19 / 05 / 2024

Kemal Gözükara 70 milyon dolara kampüs kurdu!

Kemal Gözükara 70 milyon dolara kampüs kurdu!

Kemal Gözükara 70 milyon dolar harcayarak kampüs kurdu 15 havuzlu villayı yurt yaptı



Arel Koleji ve Ar-El Üniversitesi'nin kurucusu eski matematik öğretmeni Kemal Gözükara, 1990'da kolejle girdiği eğitim sektöründe 20'nci yılını kutluyor. Çatalca'da kendi arazisi üzerinde 70 milyon dolarlık yatırımla kurduğu `kampüsü' bedelsiz olarak Arel Üniversitesi'ne bağışlayan Gözükara, şimdi de aynı yerde 400 dönümlük arsaya bir sosyal tesis inşaatına başlıyor.

BAHÇELİEVLER'de 1990'da kurulan Ar-El Koleji 20'nci yılını kutluyor. Kolejin kurucusu eski matematik öğretmeni Kemal Gözükara, "Artık başka bir işim yok. Tek işim eğitim oldu. Bir öğretmen için en büyük mutluluk bu. Üniversite için Çatalca'da inşa ettiğim kampüsü `0' lira karşılığı üniversiteye devrettim. 70 milyon dolarlık yatırım oldu. Bunu, diğerlerinin yaptığı gibi kendi adıma kurulu vakfa değil, üniversitenin kendisine devrettim" dedi. Kahramanmaraşlı Kemal Gözükara, yıllarca öğretmenlik yaptığını hatırlattı ve bir süre sonra öğretmenliği bırakıp girişimci olduğunu ve çok para kazandığını söyledi. Gözükara, bu paralarla da yine eğitime döndüğünü belirterek, "4 yıl deri konfeksiyon ihracatı yaptım. Sonra inşaat işine girdim. Bana 'ne iş yapıyorsun' diye sorduklarında 'öğretmenim' diyorum" diye konuştu.

540 liraya tatil havası

Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı'nı 1999'da kurduğunu ve üniversite kurma fikrini de kendisine Süleyman Demirel'in aşıladığını anlatan Gözükara, şunları anlattı: "1997'de kolejimizin kültür binalarının açılışına sayın Demirel gelmişti ve orada yaptığı konuşmayla beni teşvik etti. O motivasyonla üniversite kurmak için çalışmaları hızlandırdık. O dönemdeki YÖK aksattı, sonra da aksamalar oldu. İstanbul Ar-El Üniversitesi hızla büyümeye devam ediyor. Çatalca kampüsünün temelini 2003'te benim arazim üzerinde attık. 80 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir kampüs çıktı ortaya. Bu alanın tüm mal varlığını da üniversiteye bağışladım. Kuruluş aşamasında öğrenci parası yoktur. Bazıları binaları tutup, eğitime başladılar, öğrencileden gelen paralarla kampüs yaptılar. Biz öyle yapmadık. 5 bin 400 öğrenciyle yola devam ediyoruz.

Öğrenci kapasitemiz 15 bin

Kemal Gözükara, 2009-2010 öğretim yılında Ar-El Üniversitesi Çatalca Kampüsü'nde kendisine ait 15 villayı öğrenciler için yurt olarak tahsis ettiğini söyledi ve şöyle konuştu: "Öğrencilerimize tahsis ettiğimiz villalarda 300 yatak kapasitesi var. Biz bu villalara `öğrenci evleri' diyoruz. Tek kişilik odada konaklama aylık 540 lira. 2 kişilik odalarda 415, 3 kişilik odalarda ise 330 lira. Bu ücretle yıllık elektrik, su, ısınma, kablosuz internet, ücretsiz ring servis, 24 saat güvenlik hizmeti, 24 saat sağlık hizmeti alabiliyorlar. Buzdolabı, yatak, elbise dolabı, çalışma masası, hizmet binasında ücretsiz çamaşır yıkama ve ütü merkezimiz var. Yazlık sinema, yarı olimpik yüzme havuzu, yemekhane ve kafeterya da bulunuyor."

2 bin öğrenci burs alıyor

KEMAL Gözükara, Ar-El Üniversitesi'nde bu yıl 2 bin civarında öğrencinin burslu okuduğunu belirterek, "Bu güzel bir sonuç. Çünkü ben öğretmenim ve geliri düşük ailelerin çocularına bu imkanları sağlamak çok önemli. Bursluluktaki kriterimiz de öyle çok karmaşık değil. Zaten YÖK'ün yüzde 10 burs zorunluluğu var. Biz de kendimiz ekstra bakıyoruz. Mütevelli bursu, rektörlük bursu var v.s. Memur çocuklarının hepsine en az yüzde 10 indirim yapıyoruz" dedi.

İnşaat şirketinden kolej çıktı

KEMAL Gözükara, inşaat işine Bahçelievler Yenibosna Radar'da 1982'de aldığı arazide başladığını belirterek, burada 3 bin konutluk Arel Sitesi'ni yaptıktan sonra 1987'de de Arel Koleji'nin temelini attığını anlattı. Gözükara, şöyle devam etti: "O yatırım bana çok para kazandırdı. Hatta o arsadan kalan son parçayı da yakın zamanda İkebana evleri olarak kat karşılığı verdim. 1987'de temelini attığım koleji 1989'da tamamladım. 28 bin metrekare kapalı alanı olan çok güzel bir okul oldu. Ar-El Koleji, yakında biri Anadolu yakasında olmak üzere 2 şube yatırım da yapacak. Ar-El Koleji yanında 24 bin metrekarelik bir projemiz var orası da okul olacak. Kolej üniversite toplam 6 bin 500 öğrencimiz var. Toplam istihdam sayımız ise 650 kişi kadar. İşadamı olarak çok daha farklı sektörlerle devam edebilirdim ama ben eğitime yatırım yapmakla çok mutluyum ve bu yolda da devam edeceğim."
 
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön