29 / 04 / 2024

KDV ve tapu harçlarındaki indirim konut satışını etkiledi!

KDV ve tapu harçlarındaki indirim konut satışını etkiledi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2019 yılında gerçekleştirilen konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Makbule Yönel Maya, “Tapu harçlarının Ocak ayında artacağı beklentisiyle müteahhitlerin çoğu tapu devirlerini Aralık ayında yapmışlar.” dedi…



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı konut satış istatistiklerini açıkladı. Açıklanan veriye göre, 2019’da Türkiye genelinde 1 milyon 348 bin konut satışı gerçekleşti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, konut satışları, gerileyen konut kredi faizleri ve yıl sonunda sona eren KDV ve tapu harcı indirimlerine bağlı öne çekilen talep ve devirlerin etkisiyle Aralık ayında sert yükseliş kaydederken; Aralıktaki güçlü performans 2019 tamamındaki düşüşü de sınırladı.

Sektör temsilcilerine göre, mevduat faizlerindeki gerileme de, tüketicilerin yatırım aracı olarak yeniden gayrimenkule yönelmesinde belirleyici etkenlerden biri oldu.

TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2019 yılında yüzde 1.9 düşüş göstererek 1.35 milyon oldu.

“İpotekli satış” olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise 2019'da yüzde 20.1 artışla 332 bin 508 adet olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satışları Aralık ayı özelinde ise yüzde 603 artışla 50 bin 278 olarak kaydedildi.

İpotekli satışlarda yılın son aylarında belirginleşen sert yükselişte ise, kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faizlerinde gözlenen düşüş temel belirleyici konumunda.

TCMB'nin faiz indirimlerinin ardından konut kredi faizleri Ağustos ayından itibaren kamu bankaları öncülüğünde yüzde 1 seviyesinin altına düşmüştü.

KDV VE TAPU HARÇLARINDA İNDİRİMLERİN ETKİSİ

Öte yandan, konut alımlarında uygulanan KDV ve tapu harcı indirimlerinin Aralık ayı sonunda sona ermesinin konut alımlarını öne çekmesi de konut satışlarında Aralık ayında gözlenen yükselişe etki etti.

Türkiye genelindeki konut satışları Aralık ayında yüzde 47.7 artışla 202 bin 74 olarak kaydedildi.

Ocak-Kasım döneminde ipotekli satışlardaki artış yüzde 4.7 olarak kaydedilmiş, toplam satışlardaki düşüş ise yüzde 7.4 olarak belirlenmişti. Aralık ayı özelindeki güçlü performansla birlikte Ocak-Aralık döneminde toplam satışlardaki düşüş yüzde 1.9 olurken; ipotekli satışlardaki artış ise yüzde 20.1'e ulaştı.

Maliye Bakanlığı, konut satışlarını canlandırma amaçlı teşvikler kapsamında KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e; tapu harcını da yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürmüştü. Söz konusu indirimler 31 Aralık 2019'a bitti.

KDV ve tapu harçlarındaki indirim konut satışını etkiledi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Reuters'a yaptığı değerlendirmede, “Tapu harçlarının Ocak ayında artacağı beklentisiyle müteahhitlerin çoğu tapu devirlerini Aralık ayında yapmışlar. Nihai tüketicilerin de, eğer konut alma düşünceleri varsa, Aralık ayında sona eren vergi ve harç indirimlerini dikkate aldığı görülüyor” diye konuştu ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kredi faizlerindeki düşüşün de mutlaka etkisi var. Faizlerin yüzde 0.99'a inmesinin ardından, Eylül ayından bu yana ipotekli satışlarda aylık 50,000 bandının üzerinde bir satış görüyoruz.”

Mevduat faizlerindeki gerilemenin de gayrimenkul satışlarını artıran bir diğer önemli ayrıntı olduğunu belirten Makbule Yönel Maya, “Aralık ayı itibarıyla mevduat faizleri yüzde 10.75 seviyelerinde. Mevduat faizlerindeki düşüşle birlikte parasını mevduatta değerlendirmek yerine gayrimenkule yatırım tekrar alternatif olarak görülmeye başlandı” şeklinde konuştu.

BİRİNCİ EL KONUT SATIŞINDA HAREKET BEKLENİYOR

Makbule Yönel Maya, 2020'nin ilk 3 ayının özellikle birinci el konut satışları açısından daha hareketli geçmesini beklediklerini vurgulayarak, “2019'da 0.99 faizli konut kredisi ilk el konut satışlarını değil, daha ziyade ikinci el konut satışlarını etkiledi. İkinci el konut fiyatlarının geriye gelmesi nedeniyle kredi faizlerindeki düşüş ikinci el satışlarını daha fazla destekledi. Birinci el konut satışında ise istenildiği kadar canlanma yaşanmadı” şeklinde ifade etti ve ekledi:

“Ancak 1 Ocak itibarıyla kamu bankaları konut kredi faizlerini yüzde 0.79'a çekti. Bu, çok uygun bir kredi faiz oranı. Dolayısıyla bu yıl ilk üç ayda birinci el konut satışlarında bir hareket bekliyoruz.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarının sıfır konutlarda kredi faizlerini 1 Ocak itibarıyla yüzde 0.79'a düşürdüğünü açıkladı.

Makbule Yönel Maya 2020 yılının geneline ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, son iki yılda 1.3 milyon adetlik satış rakamının üzerinde yılı tamamlayan konut sektörünün, 2020'de de bu seviyenin altına düşmesini beklemediğini aktardı.

Yabancıya Konut Satışı yüzde 15 Arttı

Öte yandan yabancılara yapılan konut satışları ise Aralık ayında yüzde 16 artışla 5 bin 298 adet, 2019 tamamında ise yüzde 15 artışla 45 bin483 adet olarak kaydedildi.

En fazla satış 7 bin 596 ile Irak vatandaşlarına yapılırken; Irak’ı İran, Rusya ve Afganistan vatandaşları izledi.

Konut satışında Aralık ayı rekoru yanıltıcı!

2019'un konut satış röntgenini çektik!

 


Geri Dön