Emlak Terimleri

Kefalet sözleşmesi geçerlilik şartları!

Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme, kefalet sözleşmesi oluyor. Peki, kefalet sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir? İşte yanıtı..

Kefalet sözleşmesi geçerlilik şartları!

Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme, kefalet sözleşmesi oluyor.


Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen bu sözleşme, mevcut ve geçerli bir borç için yapılabiliyor. Ancak, gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de, bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere kefalet sözleşmesi kurulabiliyor. 


Kefil sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bazı şekil koşullarına sahip olması gerekiyor. Peki, kefalet sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir?


Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz.

 

Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.


Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki verilmesi ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da aynı şekil koşullarına bağlıdır. 


Taraflar, yazılı şekle uyarak kefilin sorumluluğunu borcun belirli bir miktarıyla sınırlandırmayı kararlaştırabilirler.


Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumluluğunu artıran değişiklikler, kefalet için öngörülen şekle uyulmadıkça hüküm doğurmaz.


Kira sözleşmesine kefil olanların sorumlulukları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com