Sektörel

KDV indirimi mobilya sektörünü hareketlendirdi!

KDV indirimi mobilya sektöründe “üretim mucizesine yol açtı. İlk dokuz ayda sektörün üretim endeksi yüzde 66.3 arttı. 


KDV indirimi mobilya sektöründe “üretim mucizesine yol açtı. İlk dokuz ayda sektörün üretim endeksi yüzde 66.3 arttı.  Sektör temsilcileri bunun yarısının reel üretim artışından, kalanının ise kayıtdışı firmaların kayda girmesinden kaynaklandığını söylüyor...

 

Para Dergisi'nde yer alan ahabere göre; 2017 yılının bitmesine bir buçuk ay kaldı. Ekonomide rakamlar geriden gelse de bu yıl imalat sanayinin yıldızının mobilya sektörü olduğunu söylemek güç değil. Önceki hafta açıklanan dokuz aylık sanayi üretim rakamları mobilyanın bu yıl gösterdiği performansın büyük bir alkışı hak ettiğini ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde yıllık bazda yüzde 10.4 artarken, sanayi üretimi ise eylülde bir önceki aya göre yüzde 0.6 arttı.

İmalat sanayinin bu dönemde alt sektörleri incelendiğinde ise mobilyanın muhteşem bir performans gösterdiği ortaya çıktı. Mobilyanın eylül ayında yıllık bazda üretimi yüzde 66.3 artarken, aylık bazda üretimi ise yüzde 14.7 artış gösterdi. Mobilyanın hem iç pazarda hem de dış pazarda yılın ilk dokuz ayında aldığı mesafeler üretim rakamlarına yansımış durumda.

 

SEKTÖR BÜYÜYOR
Mobilya sektörü aslında son 15 yılda iç pazarda altı kat, ihracatta yedi kat artış sağladı. Sektör büyüklüğü 15 milyar dolara yaklaşan mobilyanın, bu yılki hızlı büyümesinin nedenlerini araştırdık. Şunu baştan söyleyelim ki mobilya sektörünün üretimini ilk dokuz ayda yüzde 66.3 artırmasında sektöre sağlanan KDV indiriminin etkisi büyük. Hatırlanacağı üzere şubat ayında mobilyadaki KDV, yüzde 18’den 8’e düşürülerek sektörün satışlarına büyük bir destek verilmişti.

 

Sektör temsilcileri uzatılmasını çok istese de KDV indirimi, 30 Eylül itibariyle sona erdi. Ancak “yüzde 66.3” mucizesini tek başına bununla açıklamak mümkün görünmüyor. Sektör temsilcileri KDV indimi nedeniyle sektörde satışların yüzde 25-30 arttığını söylüyor. Buna bağlı olarak üretimin de en fazla yüzde 30 arttığı görüşündeler. Peki, TÜİK’in rakamlarındaki  yüzde 66.3’lük artış nereden kaynaklanıyor? Sektör temsilcilerine göre, kayıtdışı firmalar KDV indiriminden yararlanmak için kayıt altına girdiler. Öte yandan ilk dokuz ayda ihracatın da yüzde 10 civarında artmasının üretim rakamları üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirtelim.

 

ARTIŞ REEL DEĞİL

 


Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da mobilya sektöründe üretim rakamlarında görülen artışın tümünün reel olmadığını belirtiyor. TOBB Mobilya Meclisi Başkanlığı yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a da sunduğu üzere, mobilya sektöründe kayıtdışılığın yüzde 50’yi bulduğunu söylüyor. Üretim rakamlarının yarısına yakınının kayıtdışı firmaların kayıt altına girmesinden kaynaklandığını belirten Doğan, “KDV indiriminden yararlanmak için birçok firma yıllardır kesmediği faturaları kesti. Geçmiş yıllardaki stoklarım ellerinden çıkardılar. Zamanında kesilmeyen faturalar kesildi. Mobilya sektöründe KDV indirimi kalıcı olursa devlet de kazanır, sektör de... Sektörde haksız rekabetin önlenmesi için KDV indiriminin kalıcı hale getirilmesini istiyoruz” diye konuşuyor.