Emlak Terimleri

Kazı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği!

Kazı işlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için ne gibi önlemlerin alınması gerekiyor? İşte Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı kapsamında yer alan kazı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hükümler...

Kazı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayımladığı Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı nda, kazı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemler şu şekilde sıralanıyor;


- Belediye sınırları içinde meskun bölgelerde, yapı kazılarına başlamadan önce yapı alanının çevresini uygun bir malzeme ile koruma altına alın ve bunları yapının bitimine kadar bu şekilde koruyun.


- Kazı işlerinin yapılacağı yerlerde; elektrik kabloları, gaz boruları, su yolları, kanalizasyon ve benzeri tesisatın bulunup bulunmadığını önceden araştırın ve duruma göre gerekli tedbirleri alın.


- Kazıların her bölümünü sorumlulara her gün en az bir defa kontrol ettirin ve çalışılmasında bir sakınca olmadığı sonucuna varılırsa işe devam edin, çalışılmasında sakınca olduğu anlaşılırsa sakınca giderilinceye kadar işi durdurun.


- Kazı işlerini genellikle, yukarıdan aşağıya doğru ve toprağın dayanıklılığı ile orantılı bir şev vermek suretiyle yapın. 


- Sert kaya, sert şist, betonlaşmış çakıl, sert kalker, killi şist kaya, gre ve konglomera gibi kendini tutabilen zeminlerde yetkililerin gerekli gördüğü hallerde ve şevsiz yapılmak zorunluluğu bulunan 150 santimetreden daha derin kazılarda, yan yüzleri uygun şekilde desteklemek veya iksa edilmek suretiyle tahkim edin.


- 150 santimetreden daha derin olan kazı işlerinde, işçilerin inip çıkmaları için yeteri kadar el merpenleri bulundurun. İksa tertibatını ve desteklerini inip çıkmak için kullanmayın.


- Kazı işlerinde yağış sırasında çalışma yapmayın


- Yağışın durmasından ve güvenlik tedbirlerinin alınmasından sonra çalışmaya başlayın.


- Arazi durumuna göre, muhtemel su baskınlarına karşı gereken tedbirleri alın.


- Ekskavatör, buldozer ve benzeri makinalarla yapılan kazılarda bu makinaların hareket alanı içinde çalışma yapmayın. Bu makinaların üzerinde ehliyetli operatörden başka kimse bulundurmayın.


- Kazılan toprağı dışarıya taşıyacak araçların kazı yerine kolaylıkla girip çıkmalarını sağlayacak rampa eğimlerinin 35 dereceden fazla olmamasını sağlayın. Bunun sağlanamadığı hallerde yük asansörleri kullanın. 


- Rampalarda birden fazla araç bulundurmayın. 


- Kazıdan çıkan toprağı, kaymasına engel olmak için, toprak cinsinin gerektirdiği uzaklığa atın. Bunun mümkün olmaması halinde kazıda gerekli iksa yapın.


- Kazının, komşu bir yapıyı devamlı veya geçici olarak tehlikeye soktuğu hallerde, yapı tekniğinin gerektirdiği tedbirleri alın.


- Maden ocakları hariç inşaat yapmak amacıyla açılan kuyu, tünel veya yeraltı galerilerinde yapılan tahkimati her posta değişiminde kontrol edin.


- Yeraltı işlerinde, çökme ve parça düşmeleriyle su baskınlarına karşı gereken tedbirleri alın.




İnşaatlarda iş güvenliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com