Kazım Kurt: Eskişehir'in yeni stadı yeniden taşınmayacak!
Eskişehir’e yapılan projelerde ne Eskişehir halkının, ne de belediyelerin görüşlerinin alınmadığını belirten Kazım Kurt, yeni stadyumun da aynı kaderi paylaştığını belirterek, “Bizimle inatlaşan bir tavır içindeler” dedi.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile spor üzerine söyleşi yaptık. Yaklaşık iki saat boyunca Başkan Kurt ile mesai harcayarak yaptığım söyleşi benim için oldukça ilginçti. Aklıma gelen neredeyse tüm soruları yönelttiğim Kazım Kurt bir yandan sorularıma cevap verirken, bir yandan da rutin işlerini sürdürdü. Mahalle ziyaretlerinden tutunda, Dünya Ağaç Günü etkinliklerine kadar süren yolculukta tıraş molası da verdik. Sohbetimiz sona ererken acaba sormayı unuttuğum bir soru kaldı mı diyerek, Başkan Kurt’tan sormayı unuttuğum sorular için ikinci bir randevuyu cebe koyarak oradan ayrıldım.
Sayın başkan belediyeler sporun neresinde duruyor
Öncelikli olarak biz Odunpazarı Belediyesi olarak insanın en temel haklarından biri olan spor yapma hakkına oldukça saygı duyuyor ve bu hakkın kullanılması konusunda azami gayret gösteriyoruz. Ancak sporun bir hak olduğu gerçekliğinin tüm kamuoyu tarafından sahiplenilmesi bizim işimizi daha kolaylaştıracağı gün gibi ortada. Önce toplumun bu hakkına sahip çıkması gerekiyor. Ondan sonra belediyemizin gelen her türlü teklifi ciddi şekilde ele alacağından kimsenin kuşkusu olmasın. Belediye olarak, mahallerimizdeki boş alanları sosyal ve sportif faaliyetlerin emrine sunmak için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Ancak bazı arazilerin özel mülkiyet, bazı arazilerin ise hazineye ait olması hareket alanımızı daraltıyor.
Amatör kulüplerin belediyelere bir yardım vakfı olarak yaklaştığını hissediyorum. Sizce bu doğru bir bakış açısı mı? Yoksa ben yanılıyor muyum?
Maalesef bu bakış açısının varlığı bir gerçek. Sonuç odaklı spor kendisiyle birlikte kısır bir döngüye yol açmış durumda. Amatör kulüpler de bundan nasibini almış. Şimdiye kadar bize gelip de bir kurs açın, eğitim verin veya spor yaralanmalarıyla alakadar olacak bir merkez açın diyen olmadı. Top isteniyor, forma isteniyor veya nakit yardım isteniyor. Bu çok doğru bir yaklaşım değil. Bu yüzden belediye olarak öncelikli hedeflerimizden birisi de amatör sporların gelişmesine yönelik altyapı çalışmalarının önemi konusunda eğitimsel bir faaliyet yürütmektir.
Bir siyasi kişilik olarak spor ile siyaset ilişkisi nasıl sizce?
Siyaset de, spor da popülizm yaparak ayakta duruyor. Bu durumun değişmesi gerekiyor. Siyaset sporu bazen vatandaşları uyutmak için kullanabiliyor. Örneğin ülkenin kaderini belirleyen iktidarın ne yapıp, ne ettiğinden daha fazla haftalık skorlar önem arz ediyor. Kişiler bakanların değil, futbol yöneticilerinin adlarını ezbere biliyor. Bu durum siyaseti körelttiği gibi sporun gelişiminin önünde ciddi bir engel bana göre.
Sporla aranız nasıl?
Ben sporun tüm branşlarına karşı ilgili bir öğrencilik hayatı geçirdim. Okul yıllarımda atletizmin her dalında yarıştım. Futbol da oynadım. Ama futbolu biraz amatörce yaptım. Basketbolu yarı profesyonel bir şekilde yaptım. Eston kulübümüz vardı. Eston’da oynadığımız dönem spordan para kazandığım oldu. Ben Ankara’da hukuk okurken Eston’un bize sağladığı olanaklardan faydalandım.
Bir basketbol sever olarak NSK Eskişehir Basket’i olumlu buluyorsunuzdur o halde.
Eskişehir'in 1. Ligdeki bir basketbol takımının olması sevindirici bir durum. Zaman zaman maçlarına gidiyor, izliyorum. Eşim ile birlikte bazı maçlarını izledik. Bazen protokolde değil de arkalarda oturarak bir basketbol severin coşkusunu yaşamayı arzuluyorum. Ancak belediye başkanı olunca birileri bizi görüp protokolde oturmamız konusunda ısrar ediyor. Bu yüzden genellikle protokolde maç izliyoruz.
Yakın dönemde bir proje var mı?
Çankaya’da bir spor alanını talep ediyoruz Milli Emlak’tan. Onu alırsak ciddi bir spor tesisi yapacağız. Bütün amatör branşların her türlü ihtiyacını giderecek bir kompleks olmasını hedefliyoruz. Eskişehir sporuna ciddi katkı sunacak olan bu kompleks bizim için önemli bir hedef. Ancak bu izin çıkıncaya kadar boş durmayacağız elbette. Spor Müdürlüğümüzle bölgemizde yer alan küçük spor alanlarını daha işlevli hale getireceğiz.
Çocukları spora teşvik ederken belli başlı branşlarda taramalar yapılacak mı?
Elbette yetenekli çocuklarımızın aileleri ile temas kuracağız. Çocukların sporcu olarak kendilerini geliştirmeleri adına her türlü adımı atacağız. Belediyeler deyince akıllara beton veya bina geliyor maalesef. Ancak insan odaklı düşünmek zorundayız. Tüm ailelerimizi gerekirse teker teker ziyaret ederek, mahalle kültürünü yeniden yaratmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken yetenekli çocuklarımızı spora teşvik için her türlü desteği vereceğiz. Seçim öncesinde 5 yılda 5 Alper Potuk demiştik. Bunu başaracağız.
TOKİ’nin yaptığı stat çok tartışıldı, sizce nasıl bir yatırım?
TOKİ’nin esas amacı Eskişehir’e, Eskişehirspor’a bir stat kazandırmak olmadığı için çok uzadı. Bunların amacı şehrin merkezini ticari bir rant alanı olarak kullanmaktı. Stadyumu, Sazova’ya yapmak suretiyle bu işi hak edeceklerini düşündüler. Eskişehir halkının, belediyelerinin görüşü alınmadan yapılan bir yatırım. Ve başarısız olacağı belli bir yatırımdı. Biz bunun için itiraz ettik. Stadyuma kolay ulaşılmalı, kolay tahliye edilmeli, şimdi stadyuma bir tek yolla gidilecek. Çok müthiş bir trafik karmaşası olacak. Hele maç sonu dönüşte çok daha kötü olacak. Hâlbuki Muttalıp’ta daha önce önerilen yerler düşünülseydi. İki üç yol ile gidilip dönülme ihtimali vardı. Sanki yerel yönetimlerle inatlaşır bir tavır içindeler. Ben millet vekili iken bu konuları Spor Bakanı’yla çok görüştüm. Bana o zaman parayı verirseniz stadyumu yaparız demişlerdi. Nitekim para alıncaya kadar stadyuma başlanmadı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi’nin ödediğini duyduk. Hangi fasılla ödedi, nasıl ödedi onları bilmiyoruz. Ama mevcut stadyumun yerine bir kampus yapılacağı gündemde. Stadyum iki yönlü olumsuzluğu içeren başarısız bir uygulama. Diyeceksiniz ki, Eskişehirspor taraftarı iyi bir stadyumu hak etmiyor mu? Elbette hak ediyor. Ancak daha önce İnşaat Mühendisleri Odasının önerisi dikkate alınsaydı. Çok daha ekonomik ve başarılı bir uygulama olurdu.
Stadın yeniden taşınma ihtimali yok. Ulaşım sorunu nasıl çözülecek sizce?
Diş Hastanesi yapıldığı zaman yine bizi dinlemediler. Şimdi her mahalle oraya gidecek bir otobüs, bir araç istiyor. Bu tam bir kaostur. Yarın stadyum için aynı şey geçerli olacak. Bütün mahalleler maçın olduğu gün kendi mahallesinden stadyuma gidecek bir araç isteyecek. Belediye de sanırım yatırım programını buna göre hazırlamak zorunda kalacak. Büyükşehir Meclisinde yakın zamanda otobüs alımı ve tramvay hatlarının gelişimi ile ilgili bazı kararlar aldık. Umarım buraya faydası olur.
Sayın başkan Eskişehir siyasetinin ilk 11’ini nasıl kurarsınız?
6 milletvekili var zaten. 3 tane belediye başkanı, 2 de rektörü koyarım.
Peki forvete kimi koyarsınız?
Valla antrenman performanslarını görmem lazım.
Profesyonel bir basketbolcu ve uzun yıllarını siyasete vermiş bir kişi olarak siyasi hayatınızdaki 3’lüğünüz nedir diye sorsam?
CHP’den iki kez atılmama rağmen önce milletvekili, ardından ise belediye başkanı olarak partimin içinde yer almak her halde siyasi hayatımdaki 3’lüktür.
Peki hiç ofsayta düştünüz mü?
Çok düştük. Düşmez olur muyuz? Türkiye’deki siyasi partiler içinde genel başkanla uğraşmak çok zor. Demokratik ortamlar yok. Genel başkanlar imparator olurlar. Ters düşmeniz halinde siyaset yapmanız imkansızlaşır maalesef.
Haziranda seçim var. Kaç kaç biter?
Biz birinci olacağız. Birinci parti 3 milletvekili çıkarır. AKP ikinci parti olur onlar da 2 milletvekili çıkarır. MHP ise 1 milletvekilliği alır. Benim düşüncem böyle.
Eskişehir Son Haber