Sektörel

KDV istisnasının ayrıntıları açıklandı! Konut elde etme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı!

Teşvik belgesi kapsamındaki bazı yatırımlara ilişkin KDV istisnasının ayrıntıları belli oldu. Konut elde etme süresi 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı. İşte detaylar...

İmalat sanayisi ve turizm alanlarında yatırım teşvik belgesine sahip mükelleflerin inşaat işleri ile Türkiye'deki Ar-Ge faaliyetleriyle elektrik motorlu taşıt araçları geliştirilmesine ilişkin mühendislik hizmetlerine yönelik katma değer vergisi (KDV) istisnalarının detayları açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle 15 Nisan 2022'de yayımlanan 7394 sayılı Kanun ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nuna ilişkin maddelerinde yapılan düzenlemeler hakkında açıklama yapılmasının yanı sıra uygulamaya yönelik usul ve esaslar belirlendi.

Böylece ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarına yönelik kapsamda yapılan teslimlere yönelik istisnada yapılan değişiklik uyarınca, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ibareleri tebliğ metninden çıkarılarak "İçişleri Bakanlığı" ibaresi tebliğ metnine işlendi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha uzun süre yurt dışında yaşamaya devam eden Türk vatandaşları, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan KDV'den istisna, konut ve iş yeri satışlarında elde tutma süresinin 1 seneden 3 seneye çıkarılmasına yönelik yapılan değişikliğe uygun olarak güncellendi.

İnşaat işlerine yönelik mal teslimleri düzenlemesi yapıldı. İmalat sanayi ve turizm alanında yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işleri, imalat sanayisi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine yönelik mal teslimleri ve hizmet ifalarına yönelik istisnada yapılan değişikliğe ilişkin de düzenleme gerçekleştirildi.

Buna göre, ilgili Kanun'la, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uygulanmak üzere, anılan inşaat işlerine yönelik, 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edilmişti.

Yatırım belgesinin daha önce düzenlenmiş olması istisna uygulamasına engel olmadığı, bu istisnadan faydalanacak mükelleflerin, imalat sanayisi ile turizme yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekirken bu belgenin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması istisna uygulanmasına engel oluşturmayacak.

Ayrıca, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma yönelik olması, 31 Aralık 2025'i aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde bulunan yatırım tutarını aşmaması gerekecek.