Kent Haberleri

Keldani Köyü Cudi Dağı eteğinde yeniden kuruluyor!

Keldani Petros Karatay, göçten önce Silopi'nin ikinci büyük köyü olan Aksu'yu yeniden yaşatmak için çalışma yaptıklarını söyledi.


 Yurt dışında yaşayan Şırnaklı Hristiyan Keldani aileler, Silopi ilçesindeki köylerine geri dönmek için başvuruda bulundu.  Silopi ilçesinden Fransa'ya göç eden Keldani vatandaşlardan Petros Karatay, göçten önce Silopi'nin ikinci büyük köyü olan Aksu'yu yeniden yaşatmak için çalışma yaptıklarını açıkladı.


     Köylerinin 1980-1990 yılları arasında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından istimlak edildiğini belirten Karatay, valilik ve kaymakamlık tarafından yeni bir yerleşim alanı tahsis etme kararı alındığını fakat orada yerleşmeye başlamadan bölgede olayların yoğunlaştığını ve koruculuğu kabul etmeyerek 1991 yılında yurt dışına gittiklerini ifade etti. 


     Şubat 2009'da geri dönmek için ilk müracaatlarını yaptıklarını anlatan Karatay, halen Aksu köyünden yaklaşık 4 bin kişinin Fransa, Belçika, Almanya, Irak ve çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Bunların yüzde 5'inin dönmesi halinde bile sayının 200'e yakın olacağını dile getiren Karatay, "Biz yaşam standardı, sanatı, kültürü, dili ile Avrupa ve bölge arasında köprü olabilecek bir köy meydana getirmek istiyoruz. Yurt dışında yaşayan yaklaşık 27 Süryani aile eski topraklarına dönmek için başvuruda bulundu" dedi. 

   

     Köyde şimdilik 3 ev yapıldığını ve ev sayısının çoğalması ile beraber sosyal tesislerin de kurulacağına değinen Karatay, yetkililerden altyapı konusunda yardım istediklerini sözlerine ekledi. 


AA