Vergi

Keban Barajı manzarası Boğaz'dan 6 kat pahalı

Son tespitlerde Elazığ-Keban'daki Baraj Mahallesinin metrekare birim değeri 10 bin lira olarak belirlenirken, İstanbul'da Boğaza nazır yalıların sıralandığı Yeniköy Mahallesi Yalı Sokağı'na 1.600 lira değer biçildi

Beylerbeyi'nde Yalı Boyu Caddesi'nin metrekare birim değeri de 2 bin 400 lirada kaldı. İstanbul'da 1 villanın 1.5-2 milyon liraya satıldığı Zekeriyaköy'de metrekare birim değeri 430 lira, Acarkent ve Beykoz Konakları'nda 180 lira olarak tespit edildi.
Birim değerlerin tespitinde, coğrafi durum, sosyoekonomik düzey ve gelişmişlik gibi ölçütler göz ardı edildi. Bu nedenle de iller arasında büyük dengesizlikler meydana geldi. En yüksek birim değer, İstanbul'da 25 bin 500 lira, Bursa'da 10 bin lira, Ankara ve Antalya'da 6 bin lira ve İzmir'de 4 bin 76 lira düzeyinde bulunurken, bu rakam Niğde'de 856 lira, Hakkâri'de 830 lira, Tunceli'de 108 lira, Bitlis'te 90 lira, Giresun'da 1.400 lira, Amasya'da 450 lira, Kars'ta 170 lira, Iğdır'da 25 lira oldu.
İlçelerde de illeri geride bırakanlar oldu. Hatay il merkezinde en yüksek birim değer 117 lira olarak belirlenirken, bu rakam ilçelerinden Dörtyol'da 150 lira, İskenderun'da ise 800 lira oldu. Aynı şekilde Sinop'ta 208 lira olan en yüksek değer, ilçesi Ayancık'ta 400 lirayı, Mersin'de 160 lira olan birim değerin ilçeleri Erdemli'de 200, Silifke'de de 240 lirayı buldu.

Kamulaştırma etkisi
İstanbul Umum Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, Keban'da Baraj Mahallesi'nde metrekare birim değerinin 10 bin lira olarak belirlenmesini şöyle açıkladı:
"Burada kamulaştırma beklentisi var. Kamulaştırmada, vatandaş mağdur olmasın diye değer normalin üstünde belirlenmiştir."

`Düşük oy yüksek vergi'
Sabri Ateş İstanbul Umum Emlakçılar Odası Başkanı  "Arsa metrekare birim fiyatları valilik, belediyeler, bizim katıldığımız bir komisyon tarafından belirlendi. Ancak bizim tavsiyelerimize uyulmadı. Belediyeler oy almadıkları ilçelere yüksek oranlı zam yaptılar. Bu ilçelerden biri de Bahçeşehir. Belediye yontma taş devri yöntemleriyle vergi oranını belirleniyor. Alım satım vergi oranı olan yüzde 3, yüzde 1'e çekilmeli. Emlakta vergi oranları düşürülmeli. Vergi oranlarının yüksekliğinden dolayı Türkiye'de herkes emlak bedellerini düşük gösteriyor. Türkiye'deki toplam emlağın değerini kimse bilmiyor."

`Vatandaşın itiraz hakkı yok'
Prof. Dr. Şükrü Kızılot Vergi uzmanı
"Açıklananlar arsa bedelleri... Arsa bedellerinin yükseltilmesiyle emlak vergileri en az yüzde 50 oranında artacak. Oysa son dört yılda arsa bedelindeki reel artış ortalam yüzde 15 düzeyinde. Bu yıl bina maliyetleri düştü. Arsa ve bina değerleri düşmesine karşın vergilerde çok ciddi oranda artış yapılması doğru değil. Vatandaşın bu artışa yasal olarak itiraz hakkı bulunmuyor, kuzu kuzu ödemek zorunda. Arsa üzerinde 30 daireli bir bina varsa, bu değer 30'a bölünecek. Ancak tek bir villa varsa, villa sahibi tüm bedeli kendisi ödemek zorunda."
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Keban Barajı manzaralı ev yalıdan 6 kat daha değerli 

Emlak vergisine esas m2 fiyatları yine herkesi şaşırttı. Son açıklanan rakamlara göre Elazığ'ın Keban İlçesi'nde 1 m2 arsanın değeri 10 bin lira. Boğaz'da ise m2'si 1.600 liraya arsa bulmak mümkün.

Emlak vergisinde 2010 başından itibaren geçerli olacak birim değerler açıklandı. Değer Tespit Komisyonları tarafından belirlenen metrekare birim değerleri, 2006'da ilk uygulamada olduğu gibi çok tartışılacak. Yeni yılın emlak vergisi ödenirken dikkate alınacak birim değerlerde, bazı belediyelerin çok yüksek artışlara gittiği gözlenirken, iller arasında da çok büyük değer farkları bulunuyor. En çarpıcı rakam Elazığ Keban'dan geldi. Keban Barajı manzaralı ev, İstanbul Boğazı'ndaki yalıdan 6 kat daha değerli. Son tespitlerde Elazığ Keban'daki Baraj Mahallesi'nin metrekare birim değeri 10 bin lira olarak belirlenirken, İstanbul'da Boğaz'a nazır yalıların sıralandığı Yeniköy Mahallesi Yalı Sokağı'na 1.600 lira değer biçildi. Bu arada 2006'daki değer tespitleri sırasında 1.200 liralık metrekare birim değer ile İstanbul'un yalılarını geride bırakan Hakkari'nin Cumhuriyet Caddesi'nde indirime gidilerek metrekare birim değeri 830 liraya çekti.

ZENGİNLERE VERGİ YOK

İstanbul'da 1 villanın 1.5-2 milyon liraya satıldığı Zekeriyaköy'de de metrekare birim değeri 430 lira olarak tespit edildi. Ev için 850-900 bin, hatta milyon dolarların telaffuz edildiği Acarkent ve Beykoz Konakları'nda da birim değer 180 lira gibi oldukça düşük tutuldu. Emlak vergisinde 2010 başından itibaren geçerli olacak metrekare birim değerleri, çeşitli illerde 2006 değerlerinin bazıları 3'e, 4'e katlandı. Artış oranları, İstanbul ve İzmir gibi illerde yüzde 200'leri buldu. Birçok ilde de enflasyonun çok üzerinde değer tespitleri yapıldı.

Komisyon belirliyor

Emlak vergisinde birim değerler 4 yılda bir yenileniyor. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığı'ndan 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan Değer Tespit Komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak belirledi.

Demirel, Ecevit'e sokakta fark attı

Emlak vergisine esas m2 fiyatları yine herkesi şaşırttı. Son açıklanan rakamlara göre Elazığ'ın Keban İlçesi'nde 1 m2 arsanın değeri 10 bin lira. Boğaz'da ise m2'si 1.600 liraya arsa bulmak mümkün.

Ankara'da ise değer artışı yüzde 20 seviyesinde tutuldu. Değer tespitleri sonucunda metrekare birim değeri 5.000 liradan 6.000 liraya yükselen Zafer Meydanı, başkentin en pahalı yeri özelliğini korudu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in oturduğu Güniz Sokak'ın değeri 480 lira, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in sokağının değeri de 360 lira oldu.
Star

Emlak vergisinde yeni değerler belli oldu, Keban'daki gecekondu Boğaz'ın 6 yalısına bedel çıktı
 
Emlak vergisinde 2010 başından itibaren geçerli olacak metrekare birim değerler belirlendi. İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu illerde 2006 değerlerinin bazıları 3'e, 4'e katlandı. Elazığ-Keban'da Baraj Mahallesi'nde 10 bin lira olan metrekare birim değerin, İstanbul'da Boğaz'a nazır yalılarda 1.600 lirada kalması dikkat çekti.

TÜRKİYE'nin emlak vergisindeki çarpık tablosu bir kez daha gündem oluşturacak. Çünkü emlak vergisinde 2010 başından itibaren geçerli olacak metrekare birim değerlerine göre Elazığ-Keban'da Baraj Mahallesi'nde 10 bin lira olan metrekare birim değer, İstanbul'da Boğaza nazır yalılarda 1.600 lirada kaldı. İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu çeşitli illerde 2006 değerlerinin bazıları da 3'e, 4'e katlandı. 4 yılda bir yenilenen birim değerler, bu yıl yeniden tespit edildi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığından 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan Değer Tespit Komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak tek tek belirledi. Emlak vergisinde yeni birim değerler, 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacak ve yeni yılın emlak vergileri bu değerler üzerinden ödenecek. Gayrimenkul alım satımları sırasında tapu harcına esas değer de emlak vergisi değerinin altında olamayacak.

2005 yılında belirlenen, ancak uygulamaya girdiği 2006 yılında büyük tartışma yaratan eski birim değerlerden sonra, 2010'un değerleri de tartışılacak özellikler taşıyor. Bazı belediyelerin eski değerlerde çok yüksek artışlara gittiği gözlenirken, iller arasında da çok büyük değer farkları bulunuyor. İller arasındaki dengesizliklerin yanısıra, aynı ilde il merkezi ile ilçelerin birim değerleri arasında bile uçurum olduğu görülüyor. Değer Tespit Komisyonlarının belirlediği yeni birim değerlerle ilgili ortaya çıkan tablo şöyle:

Rekor düzeyde zamlandı

Emlak vergisinde en son değer belirleme işlemi 2005 yılında yapılmıştı. Yeni değerlerin ilk uygulama yılı olan 2006'da bu rakamlar tartışma konusu olunca, mevcut değerlerin düzeltilmesi için yeni bir yasa çıkarıldı. Ancak değerlerde çok fazla değişiklik olmadı, hatta bazı illerde eski rakamlar daha da artırıldı. 2006 yılında yeni değerler üzerinden vergi ödendi. 2007, 2008 ve 2009 yıllarında ise söz konusu değerler, kanun gereğince yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış gördü. Bu süreçte yeniden değerleme oranındaki artış yüzde 29.4, emlak vergisi değerindeki artış da yüzde 14.2 düzeyinde gerçekleşti. Ancak belediyeler, bu yıl yapılan son tespitler sırasında 2006 başındaki değerleri, bazılarında 3'e, 4'e katladı. Artış oranları, İstanbul ve İzmir gibi illerde yüzde 200'leri buldu. Ankara'da bazı ilçelerde değer artışı yüzde 20 seviyesinde tutuldu, bazı ilçelerde ise bu rakam yüzde 100'e yaklaştı. Diğer birçok ilde de enflasyonun çok üzerinde değer tespitleri yapıldı.

Türkiye'nin en değerli yeri Anıt Caddesi

TÜRKİYE'nin en değerli yeri, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Anıt Caddesi oldu. Bu caddede metrekare birim değeri 25 bin 500 lira saptandı. Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nin metrekare birim değeri 20 bin liraya, Takı Zafer Caddesinin 24 bin liraya, Kadıköy'de Bağdat Caddesinin de 5 bin liraya yükseltildi. 2005'teki tespitlerde, İstiklal Caddesi'nin birim değeri, 7 bin 500 lira, Takı Zafer Caddesi'nin 8 bin lira, Bağdat Caddesi'nin ise 2 bin 194 liraydı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) hasılat paylaşımı yoluyla inşa ettirdiği Uphill Court, My World, Meridian gibi projelerle ünlenen Batı Ataşehirde'de birim değerler 2'ye katlandı ve 1.800 lira oldu. Bahçeşehir 1'inci Kısım'da da rakam 2.000 lira olarak belirlendi.

Kızılay'da değer artış oranı yüzde 20'de kaldı

ANKARA'nın Kızılay ve diğer merkezi yerlerindeki değer artışı yüzde 20'de tutuldu. Metrekare birim değeri 5 bin liradan 6 bin liraya yükselen Zafer Meydanı, başkentin en pahalı yeri özelliğini korudu. Burayı, birim değerleri 4 bin 800 liraya yükselen Atatürk Bulvarı ile Ziya Gökalp Caddesi izledi. Süleyman Demirel'in oturduğu Güniz Sokağın değeri 480 liraya, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in sokağının değeri de 360 lira oldu. Ahmet Taner Kışlalı Caddesi'nin metrekare birim değeri 200 liradan 300 liraya, Angora Caddesi'nin 250 liradan 350 liraya, Demetevler İvedik Caddesi'nin de 310 liradan 500 liraya yükseltildi. İzmir'de de Bornova Fatih Caddesi'nin metrekaresi son tespitlerde 600 liraya, Konak'ta Atatürk Caddesi ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarının da 4 bin 76 liraya çıktı. Bursa'da ise Kapalıçarşı'da metrekare birim değeri 10 bin liraya, Atatürk Caddesi'nde de 6 bin liradan 7 bin 531 liraya yükseldi.

Baraj Mahallesi Boğaz'ı nasıl geçti

SON tespitlerde Elazığ-Keban'daki Baraj Mahallesi'nin metrekare birim değeri 10 bin lira olarak belirlenirken, İstanbul'da Boğaza nazır yalıların sıralandığı Yeniköy Mahallesi Yalı Sokağına 1.600 lira değer biçildi. Aynı şekilde Beylerbeyi'nde Yalı Boyu Caddesinin metrekare birim değeri de 2 bin 400 lirada kaldı. İstanbul'da 1 villanın 1.5-2 milyon liraya satıldığı Zekeriyaköy'de de metrekare birim değeri 1, 2, 3, 4 ve 5'inci caddelerde 430 lira olarak tespit edildi. Ev için 850-900 bin, hatta milyon dolarların telaffuz edildiği Acarkent ve Beykoz Konakları'nda da birim değer 180 lira gibi oldukça düşük tutuldu. Birim değerlerin tespitinde, coğrafi durum, sosyoekonomik düzey ve gelişmişlik gibi ölçütler gözardı edildi. Bu nedenle de iller arasında büyük dengesizlikler meydana geldi. En yüksek birim değer, İstanbul'da 25 bin 500 lira, Bursa'da 10 bin lira, Ankara ve Antalya'da 6 bin lira ve İzmir'de 4 bin 76 lira düzeyinde oldu.
Hürriyet

Bir gecekondu Boğaz'daki 6 yalıya bedel!
  
Emlak vergisinde birim değerler yeniden belirlendi. Yeni değere göre Elazığ Baraj Mahallesi'ndeki gecekonduların metrekare birim değerinin 10 bin lira, İstanbul'da Boğaz'a nazır yalılarda ise bin 600 lira olması dikkat çekti.

Emlak vergisinde 4 yılda bir yenilenen birim değerler, bu yıl yeniden tespit edildi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığı'ndan 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan Değer Tespit Komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak tek tek belirledi. Emlak vergisinde yeni birim değerler, 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacak ve
yeni yılın emlak vergileri bu değerler üzerinden ödenecek. Gayrimenkul alım satımları sırasında tapu harcına esas değer de emlak vergisi değerinin altında olamayacak. 2005 yılında belirlenen, ancak uygulamaya girdiği 2006 yılında büyük tartışma yaratan eski birim değerlerden sonra, 2010'un değerleri de tartışılacak özellikler taşıyor. İller arasındaki dengesizliklerin yanı sıra, aynı ilde il merkezi ile ilçelerin birim değerleri arasında bile uçurum olduğu görülüyor.

Türkiye'nin en pahalı yeri Taksim...
- Türkiye'nin emlak vergisine göre en değerli yeri, İstanbul'un Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Heykelinin bulunduğu Anıt Caddesi oldu. Bu caddede metrekare birim değeri 25 bin 500 lira olarak saptandı. Yine Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nin birim değeri 20 bin liraya, The Marmara Oteli'nden Gümuşsuyu'na doğru inen Tak-ı Zafer Caddesi'nin 24 bin liraya yükseltildi.
-  Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) hasılat paylaşımı yoluyla inşa ettirdiği Uphill Court, My World, Meridian gibi projelerle ünlenen Batı Ataşehir'de birim değerler 2'ye katlandı ve bin 800 lira oldu. Bahçeşehir 1. kısımda da bu rakam 2 bin lira olarak belirlendi.

Ankara'da artış %20'de tutuldu
- Ankara'nın Kızılay ve diğer merkezi yerlerindeki değer artışı yüzde 20'de tutuldu. Değer tespitleri sonucunda metrekare birim değeri 5 bin liradan 6 bin liraya yükselen Zafer Meydanı, başkentin en pahalı yeri özelliğini korudu. 
- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in oturduğu Güniz Sokak'ın değeri 480 lira, eski başbakanlardan Ecevit'in sokağının değeri de 360 lira oldu.

Ankara ve İzmir'den ilk 10'a giren yok
Anıt Cad.(İstanbul/Taksim) 25.500
Tak-ı Zafer Cad. (İstanbul/Taksim) 24.000
Hacıhüseyin Mah. (İstanbul/Beyoğlu) 20.000
Mete Cad. (İstanbul/Taksim) 20.000
K.M.Çelebi Mah. Sıraselviler Cad. 13.500
Bankalar Cad. (Karaköy) 11.000
Şişli-19 Mayıs Mah. 1905 Ada 10.500
Nalbantoğlu Mah. Kapalı Çarşı (Bursa) 10.000
Baraj Mahallesi (Elazığ) 10.000
Değirmenbaşı, Pafta 4, Ada 199 (Elazığ) 10.000

Önceki tespitte yalılardan pahalıydı, şimdi ucuzladı!
Bu arada 2005'deki değer tespitleri sırasında 1.200 liralık metrekare birim değer ile İstanbul'un yalılarını geride bırakan Hakkari'nin Cumhuriyet Caddesi'nde indirime gidildi. Değer Tespit Komisyonu, son tespitte Bulvar ve Cumhuriyet Caddesi'nde metrekare birim değeri 830 liraya çekti.

Acarkent'te metrekare fiyatları 180 TL...
- Son tespitlerde Elazığ-Keban'daki Baraj Mahallesi'nin metrekare birim değeri 10 bin lira olarak belirlenirken, İstanbul'da Boğaz'a nazır yalıların sıralandığı Yeniköy Mahallesi Yalı Sokağı'na 1.600 lira değer biçildi. Aynı şekilde Beylerbeyi'nde Yalı Boyu Caddesi'nin metrekare birim değeri de 2.400 lirada kaldı.
- Ev için 850-900 bin, hatta milyon dolarların telaffuz edildiği Acarkent ve Beykoz Konakları'nda da birim değer 180 lira gibi oldukça düşük tutuldu.

Akşam

Evin değeri kâğıt üstünde artırıldı yeni emlak vergileri cep yakacak 
 
Birim değerlerin tespitinde, coğrafî durum, sosyoekonomik düzey ve gelişmişlik gibi ölçütler göz ardı edildi. Bu nedenle de iller arasında büyük dengesizlikler meydana geldi. En yüksek birim değer, İstanbul'da 25.500 lira, Bursa'da 10.000 lira, Ankara ve Antalya'da 6.000 lira ve İzmir'de 4.076 lira düzeyinde bulunurken, bu rakam Niğde'de 856 lira, Hakkari'de 830 lira, Tunceli'de 108 lira, Bitlis'te 90 lira, Giresun'da 1.400 lira, Amasya'da 450 lira, Kars'ta 170 lira, Iğdır'da 25 lira, Zonguldak'ta 3.000 lira, Van'da 1.250 lira, Bolu'da 301 lira, Kütahya'da 1.500 lira, Malatya'da 1.900 lira, Erzurum'da 420 lira oldu. ANKARA AA

Emlak Vergisi nasıl hesaplanır?

Arsanın metrekare bedeli hesaplanır. Kaç metrekare ise onunla çarpılır. Metrekare inşaat maliyet bedeli ile inşaatın metrekare alanı hesaplanır ve çarpılır. Çıkan sonuçlar toplanır. Bunun ev ise binde 1'i, işyeri ise binde 2'si Emlak Vergisi olarak ödenir.

Örnek 2009

Metrekare fiyatı 1000 lira. Arsa da 100 metrekare = 100 bin lira.

Metrekare inşaat maliyeti bin lira. İnşaatın metrekare alanı 500 metrekare = 500 bin lira.

500 bin + 100 bin lira = 600 bin lira. Ev ise bunun 600, işyeri ise 1200 lirası Emlak Vergisi olarak ödenir.

Örnek 2010

Yeni değerlemeye göre bina değeri 1 Ocak'ta ortalama yüzde 20 daha değerli olacak.

Arsanın metrekare fiyatı ise mesela İstanbul'da ortalama 3'e katlandı.

Buna göre; metrekare fiyatı 1.200 lira. Arsada 100 metrekare = 120 bin lira.

Metrekare inşaat maliyeti üç lira. İnşaatın metrekare alanı 500 metrekare = 1500 bin lira.

1 milyon 500 bin + 120 bin lira = 1 milyon 620 bin lira.

Ev ise bunun 1.620 lirası, işyeri ise 3.240 lirası Emlak Vergisi olarak ödenir.

Piyasa fiyatında 'yakınlık' önemli

Özel sektör, emlakçılar raici şöyle belirliyor: Semtin şehrin içindeki konumu, merkezlere yakınlığı, uzaklığı, semtin genel havasını veren doğal veya mimari güzellikler (boğaz, göl, deniz, eski eserler, orman vb.) Semtteki kaliteli alışveriş merkezleri, butikler, dükkanlar... Semtteki veya kısa ulaşım mesafesindeki okullar, üniversiteler... İş merkezlerine yakınlık (çok yakın olursa konutlar için bu ters de çalışabilir). Rekreasyon alanlarının (yüzme havuzu, spor tesisleri, vb.) ve park, bahçelerin kalitesi; Eğlence merkezleri, sinema, tiyatrolara yakınlığı, gece hayatının canlılığı (barlar, restoranlar); Semtte oturanların ekonomik ve sosyal düzeyi.
 
Birim değerlerin tespitinde, coğrafî durum, sosyoekonomik düzey ve gelişmişlik gibi ölçütler göz ardı edildi. Bu nedenle de iller arasında büyük dengesizlikler meydana geldi. En yüksek birim değer, İstanbul'da 25.500 lira, Bursa'da 10.000 lira, Ankara ve Antalya'da 6.000 lira ve İzmir'de 4.076 lira düzeyinde bulunurken, bu rakam Niğde'de 856 lira, Hakkari'de 830 lira, Tunceli'de 108 lira, Bitlis'te 90 lira, Giresun'da 1.400 lira, Amasya'da 450 lira, Kars'ta 170 lira, Iğdır'da 25 lira, Zonguldak'ta 3.000 lira, Van'da 1.250 lira, Bolu'da 301 lira, Kütahya'da 1.500 lira, Malatya'da 1.900 lira, Erzurum'da 420 lira oldu. ANKARA AA

Emlak Vergisi nasıl hesaplanır?

Arsanın metrekare bedeli hesaplanır. Kaç metrekare ise onunla çarpılır. Metrekare inşaat maliyet bedeli ile inşaatın metrekare alanı hesaplanır ve çarpılır. Çıkan sonuçlar toplanır. Bunun ev ise binde 1'i, işyeri ise binde 2'si Emlak Vergisi olarak ödenir.

Örnek 2009

Metrekare fiyatı 1000 lira. Arsa da 100 metrekare = 100 bin lira.

Metrekare inşaat maliyeti bin lira. İnşaatın metrekare alanı 500 metrekare = 500 bin lira.

500 bin + 100 bin lira = 600 bin lira. Ev ise bunun 600, işyeri ise 1200 lirası Emlak Vergisi olarak ödenir.

Örnek 2010

Yeni değerlemeye göre bina değeri 1 Ocak'ta ortalama yüzde 20 daha değerli olacak.

Arsanın metrekare fiyatı ise mesela İstanbul'da ortalama 3'e katlandı.

Buna göre; metrekare fiyatı 1.200 lira. Arsada 100 metrekare = 120 bin lira.

Metrekare inşaat maliyeti üç lira. İnşaatın metrekare alanı 500 metrekare = 1500 bin lira.

1 milyon 500 bin + 120 bin lira = 1 milyon 620 bin lira.

Ev ise bunun 1.620 lirası, işyeri ise 3.240 lirası Emlak Vergisi olarak ödenir.

Piyasa fiyatında 'yakınlık' önemli

Özel sektör, emlakçılar raici şöyle belirliyor: Semtin şehrin içindeki konumu, merkezlere yakınlığı, uzaklığı, semtin genel havasını veren doğal veya mimari güzellikler (boğaz, göl, deniz, eski eserler, orman vb.) Semtteki kaliteli alışveriş merkezleri, butikler, dükkanlar... Semtteki veya kısa ulaşım mesafesindeki okullar, üniversiteler... İş merkezlerine yakınlık (çok yakın olursa konutlar için bu ters de çalışabilir). Rekreasyon alanlarının (yüzme havuzu, spor tesisleri, vb.) ve park, bahçelerin kalitesi; Eğlence merkezleri, sinema, tiyatrolara yakınlığı, gece hayatının canlılığı (barlar, restoranlar); Semtte oturanların ekonomik ve sosyal düzeyi. Zaman

En değerli arazi Taksim'in göbeğinde, Keban'ın müstakil evi altı yalı ediyor

Emlak Vergisi'nde yeni yıldan itibaren geçerli olacak metrekare değerleri belirlendi. Türkiye'nin en değerli arazisi metrekaresi 25 bin 500 lira olan Anıt Caddesi çıktı Yeniden değerlemede büyük çarpıklıklar dikkat çekiyor. Keban'ın Baraj Mahallesi'nde 10 bin lira olan metrekare birim değeri, İstanbul'da Boğaz'a nazır yalılarda 1600 lira

Emlak Vergisi'nde yapılan yeniden değerlemeler, Türkiye'nin en değerli arazisinin Beyoğlu'ndaki yaklaşık 100 metre uzunluğundaki Anıt Caddesi olduğunu gösterdi. Üzerinde konut ya da işyeri olmayan cadde İstanbul'un ve Türkiye'nin en pahalı bölgesi oldu. Yapılan yeniden değerleme tespitlerindeki dengesizlikler dikkat çekti.
Elazığ Keban'da Baraj Mahallesi'nde 10 bin lira olan metrekare birim değeri İstanbul'da Boğaz'a nazır yalılarda sadece 1600 lira çıktı.
Emlak Vergisi'nde 2010 başından itibaren geçerli olacak metrekare birim değerleri belirlendi. İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu çeşitli illerde 2006 yılı değerlerinin bazıları üçe, dörde katlandı.

Sokak sokak gezdiler
Emlak Vergisi'nde dört yılda bir yenilenen birim değerler, bu yıl yeniden tespit edildi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından bir üye, Maliye Bakanlığı'ndan iki temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan Değer Tespit Komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak tek tek belirledi.
Emlak Vergisi'nde yeni birim değerler, 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacak ve yeni yılın emlak vergileri bu değerler üzerinden ödenecek. Gayrimenkul alım satımları sırasında tapu harcına esas değer de Emlak Vergisi değerinin altında olamayacak.

İlçelerde bile uçurum var
2005 yılında belirlenen, ancak uygulamaya girdiği 2006 yılında büyük tartışma yaratan eski birim değerlerden sonra, 2010'un değerleri de tartışılacak özellikler taşıyor. Bazı belediyelerin eski değerlerde çok yüksek artışlara gittiği gözlenirken, iller arasında da çok büyük değer farkları bulunuyor. İller arasındaki dengesizliklerin yanı sıra, aynı ilde il merkezi ile ilçelerin birim değerleri arasında bile uçurum olduğu görülüyor.
Değer Tespit Komisyonları'nın belirlediği yeni birim değerlerle ilgili ortaya çıkan ilginç sonuçlar şöyle:
Rekor zam geliyor: Emlak Vergisi'nde en son değer belirleme işlemi 2005 yılında yapıldı. 2006'da bu rakamlar tartışma konusu olunca, mevcut değerlerin düzeltilmesi için yeni bir yasa çıkarıldı. Ancak değerlerde çok fazla değişiklik olmadı, hatta bazı illerde eski rakamlar daha da artırıldı.
Belediyeler, bu yıl yapılan son tespitler sırasında 2006 başındaki değerleri, bazılarında üçe hatta dörde katladı. Artış oranları, İstanbul ve İzmir gibi illerde yüzde 200'leri buldu. Ankara'da bazı ilçelerde değer artışı yüzde 20 seviyesinde tutuldu, bazı ilçelerde ise bu rakam yüzde 100'e yaklaştı. Diğer birçok ilde de enflasyonun çok üzerinde değer tespitleri yapıldı.
En değerlisi Beyoğlu: Türkiye'nin en değerli yeri, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Anıt Caddesi oldu. Bu caddede metrekare birim değeri 25 bin 500 lira olarak belirlendi. Yine Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nin metrekare birim değeri 20 bin liraya, Tak-ı Zafer Caddesi'nin 24 bin liraya, Kadıköy'de Bağdat Caddesi'nin de 5 bin liraya yükseltildi. 2005 yılındaki tespitlerde, İstiklal Caddesi'nin metrekare birim değeri, kayıtlara 7 bin 500 lira, Tak-ı Zafer Caddesi'nin 8 bin lira, Bağdat Caddesi'nin ise 2 bin 194 lira olarak geçmişti.
Ataşehir ikiye katlandı: Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) hasılat paylaşımı yoluyla inşa ettirdiği Uphill Court, My World, Meridian gibi projelerle ünlenen Batı Ataşehirde'de birim değerler ikiye katlandı ve 1800 lira oldu. Bahçeşehir 1. kısımda da bu rakam 2 bin lira olarak belirlendi.
Başkentte Zafer Meydanı: Ankara'nın Kızılay ve diğer merkezi yerlerindeki değer artışı yüzde 20'de tutuldu. Değer tespitleri sonucunda metrekare birim değeri 5 bin liradan 6 bin liraya yükselen Zafer Meydanı, başkentin en pahalı yeri özelliğini korudu. Zafer Meydanı'nı, birim değerleri 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükselen Atatürk Bulvarı ile Ziya Gökalp Caddesi izledi.
İli geçen ilçeler: Hatay il merkezinde en yüksek birim değer 117 lira olarak belirlenirken, bu rakam ilçelerinden Dörtyol'da 150 lira, İskenderun'da ise 800 lira oldu. Sinop'ta 208 lira olan en yüksek değerin, ilçesi Ayancık'ta 400 lirayı, Mersin'de 160 lira olan birim değerin ilçesi Silifke'de 240 lirayı bulması dikkat çekti.
Turizm yöreleri: Antalya'da 6 bin lira olan en yüksek birim değer, Alanya'da 950 lira, Kemer'de 2 bin lira, Kaş'ta 400 lira, Manavgat'ta 350 lira, Side'de 460 liraya ulaştı. Muğla il merkezinde 514 lira olan en yüksek değer de Bodrum'da 4 bin lira, Marmaris'te ise 1800 lira olarak tespit edildi.
Hakkâri'de düzeltme: Bu arada 2005'deki değer tespitleri sırasında 1200 liralık metrekare birim değer ile İstanbul'un yalılarını geride bırakan Hakkâri'nin Cumhuriyet Caddesi'nde indirime gidildi. Bulvar ve Cumhuriyet Caddesi'nde değer 830 liraya çekildi.

Keban'ın Baraj'ı Boğaz'ı geçti
Son tespitlerde Elazığ-Keban'daki Baraj Mahallesi'nin metrekare birim değeri 10 bin lira olarak belirlenirken, İstanbul'da Boğaz'a nazır yalıların sıralandığı Yeniköy Mahallesi Yalı Sokağı'na 1600 lira değer biçildi. Aynı şekilde Beylerbeyi'nde Yalı Boyu Caddesi'nin metrekare birim değeri de 2 bin 400 lirada kaldı.

Acarkent'te 180 TL
İstanbul'da bir villanın 1.5-2 milyon liraya satıldığı Zekeriyaköy'de de metrekare birim değeri 1, 2, 3, 4 ve 5. caddelerde 430 lira olarak tespit edildi. Ev için 850-900 bin, hatta milyon dolarların konuşulduğu Acarkent ve Beykoz Konaklarında da birim değer 180 lira ile oldukça düşük tutuldu.
Birim değerlerin tespitinde, coğrafi durum, sosyoekonomik düzey ve gelişmişlik gibi ölçütler gözardı edildi. Bu nedenle de iller arasında büyük dengesizlikler meydana geldi. En yüksek birim değer, İstanbul'da 25 bin 500 lira, Bursa'da 10 bin lira, Ankara ve Antalya'da 6 bin lira ve İzmir'de 4 bin 76 lira düzeyinde bulunurken, bu rakam Niğde'de 856 lira, Hakkâri'de 830 lira, Tunceli'de 108 lira, Bitlis'te 90 lira, Giresun'da 1400 lira,
Amasya'da 450 lira, Kars'ta 170 lira, Iğdır'da 25 lira, Zonguldak'ta 3 bin lira, Van'da 1250 lira, Bolu'da 301 lira, Kütahya'da 1500 lira, Gaziantep'de ise 440 lira oldu.
Radikal