koza Altın, Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji ve Boydak Holding yer alıyor. KHK'ya göre; TMSF, 'şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığının... tespit edilmesi durumunda' şirketlerin veya şirket varlıklarının satılmasına veya feshine karar verebilecek. Şirketlerin TMSF'ye devredilmesinin ardından kayyumların görevi sona erecek.



Takvim



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün finans ayağına en büyük darbe, önceki gece yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile vuruldu. Hali hazırda FETÖ soruşturmaları kapsamında kayyum atanan dev şirketler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Yeni soruşturmalar kapsamında terör örgütleriyle bağlantılı olan şirketler doğrudan TMSF’ye devredilecek. TMSF’ye geçen dev holdingler arasında Koza-İpek, Kaynak Holding ve Boydak da bulunuyor.


17-25 Aralık sürecinin ardından FETÖ’nün mali yapılanmasına yönelik peş peşe soruşturmalar başlatılmıştı. Bu çerçevede başta Koza-İpek ve Kaynak Holding olmak üzere pek çok şirkete kayyum atandı. 15 Temmuz darbe girişimin püskürtülmesinin ardından soruşturmaların kapsamı genişletildi. Türkiye’nin değişik illerinde bulunan okullara, üniversitelere ve hastanelere kayyum atandı. FETÖ ile iktisaklı TUSKON üyesi şirketler hakkında başlatılan soruşturmalar çerçevesinde çok sayıda ünlü işadamı tutuklandı. FETÖ’nün mali yapılanmasına 674 sayılı KHK ile önemli bir darbe indirildi. KHK uyarınca önceki gün itibarıyla Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca FETÖ ile bağlantılı şirketlere atanan kayyumların görevi sona erdi. OHAL süresince, terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen şirketler, doğrudan TMSF’ye devredilecek.


TMSF KARAR VERECEK


TMSF, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne veya Hazine’ye devredilen şirketler hariç mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle sürdürülebilir bulmadığı şirketlerin varlıklarının satılmasına veya bu şirketlerin feshi ile tasfiyesine karar verebilecek. Bu işlemler TMSF tarafından yerine getirilecek.




Habertürk 



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Boydak Holding Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredildi.


Boydak Holding, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 2. Sulh Mahkemesi kararı ile TMSF'ye devredildi. Holding yönetimine 18 Ağustos'ta 5 kişilik kayyum atanmıştı.



Yeni Asır