Kemalpaşa yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldi!
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmak için son aylarda 50'nin üzerinde firma başvuru yaptı. Kamil Porsuk, bölgenin yerli ve yabancı yatırımcı tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Bir yandan İstanbul-İzmir otoyolu çalışmaları, diğer yandan Kemalpaşa Lojistik Köyü yatırımı, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ni (KOSBİ)yatırımcılar için çekim merkezi yaptı. Tüzel kişiliğine yeniden kavuştuktan sonra parselasyon çalışmalarının devam ettiği Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmak için son aylarda 50'nin üzerinde firma başvuru yaptı. KOSBİ Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Porsuk, bölgenin yerli ve yabancı yatırımcı tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Porsuk, "Bölgemizde 477 firma faaliyet gösteriyor. Toplam parsel sayımız 944. Bu parsellere de yatırım geldiğinde bölgemizin istihdamı 50 binin üzerine, dış ticaret hacmi ise 10 milyar dolara çıkacak" dedi.
İzmir'in en büyüğü
Kemalpaşa OSB'de ilk sanayi tesislerinin 1970'li yıllarda kurulduğunu dile getiren Porsuk, ilk tüzel kişiliği 2001'de alan bölgenin tüzel kişiliğinin 2011'de iptal olduğunu, ancak daha sonra bölgenin "Islah OSB" kapsamına alındığını, bu süreci 10 ay gibi kısa sürede tamamladıklarını ve 3 ayrı bölgeden oluşan bölgenin bin 300 hektarlık tek bir alana kavuştuğunu söyledi. Porsuk, "944 sanayi parseli ile İzmir'in en büyük organize sanayi bölgesiyiz. Şu an bölgede 447 firma faaliyet gösteriyor. Makine, otomotiv yan sanayi, kimya, gıda, ambalaj, yapı malzemeleri, elektrik gibi alanlarda firmalarımız var. Türkiye'de ilk 500'e giren pek çok firma bölgemizde yer alıyor. Şu an bölgede 22 bin istihdam var. 4 milyar dolar dış ticaret hacmi bulunuyor. Dış ticaret fazlası veren bölgeyiz" diye konuştu.
Ulaşım piyangosu
İmar planlarının 1 Nisan'da kesinleştiğini hatırlatan Porsuk, bölgeye taleplerin ikiye katlandığını, yatırım için bekleyen 50 firmanın olduğunu söyledi. Porsuk, parselizasyon yapıp ruhsat vermeye başladıkları anda en az 50 firmanın yatırım yapacağını açıkladı. Porsuk, "Parselizasyon çalışmalarına hızla başladık. Yıl sonuna kadar bitireceğiz. Lojistik köye yakınız. Demiryolu yükleme peronları bölgemizde yer alacak. BALO Projesi başladı. Firmalar kendi yüklerini bölgemizde gümrükleyip ihraç edebilecek. TIR'lar artık limana girmeyeceği için trafik çok rahatlayacak. Ulaşım maliyetleri yüzde 50 azalacak. Hem İstanbul-İzmir hem de Ankara-İzmir otoyolu üzerindeyiz. Bütün bu avantajlar bölgeyi cazip kılıyor" dedi.
"Teşvik sistemindeki adaletsizlik giderilsin"
Bölgede bugüne kadar elektrik ve doğalgaz için 50 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Porsuk, 2010'da günlük 20 bin metreküp kapasiteli ve günlük 10 bin metreküp arıtma yapan arıtma tesisini faliyete geçirdiklerini ifade etti. Porsuk, şu bilgileri verdi: "Atık su, kanal, yol ve asfalt için bu yıl 7 milyon lira civarında yatırım yaptık. Ek doğalgaz hatları yapıyoruz. Şu an 110 firma doğalgaz kullanıyor. Elektrik ve doğalgaz için otomatik sayaç okuma sistemi yapıyoruz. O zaman her ayın sonunda anlık tüketimleri göreceğiz."
Kemalpaşa OSB'deki birkaç firmanın Manisa'ya taşındığını belirten Porsuk, bunun teşvik sistemindeki adaletsizlikle ilgili olduğunu söyledi. Porsuk, "Turgutlu ile Kemalpaşa yan yana. Bir yerde ikinci bir yerde dördüncü derece teşvik var. Bu adaletsizliği gidermek için İzmir'deki organize sanayi bölgelerindeki boşluk dolduruluncaya kadar, organize bölgelere Manisa teşviği verilmeli. Bu bölgeler arası haksız rekabeti önler" dedi.
Arıtma tesisi güneşle çalışacak
Bölgede İzmir Kalkınma Ajansı destekli elektrik santralı projesinin olduğunu belirten Porsuk, "500 kw gücünde güneş enerjisine dayalı elektrik santralı kuracağız. Bu santral atık su arıtma tesisini çalıştıracak. İhale süreciyle ilgili çok firma teklif veriyor. Bölgemizdeki yetişmiş insan gücünü desteklemek için meslek lisesi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Tam donanımlı itfaiye ekipmanı konusunda Büyükşehir ile görüşüyoruz" dedi.
Yeni Asır