Kemal Akay: Baraj gölü çevresi hızla planlanmalı!
Yaptığı açıklamada kentteki planlama sorununa değinen CHP’li Akif Kemal Akay, sağlıklı, konforlu, dengeli bir çevre yaratmayı amaçlayan şehir planlamasının bugün, sadece ekonomik değer adına kullanıldığını ileri sürdü.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, Adana’nın yıllardır plansız bir şekilde büyüdüğünü belirterek, “Adana gibi artık gerilemeye başlamış bir kentte planlama kaçınılmazdır. Türkiye'yi borç batağına sürükleyen yönetimin temel mantığı olan, ‘plan değil pilav’ düşüncesi Adana’da da sürmektedir. Halen, yıllar önce yapılan ve sadece rant tadilatlarına uğrayan Nazım İmar Planı kullanılmaktadır. Büyümenin getirdiği yanlışlıkların durdurulması için sağlıklı bir planlama gerekli” dedi.
“PLANLAMA GELECEĞE DÖNÜK BEKLENTİLERİ NETLEŞTİRİR”
Yaptığı açıklamada kentteki planlama sorununa değinen CHP’li Akif Kemal Akay, sağlıklı, konforlu, dengeli bir çevre yaratmayı amaçlayan şehir planlamasının bugün, sadece ekonomik değer adına kullanıldığını ileri sürdü. Yapılacak doğru bir planlamayla geleceğe dönük beklentilerin berraklaşıp netleşeceğini kaydeden Akay, “Bu, geleceğe ait belirsizliklerin azalması, tutarlı düşünmek, tüm etkenleri göz önüne almak demektir” diye konuştu.
“TOPLUM YARARINA ÇÖZÜMLER İÇİN PLANLAMA ŞART”
Planlamanın “maddi-manevi kaynakların en verimli şekilde kullanılması” demek olduğunu anlatan Akay, Toplum yararına uygun çözümler için planlamanın şart olduğunu, planlama için, kent, toplum ve birey çıkarının ortak noktasının temel alınması gerektiğini vurguladı.
Bütünşehir yönetim yapısının ve kapsamının, var olan durumdan çok farklı olduğunun altını çizen Akay, “Yeniden oluşacak yapılanmada yanlış başlangıçlar, yanlış uygulamalar gelecekte geri dönülmesi zor sorunları oluşturacaktır. Bu nedenle başlangıçta doğru adım atılması en akıllıca iş olacaktır. Bu amaçla stratejik gelişme sürecinin gerektirdiği esnekliğe sahip bir Kentsel Gelişme Ana Planına gerek bulunmaktadır. Planın bütün kademelerinde bütüncüllük gözetilmesi, paydaşların görüşleri alınarak hazırlanması esastır. Bütüncül düzeyde hazırlanacak planda, kamu amaçlarının hedefleri, izlenecek politikalar, uygulanacak projeler önceden belirlenir. Her aşamadaki denetimle durum değerlendirmesi daha rasyonel olarak yapılabilir” şeklinde konuştu.
“BÖLGESEL GELİŞMEYE VE FİZİKİ PLANLAMAYA ÖNEM VERİLMELİ”
Planlama sürecinde kentin su havzaları, yeşil alanları, çevresel faktörleri, tarihsel dokusu, kültürel özellikleri ve kimliğine ilişkin çeşitli değerlerinin bugünkü ve gelecek kuşaklar için korunması ve geliştirilmesine özen gösterilmesi gerektiğini aktaran CHP’li Akay, “Bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, refahın artırılması, göç eğilimlerinin kontrol edilebilir bir düzene kavuşturulması için bölgesel gelişme ve fiziki planlama çalışmalarına önem verilmesi gerekmektedir” dedi.
“KENT PLANCILARI DEVREYE GİRMELİ”
Kent plancılarının mutlaka bu süreçte devreye girmesi gerektiğini ifade eden Akay, aksi halde kentin tümüyle vurguncuların, rant peşinde koşanların eline teslim edilebileceğini belirterek sözlerini söyle sürdürdü:
“Günübirlik uygulamalar, akşamdan sabaha değişen kararlarla kamusal alan kullanımına yer verilmeyen, toplumsal gereksinimlere çözüm getirmeyen bir imar anlayışı sürmeye devam edecektir. Adana gibi artık gerilemeye başlamış bir kentte planlama kaçınılmazdır. Türkiye'yi borç batağına sürükleyen yönetimin temel mantığı olan ‘plan değil pilav’ düşüncesi Adana’da da sürmektedir. Büyükşehir ölçeğinde nazım plan bürolarının acilen etkin şekilde çalışması gerekiyor. Adana’nın geleceğe ait öngörüsü yoktur. Büyük emeklerle hazırlanmış Çukurova Metropoliten Kentsel Gelişim Planı rafta durmaktadır. Yapılacak ilk işlerden biri bu planın raftan indirip güne uyarlamak ve kaynak savurganlığından vazgeçmektir. Bunun için de demokratik kitle örgütlerinin, üniversitenin devreye sokulması gerekmektedir. Planda yapılar, park ve yeşil alan, eğitim, kültür ve spor alanları bir bütün olarak düşünülür.”
“PLANLARDAN ÖDÜN VERİLMEMELİ”
Planlardan ödün verilmemesinin, başta kaçak yapılaşma olmak üzere, pek çok sorunun önüne geçmek açısından önemli olduğunu bildiren Akay, uygulamadaki değişikliklerin ağırlıklı olarak toplumsal değil kişisel çıkarlar için olduğunu öne sürdü. Bu bağlamda en sık görülen değişmelerin benzin istasyonları için yapılmasının düşündürücü olduğunu dile getiren Akay, belediyenin ilk görevinin eksik olan 1/5 binlik planları yapmak olduğunu kaydetti.
“BARAJ GÖLÜ ÇEVRESİ HIZLA PLANLANMALI”
İmar planlarından hiçbir şekilde ödün verilmemesinin, gecekonduların, kaçak yapılanmaların ve çoğu siyaseten istenen plan dışı yapılanmaların önünü keseceğini yineleyen Akay, “Hızla yapılması gereken planlama Baraj Gölü çevresiyle ilgilidir. Baraj Gölü kuzeyinde bulunan alanda başlayan düzensiz gelişmeyi önlemek amacıyla bir çevre planlaması yapılması gerekmektedir” dedi.
Adana Egemen Gazetesi