Ticari

Kazakistan sarsıldı, 5.5 milyar dolarlık inşaat geliri zora girdi

Mortgage krizi nedeniyle Kazak bankalar kredi, Türklerin inşaatları alıcı bulamaz oldu. 5.5 milyar dolarlık taahhüt zora girdi. Bu ülkeden gelecek turist sayısında azalma bekleniyor.

ABD'de mortgage krizi ile başlayan global ekonomik kriz Kazakistan'ı zor durumda bırakınca bu ülkede çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu inşaat sektörü ağır darbe yedi. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından kredi notları düşürülen Kazak bankalar, yurtdışından kredi bulamayınca hızlı bir şeklinde tamamlanan konutlar ve alışveriş merkezleri alıcı bulamaz oldu. Bu ise toplam 5.5 milyar dolarlık inşaat taahhütü bulunan Türk inşaat firmalarını vurdu. Kazakistan bankaları ve halkının zor durumda olduğunu söyleyen Astana Büyükelçisi Taner Seben, "Bizim Türk firmalarının 5.5 milyar dolarlık taahhüdü var. Kazakistan bankaları krizden etkilendiği için yurtdışından kredi bulamıyor. Böyle olunca konutu alacak olanlara kredi veremiyor. Bu ekonomiye zincirleme etki yapıyor. Birçok alanda daralma var. Bizim şirketler de zor durumda" dedi.


VARDANYAN'A ŞÜKREDİYORLAR
Seben, maddi sıkıntıda olan halkın seyahatlerini erteleyebileceğine dikkat çekerek, bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısında da azalma olacağına işaret etti. Verilere göre Kazakistan'dan Türkiye'ye yılda 200 bin turist geliyor. Seben, Petkim ihalesinde en yüksek teklifi veren ancak ihale kendisine verilmeyen Kazak Turanalem Grubu'nun bu şartlarda kredi bulamayacağı için ihalenin ertelenmesine neden olan Ermeni asıllı konsorsiyum üyesi Reben Vardanyan'a şükrettiğini de sözlerine ekledi.


Binaları yaptık sıra evlerin içinde
KAZAKİSTAN'ın Almatı şehrinde, 15-17 Şubat 2007 tarihleri arasında, Atakent Fuar Merkezi'nde, Türkel Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen Homedeco 1.Türk Ev Tekstil ve Dekorasyon ve 7 yıldan beri Moskova'da düzenlenen Unistyle Moda Fuarı düzenlendi. Fuarın açılışını Kazakistan Büyükelçisi Taner Seben yaptı. 2. Unistyle Türk Moda Fuarı'na bay ve bayan giyim, çocuk giyim, spor giyim, triko-örme, yan sanayi ve aksesuvar sektörlerinden 2 bin m2 net alanda toplam 46 firma katıldı. Ülkede herhangi bir üretim olmadığı için Kazak katılımcıların oldukça ilgili oldukları ev tekstili fuarı Homedeco'ya ise bin 450 metrekarelik alanda 34 firma katıldı. Fuar esnasında gerçekleşen defilede ünlü moda tasarımcılarımızdan Erol Albayrak'ın 2007 Mevlana Yılı Etkinlikleri'ne özel hazırlamış olduğu şovu ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.


Bin 100 Türk firması var
TÜRKİYE'nin Orta Asya'daki en büyük ticari ortağı olan Kazakistan'da Türk-Kazak ortaklığı şeklinde bin 100 şirket faaliyet gösteriyor. Ülkede 25 bin Türk çalışıyor. Türkiye'nin Kazakistan'a yönelik ihracatı 2000 yılında 119 milyon dolar iken, 6 yılda bu rakam 6 katına çıkarak 2006 yılında 697 milyon dolara ulaştı. Kazakistan, 2006 yılında ülkemiz ihracatında 27. sırada yer alırken, 2007 yılı nisan ayı sonu itibariyle üst sıralara çıkarak 22'nci en önemli ihraç pazarımız oldu. Rusya Federasyonu, BDT ülkeleri içerisinde Kazakistan'ın en önemli ticari partneri. Diğer önemli partnerleri ise Çin, Almanya ve Ukrayna. Türkiye ve Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin özellikle son yıllarda önemli ölçüde ivme kazanması, Türk tekstil sektörü için de önemli bir ihracat kapısı olarak görülüyor.



RAHİM AK/SABAH