Kemal Kılıçdaroğlu: Doğal afetlere dayanıklı konut herkesin hakkı!
CHP’nin hazırladığı ‘Afet ve Aşırı Doğa Olayları Politika Belgesi’ne ön söz yazan Kılıçdaroğlu, afet risklerini azaltmak için çeşitli önerilerde bulundu. CHP lideri, doğal afetlere dayanıklı konut hakkına erişmenin herkesin hakkı olduğunu vurguladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un hazırladığı Afet ve Aşırı Doğa Olayları Politika Belgesi’ne önsöz yazdı. Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sağlıklı yaşamaya elverişli, doğal afetlere dayanıklı konut hakkına erişmenin herkesin hakkı olduğunu dile getirerek önerilerini açıkladı.
Deprem ve aşırı doğa olayları nedeniyle oluşan yıkımın her gün biraz daha arttığını vugrulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Çarpık kentleşme, denetimsizlik, iklim değişikliği ve yanlış su yönetimi gibi birçok etkeni bir arada değerlendirdiğimizde, afetlerin sonuçlarının insan eli ile daha da ağırlaştırıldığını üzülerek kabul etmemiz gerekiyor. Prof. Dr. Murat Balamir hocamızın 12 Kasım 2020-İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’nda bizlere hatırlattığı üzere, ‘Risk Yönetimi öncelik verme sanatıdır’."
“Sağlıklı yaşamaya elverişli, doğal afetlere dayanıklı konut hakkına erişmek herkesin hakkıdır” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"“Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı’nda (Habitat III) kabul edilen Yeni Kentsel Gündem’e de atıf yaparak söylemek gerekiyor ki;
- Afet riskini azaltmaya, afet risk yönetimini benimsemeye ve uygulamaya, afet karşısında savunmasızlığı azaltmaya, doğal ve insandan kaynaklı tehlikeler karşısında dirençli olmaya ve hızlı çözüm bulmaya, iklim krizini yaratan olay ve olguları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürütülmelidir.
- Kentlerin sel, kuraklık ve sıcak hava dalgası gibi afetler ve iklim değişikliği karşısında dirençleri arttırılmalı, hava kirliliği, gürültü, görüntü ve diğer kirlilikler azaltılmalı, uzun vadede kaldırılmalı.
- Kent deltalarına, kıyı bölgelerine ve çevresel olarak hassas diğer alanlara özel önem verilmeli, bu bölgelerin korunması esas alınmalıdır."
Afet İşleri ve Deprem Bakanlığı kurulmalıdır
Afet ve Aşırı Doğa Olayları Politika Belgesi’nde bulunan bazı öneriler özetle şu şekilde:
- Afet riskleri azaltılmış dirençli kentler birinci önceliğimizdir. Kentlerde fay hatları ile depreme ve aşırı doğa olaylarına karşı hassas ve dirençsiz bölgelerdeki yapılaşmalardan öncelikli olarak kaçınılmalıdır.
- Kamusal müşterek alanlar, afet durumlarında kullanılabilecek mekânlar olarak kurgulanmalıdır.
- Deprem öncesi ve sonrasına dair süreç devlet politikası haline getirilmeli, Afet İşleri ve Deprem Bakanlığı kurulmalıdır.
‘Apartman görevlilerine aşıda öncelik verilsin’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, apartman görevlilerine aşı önceliği sağlanması için çağrıda bulundu. İlgezdi, sayıları 1 milyona ulaşan apartman görevlilerinin pandeminin başından beri halkla en yoğun temas etmek zorunda kalan meslek gruplarının başında geldiğine dikkat çekerek, “Apartman görevlilerine aşı önceliği verilmelidir” dedi. Apartman görevlilerinin durumunu Meclis gündemine taşıyan İlgezdi, koronavirüs salgınında virüse yakalanan pek çok hastanın evde karantinada bulunduğunu dile getirerek, “Karantinada olanların dışarı ile tek bağlantısı olan apartman görevlileri büyük risk altında. Hasta olma ve hastalığı bulaştırma ihtimalleri var. Bu nedenle apartman görevlilerine aşı önceliği verilmeli” diye konuştu.
Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm ilkeleri neler?
Türkiye'nin birincil ve temel sorunu depreme dayanıklı konut!