Kemalpaşa'da lojistik köy kurulması için kamulaştırma kararı TBMM'de!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir lojistik köy kurulması kapsamında tarım arazilerinin acele kamulaştırılması nedeniyle mağdur olan vatandaşların durumu TBMM gündemine taşındı. CHP'li Polat konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir lojistik köy kurulması kapsamında tarım arazilerinin acele kamulaştırılması nedeniyle mağdur olan vatandaşların durumuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Polat, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Polat, ''İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde Ansızca ve Yenmiş köylerinde Türkiye’nin ilk Lojistik Köyü’nün kurulması planlanmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen projede 1,2 milyon metrekarelik alanda hayata geçirilmesi planlanan Lojistik Köy, “İzmir’i şaha kaldıracak proje” olarak tanıtılmıştır. Proje çerçevesinde alman acil kamulaştırma kararının ise bazı yurttaşları zor durumda bırakacağına yönelik haberler basında yer almıştır. Acil kamulaştırma ile arsaları devlet tarafından satın alman birçok yurttaşın bölgede tarım yapacak arazilerinin kalmadığı ifade edilmektedir. Bazı kişilerin arsalarım değerinin çok altında bir ücretle devlete satmaya zorlandığı, bu nedenle şikayetçi oldukları ve hukuksal zeminde haklarım aradıkları belirtilmektedir.'' ifadelerini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın soruları:
1. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde Ansızca ve Yenmiş köylerinde kurulması düşünülen Lojistik Köyü projesi ne kadarlık bir alanda hayata geçirilecektir? Projenin mali büyüklüğü ne kadardır ve hangi tarihte hayata geçirilmesi planlanmaktadır?
2. Projenin hayata geçirileceği alanın ne kadarlık bir bölümü tarım arazisidir? Proje için acil kamulaştırma kararı alınmış mıdır? Alındıysa acil kamulaştırma karan alınan alanların büyüklüğü ne kadardır?
3. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle bölgede ne kadarlık bir arazi kamulaştırılmıştır?
4. Acil kamulaştırma karan nedeniyle mağdur olan kişiler var imdir? Varsa bu kişilerin sayısı kaçtır? Bu kişilerle yaşanan ihtilafın çözümü ve mağduriyetlerinin giderilmesi.. için herhangi bir önlem alınmış mıdır?
5. Projenin hayata geçirileceği bölgede geçimini tarımdan*sağlayan yöre halkı için. herhangi bir çalışma düşünülmekte midir?
6. Kurulması düşünülen Lojistik Köyü için yurttaşların arsalarını değerinin çok altında bir ücretle satmaya zorlandıkları ve paralarını alamadıkları iddiaları doğru mudur? Bu kişilerin mağduriyetleri nasıl çözülecektir?
7. Proje kapsamında Kemalpaşa’nın Ansızca ve Yenmiş köylerinde kamulaştırılan arazilerde toplam kaç ağacın kesilmesi planlanmıştır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç ağaç kesimi yapılmıştır?
8. Verimli tarım arazileriyle ünlü bölgede söz konusu projenin hayata geçirilmesi doğru mudur? Bu projenin hayata geçirileceği aşamaya kadar tarım sektöründen geçimini sağlayan yöre halkına ekonomik anlamda zarar vereceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?