KDV'de büyük değişiklik! Asgari tutar bakın ne oldu?
Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarında bazı değişiklikler yapılarak mükelleflerin 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılan işlemlerinde uygulanmak üzere, iade hakkı doğuran işlemlerinde, iade talebinde bulunacakları asgari tutar 2 bin TL olarak kesinleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılması ile İlgili Tebliğ (Seri No: 46) Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi
Katma Değer Vergisi'nde (KDV), mükelleflerin 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılan işlemlerinde uygulanmak üzere, iade hakkı doğuran işlemlerinde, iade talebinde bulunacakları asgari tutarın 2 bin TL olmasına karar verildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılması ile İlgili Tebliğ (Seri No: 46) Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.
Tebliğ ile mücbir sebep ilan edilen yerlerde mükellefiyet kaydı olduğu için mücbir sebep çerçevesine dahil edilen fakat etkinliklerine olağan şekilde devam edebilecek nitelikteki mükelleflerin, idareye mücbir sebep durumunun bitmesi için yapacakları başvuru sonucunda gerçekleştirilecek değerlendirmeye göre bu halinin sona ereceği ve söz konusu mükelleflerin alış ve satışlarında genel usuller kapsamında tevkifat gerçekleşeceği konusu açıklığa kavuşturuldu.
PTT AŞ'nin posta işlerinin yürütülmesi konusunda aldığı hizmetlerin (gönderilerin toplanması, yüklenmesi, ayrımı, sevki ve işlenmesi gibi) iş gücü temin hizmeti çerçevesinde KDV tevkifatına tabi olduğu konusu tebliğde düzenlenerek uyuşmazlıkların bitmesi hedeflendi.
İşte detaylar...
Hizmet nitelikli tevkifata tabi işlemlerden ortaya çıkan ve vergi inceleme raporuyla neticelendirilen KDV iade isteklerinin (temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri; her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri, etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler, yapı denetim hizmeti, taşımacılık hizmetleri, her türlü baskı ve basım hizmeti, ticari reklam hizmetleri, işgücü temin hizmeti gibi) mükelleflerin zamanında gerçekleşmiş tam tasdik sözleşmesi bulunması şartı ile, yeminli mali müşavir (YMM) raporuyla da yerine getirilebilmesine olanak sağlanarak ilgili işlemlerdeki KDV iade prosedürleri kolaylaştırıldı.
İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ASGARİ TUTAR
Diğer taraftan, 6775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren gerçekleştirilen işlemlere uygulanmak üzere mükelleflerin KDV iade hakkı doğuran işlemleri ile ilgili olarak iade talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2 bin TL olarak kararlaştırıldı.
Tebliğ düzenlemesi ile birlikte huşunun hangi biçimde uygulamaya konulacağı detaylı olarak açıklandı. Bu kapsamda, mükelleflerin bir vergilendirme dönemindeki iade talep ücretlerinin 2 bin TL’den düşük olmasına rağmen sonraki vergilendirme dönemlerindeki iade talep tutarları ile beraber dikkate alındığı zaman söz konusu sınır aşılıyorsa iade gerçekleşebilecek.
Öğrencilere müjde! Yüzde 33 zamlandı! Her ay hesabınıza yatacak!
2023 emekli maaşı temmuz zammı bir bir hesaplandı! İşte en güncel zamlı maaş tablosu!
700 bin kamu işçisine müjde! Tarih netleşti! Tüm detaylar tek tek açıklandı! |