Kent Haberleri

Keçiören'de projeler tamamlandığında değerini üçe katlayacak!

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, devam eden projeler tamamlandığında ilçenin değerini üçe katlayacağını söyledi. Ak, "Çankaya'dan 3 daire satıp, Keçiören'den bir daire alabilecekler" dedi.


İlçenin kuzeyinde yeni Keçiören'in doğduğunu anlatan Ak, "Gelişim sahamız kuzeydeki havza" diye konuştu. 


Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'la ilçenin çehresini değiştirecek projeleri gezdik. Ak, güneyi tıkanan ilçeye kuzeyde yürüttükleri çalışmalarla nefes aldıracaklarını anlattı. Gümüşdere Ihlamur Vadisi ve bu yaz açılacak Kartaltepe Kent Ormanı ile Keçiören'in değerini üçe katlayacağını söyledi. Akın bir de iddiası var: "Eskiden Keçiören'de 3 tane daire satıp Çankaya'dan bir tane daire alabiliyorduk. Şimdi bir dairemize bir daire alabiliyoruz. Ama artık Çankaya'da 3 tane daire satacaklar, gelip Keçiören'den bir tane daire alabilecekler." 


Keçiörenlilerin en büyük derdi sabah ilçeden çıkış, akşam da eve dönüş. Trafik sorununu nasıl çözeceksiniz? 

Keçiören için ulaşım öncelikli bir problem. İlçeyi merkeze bağlayan iki ana giriş ve çıkışımız var. 900 bine yaklaşan nüfusun çoğunluğu çalışan nüfus. Konutlardan oluşan bir yapısı var. Sanayi ya da iş merkezleri bakımından oldukça zayıf. Bu nedenle çalışanlar dışarıya çıkmak zorunda kalıyorlar. Sabah saatlerinde trafik bir çileye dönüşüyor. Özellikle Fatih Köprüsü ve Etlik 1011 Kavşağı'nda sabah ve akşam ciddi bir trafik yaşanıyor. Bunun çözümüyle ilgili şu anda iki önemli çalışma var. Bir tanesi metro çalışması. Özellikle toplu taşımayı kullananları rahatlatacak. 

Bize verilen takvim 2015'te sona ereceği yönünde. 


Metro'daki gecikme neden kaynaklandı peki? 

İhale yapıldığı zaman verilen tarihten sarkma oldu. Bu sarkmanın çeşitli teknik nedenleri olduğunu söylediler. Bir tanesi suyla alakalı, dereyi geçiyor çünkü. Bir tanesi de yer altındaki kaya kütleleri. Tamamı yer altında olduğu için ciddi bir kaya kütlesiyle karşılaştıklarını, köstebek çalışmadığı için patlatma yöntemiyle aşabildiklerini söylediler. 

Bu Ulaştırma Bakanlığı kontrolünde yapılıyor. Dışarıya dönük herhangi bir zararı sözkonusu değil. Teknik sorunlar nedeniyle gecikme olduğu söyleniyor. 


Keçiören metrosunun uzatılması gibi bir planınız var mı? 

Trenlerin bakım ve onarımı için bir istasyon gerekiyor. Bu istasyonla ilgili bir arayış var. Biz Büyükşehir'den istasyonun Ovacık'a yapılmasını istedik. Bu, Keçiören metrosunun uzatılması anlamına gelir.



Ovacık'taki Kartaltepe Kent Ormanı projesinin neler içereceği merak ediliyor, onlardan bahseder misiniz? 

Kent Ormanı'nda şu anda yoğun bir ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. 

Orman Bakanlığı'na ait 1 milyon 125 bin metrekarelik alan 10 yıllığına kiraladı. 

Orman Bakanlığı da bu alanı Kent Ormanı olarak ilan etti. İnsanlarımızın piknik yapabileceği, doğa sporları yapabileceği, ata binebilecekleri, dağ bisikleri ve tırmanış parkurları olan, göletler ve şelalelerle süslenmiş bir alan oluşturuyoruz. Geçen yıldan itibaren zaten halka açtık. Ağaçlar büyüdüğü zaman çok daha güzel olacak. 

Altı kayalık olduğu için ağaçları tutturmak zor oluyor. Ağaçların büyümesi için biraz sabretmemiz gerekecek. Baharla beraber burayı tamamlayacağız. Ormanın içine de yüzlerce keklik ve tavşan bırakıyoruz. 


Yeni Keçiören imajı 

 Keçiören'in bugün için en acil ihtiyacı ne sizce? 

Keçiören'in kapalı spor salonuna ihtiyacı var. Büyük bir organizasyon gerçekleştireceğimiz zaman şehrin dışına çıkıyoruz. 

Keçiören'e kapalı bir spor salonu kazandıracağız. 

Yeni Keçiören'in doğduğu bölge olarak gördüğümüz kuzey bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları var. Yükseltepe, Ovacık, Bağlum yayında yeni bir Keçiören ortaya çıkacak. Şehircilik, çevre ve ulaşım anlamında farklı bir planlama gerçekleştirdik.Yeni Keçiören imajını orada gerçekleştireceğiz. 

Trafik yarı yarıya azalacak Tekerlekli trafiği rahatlatma açısından Fatih Köprüsü ve 1011 Kavşağı'nın ortasından bir geçiş daha yapıyoruz. İmar düzenlemeleri tamamlandı. Bu geçiş, Papaz Deresi, Selçuklu Caddesi'nin devamı şeklinde. Konya-Samsun karayolunun, Turgut Özal Bulvarı'nın üzerine çıkacak şekilde bir çalışma olacak. Bu çalışma tamamlandığı zaman da Fatih Köprüsü'nün üzerindeki trafiğin büyük oranda rahatlayacağını hesaplıyoruz. Çünkü Fatih Köprüsü'nün üzerindeki 100 araçtan 50 tanesi, köprünün yapılacağı güzergaha dönüyorlar. Yarı yarıya bir azalma olacak. 

Büyükşehir Belediyesi proje çalışmalarına hızlı şekilde devam ediyor. 2015 içinde yapılırsa trafikle alakalı ciddi bir değişik sözkonusu olacak Keçiören'de. 

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ile Keçiören'in kuzeyini dolaştık ve Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'ni ziyaret ettik. çok rahatlatır. Bu hatla Keçiören'in yarısına yakınının ihtiyacını karşılıyoruz. Öyle olursa çok daha geniş bir kitleye hizmet etmiş olur. 

O bölgede de güzergahta istasyonlar yapılabilir. 


Estergon Kalesi'ni daha cazip hale getirecek bir çalışma olacak mı? 

Biz Estergon Kalesi'ni maksimum derecede kullanıyoruz. Otopark sıkıntısı nedeniyle çok fazla da yüklenemiyoruz. Belki otopark sorununu çözersek daha fazla kullanılabilecek. 


Cumhuriyet Kulesi'nin yıkılması kesinleşti mi? 

Yıkım kararını seçimlerden önce vermiştik. Seçimde de mahkeme kararıyla yıkmak zorunda olduğumuzu söylemiştik. Ancak bu ihaleyle ilgili çalışma sürüyor. Mania hattı sorunu ortadan kalktı ama imar düzenlemesi konusunda gelişme yok. 

İmarla ilgili düzenlemeyi yapamazsak yıkıp atacağız. 


3 DAİRE SATIP 1 DAİRE ALACAKLAR 

Keçiören'in, en çok konut satışının gerçekleştiği ilçe olması ne ifade ediyor? 

Bunun iki tane anlamı var. Bir tanesi insanların Keçiören'i oturmak için tercih ediyor olması. İkincisi yatırım için tercih edilmesi. Konulan paranın karşılığının alındığını gösteriyor. Keçiören'in değerinin arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Keçiören hızla büyüyen bir yer. Nüfus bakımından Çankaya'dan sonra ikinci. 

Biz eskiden Keçiören'de 3 tane daire satıp Çankaya'dan bir tane daire alabiliyorduk. Şimdi bir dairemize bir daire alabiliyoruz. Ama artık Çankaya değil Keçiören konuşulur olacak. Çankaya'dan 3 tane daire satacaklar, gelip Keçiören'den bir tane daire alabilecekler. Biz bu iddianın içindeyiz. Yeni trendin Keçiören'e doğru kayacağına inanıyoruz. Yeni Keçiören'in doğduğu bölgeyi umut ederim ki tüm Ankaralılar görecektir.


DEZAVANTAJLI GRUPLARA ORTAK KAMPÜS 

Sosyal Hizmet Kampüsü oluşturmayı hedefliyordunuz, ne tür bir hizmet verilecek bu kampüste? 

Sosyal Hizmet Kampüsü'nün amacı tüm dezavantajlı grupların hizmetlerini bir noktadan alacak bir hale getirilmesi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştiriyoruz. Yer tespiti yapıldı, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmanın temelini atacağız. Bunun içinde yaşlılarımız, engellilerimiz, kadınlarımız, yoksullarımızla alakalı bölümler var. Aşevi var. Misafirhane, gündüz bakımevleri var. 


İlçenin uç bölgelerindeki semtlerden zaman zaman, 'hizmetlerden yararlanamıyoruz' şikayetleri bize ulaşıyor, size de bu konuda sitem var mı? 

Keçiören'in özellikle güney bölgesi, merkeze yakın bölgeleri daha fazla hizmet alan, hızlı gelişen yerler olmuş. 

Bu aslında doğal. Ancak belediye yatırımlarının da yoğunlaştığı bir bölge olduğu için, kuzeydekiler, 'biz ihmal ediliyoruz' gibi bir düşüncenin içindelerdi. Ama biz o bölgelerimizde de yatırımlarımızı gerçekleştirdik. 

Unutulmadıklarını onlara hissettirdik. 

Birkaç tane büyük yatırımımızı o bölgeye aldık. Altyapısı tamamlanan bölgelerde kaldırım çalışmaları gerçekleştirdik. Ama çok yoğun bir inşaat çalışması da sürüyor o bölgede. Bunlar oturduğu zaman her türlü yatırım onlara da gidecektir. 

Bu konuda kendilerini üvey evlat gibi görmesinler. İlçenin girişi, yani güney artık tıkandı. Gelişim sahası kuzey. Bu tarafa örnek şeyler yapıyoruz. Altyapıyı daha sağlıklı oluşturuyoruz. Bu havza bizim için çok önemli. Artık buraya açılıyoruz. 

'Köprü bittiğinde Boğaz manzarası oluşacak' 


Gümüşdere Ihlamur Vadisi projesini ne zaman tamamlayacaksınız? 

Şu anda DSİ'nin yaptığı ihaleyi kazanan firmanın çalışmalarında sona gelindi. Kazık sistemleri ve dere yatağı ıslah çalışmaları tamamlanmak üzere. Parapetler döşeniyor. Üzerine görsel amaçla 8 ayrı yaya köprüsü yapılıyor. 

Bir tanesi Boğaz Köprüsü'nün benzeri. Yanında cami inşaatı var. Bittiğinde Ortaköy'den Boğaz Köprüsü'nü gören bir manzara ortaya çıkacak. 3 tane regülatör tamamlandı. 

Bize devredildikten sonra biz etrafında peyzaj düzenlemesine başlayacağız. DSİ'nin ihalesi 2016'da tamamlanıyor. Onlar hızlı bir şekilde bize devredebilirlerse biz de 2017'de hizmete açmak istiyoruz. Gümüşdere bir simge olacak. 

Sadece Keçiören için değil Ankara için de örnek bir çalışma olacak. Tüm dünyada derelerin şehre güzellik kattığını gördük. Ankara'nın güzelliğine dereleri kullanarak güzellik katabiliriz. 

Uzunluğu 3 km olacak. Kalaba Meydanı'ndan Esenboğa yoluna kadar vadi üzerinden yürünebilecek. 

Projeyle bağlantılı başka çalışmalar da olacak mı? 

Projenin içinde, projeyle bağlantılı olabilecek 3-4 tane çalışmamız var. 

Bunlardan bir tanesi Kalaba Kent Meydanı çalışması. Belediyenin ve kaymakamlığın önünde, dereye doğru giden, şelaleyi de arkasına alacak şekilde geniş bir alan. Bu alanın tamamen yayalaştınlması şeklinde çalışma yapılıyor. Burada sadece bir şerittik bir trafik akışı, bir ring hattı sözkonusu olacak. 

Metro istasyonu tamamlanınca meydan çalışması başlayacak. 

Vadi üzerinde ciddi bir spor merkezi oluşturmak istiyoruz. 

Açık alanlardan oluşacak. Futbol, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortları ve ata sporlannın içinde yer aldığı bir kampus planlıyoruz. 

Projenin kenarında yer alacak bir tören salonu hazırlıyoruz. 

Kamil Ocak Mahallesi'nde yapılacak yatırım çok amaçlı olacak. Bu vadi bölgemizi turizm destinasyonu haline getirecek. 

Üzerinde kayıkla gezilebilecek. Bu bölgenin havasını değiştirecek. 

Keçiören'e gelecek turistler tüm gün burada vakit geçirebilecek. 

Habertürk Ankara