Kazım Kocaman: Müşteri hayal ediyor biz üretiyoruz!
Kocamanlar İçmimarlık yönetim kurulu üyesi Kazım Kocaman, "müşteri bize hayalini anlatır, kendi bünyemizde bulunan iç mimarımız çizer, beğendirir ve üretiriz" diyor.
Adana'da perde, içmimarlık, tasarım, dekorasyon ve mobilya ağırlıklı olmak üzere Kenan Evren ve Turgut Özal Bulvarı'ndaki toplam 4 mağazada hizmet veren Kocamanlar İçmimarlık'ın Yönetim Kumlu Üyesi Kazım Kocaman'la söyleşi yapıldı. Kazım Kocaman, bize firmanın geçmişi, iş hayatına nasıl girdiğinden, üretimlerinden söz etti ve aile şirketlerini gelecekte taşımayı düşündükleri nokta konusunda önemli mesajlar verdi.
Firmanızın geçmişinden söz edebilir misiniz? Ne zaman, nasıl kuruldu?
Biz sektöre ilk perdecilikle giriş yaptık. Aynı adı taşıdığım dedem Kazım Kocaman, 1970'li yıllarda, Bursa, Denizli gibi illerden getirdiği kumaşları, yazmaları Adana'da Nuri Has Pasajı'nda satıyormuş. O zaman babam ve amcalarım da küçüklermiş. Dedem vefat ettikten sonra babam ve amcalarım işi devralmış. Nuri Has Pasajı'nda elbiselik kumaş, perdelik kumaş, güneşlik, nevresimlik kumaş alıp satıvorlarmış.
Pasajdan çıkışınız ve Kuzey Adana Bölgesi'ne girişiniz nasıl olmuş?
Aile büyüklerim daha sonra perakendecilik sektörüne geçiş yapmak istemişler. 1980'li yıllarda Kenan Evren Bulvarı'na ilk perakende mağazasını açarak işe başlamışlar. Perde, halı, ev tekstili ürünleri ağırlıklı satış yapmışlar ve 2005'e kadar bu böyle devam etmiş.
Siz o zaman öğrenci miydiniz?
2010 yılında ben okul ve işi bir arada yürütme kararı aldım. Hem işe gelecektim hem de dışarıdan okulumu bitirecektim. Biz bir aile şirketiyiz, babam ve amcalarım ortak kumcularıdır. O günlerde babam ve firmamızın kurucusu olan amcalarım Bekir ve Mehmet Kocaman bir toplantı yapıp beni de çağırdılar ve bana 'Seniyanımızda görmek isteriz. Okulunu dışarıdan devam ettir' önerisinde bulundular. Ben de zaten o düşüncede olduğumdan bu fikri reddetmedim. 'Okulumu bitirirsem, ailemin yanında işi ne kadar büyütebilirim' diye düşünüyordum."
Sizin de işe aktif olarak girişiniz böyle mi oldu?
Biz Darendeliyiz. Küçükken yazları kaldığım Darende'deki köyümüzde akrabalarınım çocukları sakız satarlardı. Ben de heveslendim sakız sattım. Satmak için bayağı uzun yollar yürüdüm. İlk paramı böyle kazanmıştuıı ve çok sevinmiştim. Zaten ortaokuldan üniversiteye kadar hafta sonları tatillerinde hep mağazaya gelirdim. O yüzden ticarete alışkaıılığmı vardır. Halen de eğitimimi sürdürüyorum. İşletme Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim.
Aktif olarak ticaret hayatına atıldıktan sonra ne gibi değişimlere odaklandınız mı? Kurumsallaşma konusunda çalıştınız mı?
Babam ve amcalarınım yanı sıra, ben de işe daha geniş yelpazede bakıyordum. Tam kurumsallaşma bize göre değildi. Yanın kurumsallaşmaya doğru gittik. Çünkü tam kurumsallaşmada bizler müşterilerimizle direkt olarak iletişime geçemiyoruz. Onun için yarım kurumsallaşmanın en doğru yol olduğunu düşünüyorum.
Ne gibi değişimler planlamtınız?
Sektörümüzde kendi kendine büyüyen bir markamızın olacağına inandım. Mağazanın konseptini değiştirmeye karar verdim. Bana 'Sen ne yapıyorsun. Biz yıllardır böyle sürdürüyoruz. Bu bir anda olacak iş mi 'dediler. Ama ben ısrarcı oldum. Çünkü kendi potansiyellerini biliyordum. Babam ve amcalarım Adana'da kendi alanlarında çok saygın işler yapıyorlardı. Daha sonra ben de mimar çevresine karıştım. Oradaki arkadaşlarla, ağabeylerle konuştum, fikir alışverişi yaptmı. Kendi bünyemizde içmimar görevlendirdik. Sonra da mağazayı yıkıp yeni düzenlemeye başladım. Bu mağazada konseptler oluşturduk. Tıpkı bir evin köşesi gibi döşedik. Ardından markalaşmak için reklam çalışmalarına yöneldim.
Mağazadaki değişim işe ve müşterilere nasıl yansıdı?
Kenan Evren mağazamızdaki değişimle birlikte müşterilerin talepleri ve yaklaşımları farklılaşmaya başladı. İnsanlar bize güvendiklerinden ve neler yapabileceğimizi gördüklerinden artık evlerinin anahtarını bırakıp gitmeye başladılar. Evlerini komple bizim yapmamızı isteyenler oldu. İşimiz başarılı bir şekilde devam etti. Allah nasip etti 2 yıl içerisinde 3 tane kendi mülk yerimizi aldık. Şu an mağazalarımızın birisi hariç hepsi kendimize ait.
Bu arada farklı iş kollarına yöneldiniz mi?
Sektör genişledi, önümüze bir fırsat çıktı, büro mobilyaları işine de girdik. Ayrı bir ofis açtık, Adana'nın, Mersin'in Hatay'ın ünlü mimarları gelip bizden ürün almaya başladılar.
Müşterilerinize ne vaat ediyorsunuz. Neler sunuyorsunuz? Sektörde nasıl fark yaratıyorsunuz?
Müşterimiz bize hayallerindeki ürünü söylüyor. Bünyemizde bulunan içmimarımız müşterinin hayalini tasarlıyor. Örnek verecek olursak, bu mobilya olabiliyor, salon olabiliyor, giyinme odası veya mutfak olabiliyor. Daha sonra üç boyutlu olarak tasarımı müşterimize sunuyoruz. Üretimi de kendimiz yapıyoruz.
İmalathanenizde neler üretiyorsunuz?
Burada kişiye özel el yapımı mobilya üretiyoruz. Kurumlanıl, hastanelerin, iş adamlannm ofislerin, evlerin ihtiyaçlarını burda üretiyoruz. Evva da ofis hiç fark etmiyor. Bize gelip anahtarlarmı veriyorlar gelip aldıklarında bambaşka mekanlarla karşılaşıyorlar.
Hangi markalarla çalışıyorsunuz?
Türkiye'deki üst düzey yerli ve yabancı tüm markalar var diyebiliriz. Babamın ve amcalarınım sağladığı ticari güven sayesinde, istediğimiz ürünü, istediğimiz şekilde temin edip satabiliyoruz. Bu yüzden kalitesine güvendiğimiz her marka mağazalarımızda var. Örneğin şu an parkede, duvar kağıdında ve perdede hemen her markanın ürünü elimizde mevcut. Herkesime hitap eden ürünleri bulundurmaya özen gösteriyoruz. Çizilmez, su geçilmez, anti bakteriyel parkeler gibi çeşitli özelliklere ve ihtiyaçlara sahip ürünleri de sunuyoruz. Avrupa'da ve Türkiye'de gelişen teknolojiyi, yeni modayı kendi alanımızda takip ediyoruz.
Tanıtım ve yenilikler için fuarlara katılıyor musunuz?
Yılda 4-5 defa fuarlara katılıyoruz. Zaman zaman ev sahipliği yaptığımız da oluyor. Adana'dakiyapı fuarına da kısa sürede giriş yapmayı planlıyoruz. Ancak tabii ki sıradan bir giriş olmayacak bu... Fark yaratan, fuarın gözdesi olacak yeni atılımlarla orada bulunacağız.
Yeniliklere önem veriyorsunuz. Bu kapsamda neler yapıyorsunuz?
Türkiye'de ne varsa, bölgeden önce bizde olmasına özen gösteriyoruz. Çünkü bizim müşterilerimiz hep özel müşteriler. Örneğin, cam balkona perdeyi, bu perdelerin motorlularını bölgeye ilk biz getirdik. Bünyemizde kendi montaj ekibimiz var. Kendi yaptığımız tüm ürünlerin montajını biz yapıyoruz. Burada kalabalık bir aileyiz, 50 kişiye istihdam sağlıyoruz.
Müşteri size nasıl ulaşıyor?
Müşterimizin bizi telefonla araması yeterli. Ekibimizi gönderiyoruz, o anki ihtiyacını tespit ediyoruz. Eğer parke, perde, mobilya yapılacaksa gerekli ölçüleri alıyoruz. Düzeltme, yenileme varsa onları alıp fabrikaya getiriyoruz. Tamamlayıp en iyi biçimde, en kısa zamanda müşterimize götürüp montajını yapıp teslim ediyoruz. Biz Kenan Evren'in ilk perdeci ve dekorasyoncusu olduğumuz, piyasaya da büyük güven verdiğimiz için bugünlere geldik. Şu an Kenan Evrende semt pazarının karşı tarafında, Teknosa'nın karşısında ve Turgut Özal'da toplamda 4 mağazamızda, perde, duvar kağıdı, parke ve mobilya ağırlıklı olarak teşhir salonlarımızda hizmet veriyoruz.
İnşaat sektörüne girmeyi düşünüyor musunuz?
Biz inşaat sektöründe direkt olarak yap-sat yapmıyoruz. Ancak gayrimenkul ortaklığı yapıyoruz diyebiliriz. Şöyle ki: biz inşaatların komple mobilyalarını, duvar kağıtlarını, parkelerini, perdelerini ve ahşabını veriyoruz ve karşılığında daire alıyoruz. O daireleri rahatlıkla kendimiz satabiliyoruz. İnşaatların A'dan Z'ye tüm dekorasyon ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Adana'da önemli inşaat firmalarıyla çalıştık. Belki ileride inşaat sektörüne de girebiliriz. Çünkü, biz evi kaba inşaat gibi alıyonız ve daha sonra evin A'dan Z'ye içinin her türlü işlerini biz yapıyonız.
Siz STK'lar da görev alıyorsunuz değil mi?
Evet, iş dünyasının içinde olduğum ve sosval olmayı sevdiğim için Genç MÜSİAD'ta görev alıyorum.
Önce gençlik kollarına girdim, daha sonra beni yönetime aldılar. Şuan Genç Müsiad Adana Şubesi Başkan Yardımcısı ve teşkilattan sorumlu başkanım. Biz Genç MÜSİAD'lılar ufku geniş insanlarız. Mesela her yıl fuarlar yaparak dünyadaki tüm Genç MÜSİAD'lı arkadaşlar bir araya gelerek birlikte ticaret yapmayı sağlayabilecek bir ortam sağlıyoruz.
Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?
Gezmeyi seviyorum. Seyahatlerimde daha çok kültürel yerleri tercih ediyorum. Milano, Roma, Venedik, Floransa ve İsviçre gibi bir çok ülkeye gittim. Son derce gelişmiş olan bu ülkelerde sektörü yakından takip ediyorum.
Adana Çukurova Barış