Kemer Country ve Ravza Sitesi'ndeki yaşam farkı!
Kemer Country, girişinin iki yanındaki çam ağaçlarını hazırlamış yılbaşına, süslenmiş ağaçlar... Site sakinleri güneşli pazarın tadını çıkarıyorlar. Köpeklerini gezdiriyorlar, at biniyorlar, golf oynuyorlar...
Ravza Sitesi sakin. İçinde bir anaokulu, bir de cami var. Yürüme mesafesiyle 15 dakika uzaklıkta bir cami olmasına rağmen, siteye yapılan cami çevredeki insanlara göre “Biz bir cemaatiz” demenin göstergesi. Ravza Sitesi’ndeki cami, dışarıdaki insanlara da açık. 2000 itibariyle yerleşimlerin başladığı Ravza’da ev kiralamak için emlak siteleriyle bağlantıya geçtiğinizde “Yalnız mütevazi bir site” demeyi ihmal etmiyorlar.
“Mütevazi derken” diye bir açıklama talep ettiğinizdeyse “Dindar kesimin tercih ettiği bir site” açıklaması geliyor. Kapıdaki korumadan öğrendiğimiz kadarıyla Ravza’da ev sahibi veya kiracı olmanız için içeriden veya dışarıdan bir referans göstermeniz gerekiyor. “Burada kapalı olmayan aileler de var, oturursunuz ama havuz yok, spor salonu yok, böyle talepleriniz varsa çok da rahat edemezsiniz” diyor görevli.
Kemer Country ve benzeri siteler buralarda oturmanız için referans istemeseler de, “Türbanlıların ne işleri var burada” gibi tepkiler gösterenlerin sayısı da az değil. Kemer Country’de görebileceğiniz nadir başı örtülü insanlar, evlere temizliğe giden Göktürk’te oturan yardımcılar. Kemer Country’de yaşayan bir iş adamının söylediğine göre yardımcıların çoğu, kapıdan girdikten sonra başlarını açıyorlar. Nasılsa artık, baskı görebilecekleri kendi mahallerinden çıktılar...
Kemer Country evleri ‘New Humanizm’ akımının etkisinde yapılmış, 1992’de İtalya Bologna’da düzenlenen ‘A Vision of Europe’ sergisinde “Türkiye’de şehir planlamasına Avrupalı yaklaşımı getirdi” denilerek ödüle layık görülmüş şık villalardan ibaret bir site. Mehmet Aslantuğ - Arzum Onan çiftinden Sadettin Saran’a, pek çok ünlünün tercihi.
‘Birinci dereceden koruma’
Ravza Sitesi’nin ön cephesinde Kemer Country’i anımsatan villalar olsa da, arkalara doğru tamiri devam eden, terkedilmiş havalı evler de var. Tek yaşam belirtisi evlerin önündeki çocuk bisikletleri. Çevrede oturan, siteyi tanıyan Kemerburgaz sakinlerinden birinin anlattıklarına göre, içeride süregiden inşaat çalışmalarının bir sebebi de evlerin haremlik selamlık hale getirilmesi çalışmaları.
Ravza’nın ünlüleri arasında çok sık uğramasalar da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer var. Siteye fotoğraf çekmek için girdiğimizde, ‘birinci dereceden koruma bölgesi’ olduğu söyleniyor ve girdiğimiz gibi çıkmak zorunda kalıyoruz.
AKP’li Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Ravza değil Kemer Country’da yaşamayı seçmiş. İki senedir Kemer Country’de. Başta DEİK olmak üzere MÜSİAD, İSHAD ve TÜSİAD üyesi olarak sivil toplum kuruluşlarında aktif rol almış, 2004’te Dünya Genç Girişimcilik ödülünü kazanmış.
Bir arada yaşama arzusu
İşadamı kimliğini Belediye Başkanı olduktan sonra bir yana koyup, işlerin takibini ortaklarına bırakmış. Sonuç itibariyle belli bir gelir düzeyine, yaşama standardına sahip bir insan olarak pekala Kemer Country’de oturabilir. Burayı tercih etmesinin en önemli sebebi, belediye başkanlığıyla birlikte kendi bölgesinde oturmak istemesi.
“Daha elitist, dünya görüşü daha farklı kimliklerin içinde olan insanlar yaşıyor Kemer Country’de ama inanın hiç rahatsız olmadım. Burada ne işim var, eşim kapalı, muhafazakar bir yapımız var, kendi kimliğime yakın insanlarla bir arada olayım diye düşünmedim” diyor. Kavuncu’ya göre kendinizi kişiliğinizle kabul ettirebilirseniz, insanlar da size saygı duyuyorlar ve ötekileştirmiyorlar. Kemer Country’e taşındıkları ilk günler eşine neden kapandığını, eğitimli olup olmadığını soranlar bile olmuş ama artık site sakinlerinin kendilerini anladıklarını düşünüyor.
“Eşim üniversite mezunu ve kapalı ama 5 kızım var ve onlar da açık. Kızlarım da birbirlerinden farklılar, bir kızım daha muhafazakar, diğeri daha farklı düşünüyor mesela” diyor. Kavuncu ailesindeki bu anlayışın toplumda da oluşması, insanların farklılıklarını zenginlik olarak kabul edip ayrıştırmadan bir arada yaşamamız en büyük arzusu. “Bunun hanımı, bunun annesi örtülü, ya da bunun kızları açık, bunun annesi” diye bakmadığımız gün Türkiye yol kat etmiştir…” diyor.
Kavuncu’ya göre bu ülkenin zenginliği farklılıklarımızı iyi yönetebilirsek gelişebiliriz. Ve şu anda yaşadıklarımız bir normalleşmenin sonuçları. Hep birlikte diyalog kurmak adına çaba gösterirsek, bu normalleşme süreci de hızlanacak.
Alevi dedesi, imam ve Kavuncu
Referandum döneminde giremediği siteleri, Eyüp bölgesinde kendisini anlatmak için gidip de geri çevrildiği yerleri hatırlatarak “Kendimizi anlatamadığımız için bu noktaya geldik” diyor Kavuncu. Yapılması gerekense sadece anlatmak istemek değil, gidip yaşamak oralarda. Farklı yapılara sahip, 21 mahalleden oluşan Eyüp’te yakın zaman önce açılışını yaptığı spor tesisleri örneğiyle özetliyor meseleyi. Salonda bir cemevi dedesi, bir imam ve Kavuncu birlikte spor yapabiliyorlarsa, diyalogla her buluşma mümkün.
Radikal/Berrin Karakaş