Kazancı Köprüsü gün ışığına çıkıyor!
İzmir Bergama'da Helenistik dönemden kalma Kazancı Köprüsü 1842 yılında büyük sel felaketiyle sular altında kaldı. Bergama Belediyesi Kazancı Köprüsü'nü tekrar hayata geçirmek için kolları sıvadı..
1842 yılında meydana gelen büyük sel felaketiyle sular altında kaldı. Tarihi köprü yerini yıkıntılara bıraksa da adı bugünün Bergama'sında bir efsane olarak anıldı.
Bergama Belediyesi şimdi, o büyük tarihi mirasına yeniden can vermek için kolları sıvadı. Belediye'nin koordinasyonunda yürütülecek çalışmalar kapsamında Kazancı Köprüsü, ortaya çıkarılarak Bergamalılar ile buluşacak.
Proje için ilk adım atıldı. Alandaki kazı çalışmaları tamamlandı. Alman Arkeoloji Enstitüsü Mimarları da Rolöve yani belgeleme işlemlerine başladı.
Şimdi gözler, İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu'nda. Zira Kazancı Köprüsü'nün bulunduğu bölgenin "Arkeolojik Saha" olarak nitelenmesinden dolayı projenin hayata geçebilmesi için kurulun onayı gerekiyor.
Projenin ikinci ayağı ise Selinos Deresi'nin ıslahı. 1.5 km uzunluğundaki Selinos, Tekke Boğazı mevkiinden başlayıp Üç Kemer Köprüsü altına kadar uzanıyor.
Çalışmalar kapsamında ilk olarak dere temizlenecek. Ardından da bölgedeki yapıları ve sokakları da içine alan rekreasyon çalışmalarına başlanacak. Çocuk oyun alanları ve kafeteryalarla renklendirilecek Selinos Yöresi, bir cazibe merkezi haline getirilecek.
Projeyi yakından takip eden Bergama Belediye Başkanı Mehmet GÖNENÇ "Kazancı Köprüsü'nün yapımı ile tarihi mekândaki doku ortaya çıkartılacak. Böylece Bergama turizmine yeni bir lokasyon kazandırılırken, bir yandan da bölge halkı ulaşım kolaylığına kavuşmuş olacak.
Selinos Deresi'nin ıslahı ve sonrasında yapılacak düzenlemeler ise ilçemizin sosyal hayatına katkı sunması bakımından önemli" dedi.
Aliağa Ekspres Gazetesi