25 / 11 / 2024

Kemerburgaz'da bakanlıkla İBB orman arazisi için anlaştı!

Kemerburgaz'da bakanlıkla İBB orman arazisi için anlaştı!

Yeni atık tesisi arazisi hakkında IBB ve çevre Bakanlığı 'orman vasfını kaybetme' konusunda anlaştı. Bölgedeki binlerce ağaç tehlikede...




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kemerburgaz'da binlerce ağacın kesilmesine yol açacak proje için çevre Bakanlıgı'ndan ilk onayı aldı. İBB'nin, Kemerburgaz Göktürk Köyü'ndeki Odayeri Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin depolama sahasının kapasitesinin dolduğu gerekçesiyle ek yer tahsisi başvurusuna onay çıktı. İBB'ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre tahsisi istenen ek sahanın büyüklüğü 1000 dönüme ulaşıyor ve tümünün tahsis edilmesi halinde ise 100 binden fazla ağacın kesilmesi gündeme gelebilecek.
İBB, çevre ve Orman Bakanlığı'nın 'orman vasfını yitirmiş' arazideki projeyi onayladığını, proje için çevre etki değerlendirme (çED) raporu beklendiğini açıkladı. İBB, saha hazırlama çalışmaları kapsamında terk edilmiş kumçakıl ocakları tercih edildiğinden orman tahribatı olmayacağı görüşünde. Oysa mevcut tesisin yakınında orman vasfını yitirmiş arazi bulunmuyor.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü de projenin Avrupa yakasında düzenli depolama sahası ve katı atık bertaraf sahalarına duyulan ihtiyaç dolayısıyla değerlendirildiğini açıkladı. İhtiyaca göre kesim Bölge Müdürlüğü'nün açıklamasında yer alan bertaraf ve atık tesislerinin bulunduğu alanın tamamının devlet orman sınırları içinde kaldığı bilgisi, İBB'nin 'terk edilmiş kumçakıl ocaklarının tercih edildiği' bilgisiyle çelişiyor. Daha önceki tecrübeler de bu çelişkiyi teyit eder nitelikte. İBB, 2009 yılında depolama alanı dolduğu gerekçesiyle 689 dönümlük arazi istemiş.bu isteği lük bölümü bakanlık tarafından kabul edilmişti. Tahsis edilen arazideki 50 binden fazla meşe ağacı Orman Bakanlığı tarafından kesilmiş ve yer İBB'ye çöp depolaması için teslim edilmişti.

Ne kadar arazi isteniyor
İBB, 2005 yılından beri ek yer talep ediyor, ancak bakanlık, su kaynak ¬larının kirleneceği ve orman katliamı yapılacağı gerekçesiyle buna izin vermiyordu. Fakat dönemin çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin görevinden ayrılmasından sonra bu izin verildi.
İBB, 2009'da katı atık depolamak için yeni arazi isterken 'Bir daha istemeyeceğim' taahhüdünde de bulunmuştu.
Radikal'in 2009 yılında yayımladığı haberde ek saha tahsisiyle ilgili soruları yanıtlayan İBB çevre Koruma ve Değerlendirme Dairesi Başkanı İbrahim Demir, bakanlığın bu kararını uzun süredir beklediklerini belirterek, 'Bakanlık sonunda doğru kararı verdi; elbette ki ihtiyaç varsa, ağaç kesilecektir. Ayrıca buradaki ağaçların bakanlığın koruma altına alacağı cinsten ağaçlar olduğunu düşünmüyorum. Bunlar küçük meşeler. Gönül isterdi ki hiç kesilmesin. Ama başka çare yok. Belediye beş yıl içinde 1.5 milyon ağaç dikti. 50 bin ağaç nedir ki Ertesi gün yenisi dikilir' demişti.

Demir, ormanlık alanın yerine, bölgeye yakınlığı bilinen boş eski maden ocaklarının kullanılmamasının nedenini de 'hacim yetersizliği' olarak açıklamıştı. İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, 'Bilgi notundakilerin dışında başka bilgi veremem' diyerek Radikalin sorularını cevapsız bıraktı.

Eski kömür ocaklan boş
İBB'nin Odayeri'ndeki tesise fazla uzak olmayan eski kömür ocaklarını yeni bir yatırımla depolama alanı olarak kullanabileceği belirtiliyor. Ancak İBB bu fikre yeni bir yatırım gerektirdiği ve kapasite yetersizliği nedeniyle sıcak bakmıyor. Bir diğer önemli neden de İBB'nin bu ocakları inşaat hafriyat döküm alanı olarak kullanması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu çukurlara dökülen bir kamyon inşaat hafriyatı karşılığında 70 lira alıyor ve önemli miktarda gelir elde ediyor.

Radikal/Ruhi Sanyer
 

 

 

 

 


Geri Dön