01 / 05 / 2024

Kemal Kılıçdaroğlı 2B yasasının uygulanamaz hale getirilmesine yol açtı

Kemal Kılıçdaroğlı 2B yasasının uygulanamaz hale getirilmesine yol açtı

2b sorununu kendisinin çözeceği yönündeki vaadini seçim beyannamesinde açıklayan, miting meydanlarında halka duyuran,  Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 2b sorununun çözülemez hale gelmesine yol açan bir hukuki sürecin ortaya çıkmasına sebep oldu



2B arazileri hem de bedelsiz olarak vatandaşa vereceğini bu şekilde 2b sorununu kendisinin çözeceği yönündeki vaadini seçim beyannamesinde açıklayan, miting meydanlarında halka duyuran,  Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 2b sorununun çözülemez hale gelmesine yol açan bir hukuki sürecin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Bilindiği üzere 2b arazilerin vatandaşa satışına esas teşkil edecek şekilde, Ak Parti Hükümeti tarafından 5831 ve 5841 Sayılı Yasalar meclisten geçirilmiş, ancak bu iki yasanında bazı maddelerinin iptali amacıyla Sayın Kemal Kılıçdaroğlu imzası ile CHP tarafından Anayasa Mahkemesine iptal davası açılmıştı.

İptal davaları Anayasa Mahkemesi tarafından 12 Mayıs 2011 tarihinde karara bağlandı. Bu karar sadece bir iki yayın organında çok dar olarak 2B Yasasının büyük kısmı kabul edildi, sadece bir iki fıkrası iptal edildi şeklinde yer aldı.
Ancak 2B konusunun hukuki ve teknik yönünü iyi bilenler, bu iptal kararının aslında 2B sorununu can evinden vurduğunu, 5831 Sayılı Yasa kapsamında Hükümet   tarafından büyük kaynaklar ayrılarak   yaptırılan kadastro çalışmalarının işe yaramaz hale getirdiğini gördüler.

12 MAYIS 2011 DE ANAYASA MAHKEMESİ NEYİ İPTAL ETTİ :
5831 Sayılı Yasa kapsamında yapılan kadastro, ifraz ve tescil işlemlerinin İmar Kanunu ve Toprak Koruma Kanununundaki     kısıtlamalara aykırı olarak yapılabileceği şeklindeki fıkrayı iptal etti.

İMAR KANUNU VE TOPRAK KORUMA KANUNUNDAKİ KISITLAMALAR NELER :
İmar Kanununa göre ifraz ve parselasyon yapılabilmesi için tasdikli bir imar planı, plan gereği terklerin yapılması, minumum   parsel büyüklüklerinin planda belirlenmesi, ifraz için kadastral   yola cephe verilmesi gibi şartlar gerekmekte,
Toprak Koruma Kanununa göre ise, tarım arazilerinin bölünmesi ve tarım arazilerinde hisseli tapu   oluşturulması çok kısıtlı şartlara bağlı

2B ARAZİLERİN SATIşžINA İLİşžKİN OLARAK 5831 SAYILI YASA KAPSAMINDA YAPILAN çALIşžMALAR :
Türkiye genelinde büyük oranda kadastro uygulamalarında İmar Kanunu ve Toprak Koruma Kanunundaki kısıtlamalara bakılmaksızın arazinin işgal durumuna göre ADA PARSEL NUMARALARI belirtilerek İFRAZ İşžLEMLERİ yapıldı. Örnek vermek gerekirse, 2b arazi üzerindeki bir apartmanda oturan on vatandaş apartman ve arsa sınırları ada parsel numarası verilerek işgalci olarak belirlenerek 5831 Sayılı Yasaya göre kadastro ve ifraz işlemi yapıldı. Ancak yurdun büyük bölümünde yapılan bu işlemler gerek sayılarının çokluğu, gerekse açılan davalar nedeniyle TAPUYA TESCİL EDİLEMEDİ.

ANAYASA MAHKEMESİNİN İPTAL KARARININ   ETKİSİ :
Anayasa Mahkemesi bu kararı alırken ayrıca Resmi Gazetede yayın tarihine kadar kadastro, ifraz ve TESCİL işlemlerinin yürütmesini durdurdu. Bunun anlamı da   şu : kadastro , ifraz ve askı işlemleri tamamlananlarla ve davaları devam eden binlerce 2B işlemi TAPUYA TESCİL EDİLEMEYECEK, BU NEDENLE ORTADA VATANDAşžA SATILABİLECEK HAZİNE ADINA TESCİL   EDİLMİşž   ADA VE PARSEL NUMARALARI BELİRLENMİşž OLAN TÜM İşžLEMLER 12 MAYISTAN İTİBAREN UYGULANAMAZ HALE GELDİ. 2B arazilerde Ak Parti Hükümeti tarafından bugüne kadar iyiniyetle sürdürülen ve milyonlarcalira kaynak aktarılan 2b arazilere ilişkin vatandaş lehine yapılan çalışmalar Kemal Kılıçdaroğlu imzalı Anayasa Mahkemesi iptal başvurusu ve 12 Mayıs 2011 tarihli Anayasa Mahkemesi iptal kararı   ile boşa gitti.

Bu iptal kararı ile yeniden bu sorunu çözecek düzenleme   ( işgalcinin belirlendiği hazine adına ada parsel   numarası verilmesi ile ifrazın yapılması ve bu işlemin tapuya tescili ) yapılması neredeyse imkansız hale geldi.

Bu iptal kararından sonra, Hükümetin elinde 2b arazilerin vatandaşa satışı için hukuki olarak sadece aşağıdaki yollar kaldı.

İMARA AçILMAYACAK   OLAN TARIMSAL   NİTELİKTEKİ ARAZİLER :
Toprak Kanunundaki kısıtlamalara göre ifraz yerine gerekirse arazi toplulaştırması yaparak satışa açmak

İMARA AçILACAK   OLAN ‘B NİTELİĞİNDEKİ ARAZİLER :
Arazilerin  TOKİ  ye devri, imar planlarının yapılmasından sonra hak sahibi vatandaşlara projeden pay verilmesi
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu çapındaki bir siyasi liderin bilmesi gereken en önemli şey ;
2b arazilerin vatandaşa bedelsiz olarak verileceği gibi kuvvetli   ve iddialı bir vaadin seçim beyannamesine konulması ve miting meydanlarından halka vaad edilmesi, Anayasa Mahkemesine kendi imzası ile CHP tarafından yapılan iptal başvurularının derhal geri çekilmesini   gerektirir.

SON SÖZ : Siyası liderin vaadi ile icraatının birbiriyle açık olarak çelişmesi, Siyasi liderin o konudaki popülizm arzusunun en kuvvetli delilidir.


Geri Dön